Εργατικό κίνημα
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Συνεχίζονται οι ετοιμασίες στα νοσοκομεία για την επιτυχία της κινητοποίησης στις 29 Νοέμβρη που αποφάσισε η συνέλευση που κάλεσε το Συντονιστικό των Νοσοκομείων για τους συμβασιούχους την περασμένη βδομάδα. 

Η συγκέντρωση για το δικαίωμα των συμβασιούχων σε μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29/11, στη 1:30μμ στο Υπουργείο Υγείας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει νέα συνέλευση του Συντονιστικού για να γίνει μια πρώτη αποτίμηση και να μπουν τα επόμενα βήματα της μάχης.

 Ήδη μια σειρά σωματεία προκηρύσσουν στάσεις εργασίας για τη συγκεκριμένη μέρα, προκειμένου μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι να δώσουν μαζικά το παρών. Τα σωματεία του Αγ.Σάββα, του Γεννηματάς και του Αττικού είναι μέσα σε αυτά, ενώ μέσα στη βδομάδα συνεδριάζουν τα σωματεία του Αγλ.Κυριακού, του Δαφνί, του Ερυθρού, του Σωτηρία και μια σειρά άλλων, απ' όπου αναμένονται ανάλογες αποφάσεις.

“Ο χώρος της Υγείας πάσχει από τεράστια έλλειψη προσωπικού και όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία είναι αυτή τη στιγμή απολύτως απαραίτητοι”, τονίζει η προκήρυξη του Συντονιστικού των Νοσοκομείων η οποία καλεί στην κινητοποίηση και διακινείται σε δεκάδες νοσοκομεία. “Θεωρούμε πρόκληση το γεγονός ότι από τη στιγμή που υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κενά προσωπικού, πάνω από 3.000 εργαζόμενοι μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ απολύονται στις αρχές του 2018 ενώ χιλιάδες άλλοι επικουρικοί και συμβασιούχοι παραμένουν κι αυτοί στον αέρα. Δεν ανεχόμαστε να θεωρούν τους συμβασιούχους αναλώσιμο υλικό με μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια και με ελάχιστα δικαιώματα μόνο και μόνο για να τους κρατάνε ομήρους και να ανακυκλώνουν την ανεργία”.

Πρωτοβουλία

Η σημασία που έχει η πρωτοβουλία του Συντονιστικού αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο μετά τη νέα επίθεση που δέχονται οι επικουρικοί εργαζόμενοι. Με αυτή την αφορμή η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε παναττική στάση εργασίας 11πμ -3μμ και συγκέντρωση στις 12μες στο Υπουργείο Υγείας διαμορφώνοντας έτσι, μια εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων το τελευταίο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Το ζήτημα των επικουρικών θυμίζει το αντίστοιχο των συναδέλφων τους συμβασιούχων - παρατασιούχων στους δήμους που έκαναν τη μεγάλη απεργία του καλοκαιριού. Οι επικουρικοί μετά από μάχη κέρδισαν την ανανέωση των συμβάσεών τους μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. Επίτροποι από το Ελεγκτικό Συνέδριο όμως, θεωρούν παράνομες τις παρατάσεις πέραν των 24ων μηνών και δεν εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμών των εργαζομένων. Το ίδιο πρόβλημα με το Επικουρικό Προσωπικό έχουν και οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι. Το Ελεγκτικό Συνέδριο στο 24μηνο απασχόλησης αθροίζει και τον χρόνο που υπηρετούν με συμβάσεις έργου. Ως εκ τούτου οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι που οι συμβάσεις έργου μετατράπηκαν σε συμβάσεις εργασίας, θα έχουν τα ίδια προβλήματα. Δεν θα εγκρίνεται η μισθοδοσία τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο όταν ξεπεράσουν το 24μηνο. 

“Κανονικά ήταν να πληρωθούν όλοι οι επικουρικοί το σαββατοκύριακο που πέρασε. Σε ελάχιστα σημεία έγινε αυτό γιατί οι επίτροποι βάζουν ζήτημα νομιμότητας της παράτασης των συμβάσεων”, δήλωσε στην Ε.Α, ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός στο ΠΕΔΥ της Τούμπας. “Ο Πολάκης λέει τώρα ότι θα λυθεί το θέμα κεντρικά. Αλλά το ζήτημα το ήξεραν από το καλοκαίρι. Γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο; Και δεύτερον τι μπορεί να επιβάλει ο Πολάκης στο Ελεγκτικό Συνέδριο; 

Χρειάζεται να επιβάλλουμε εμείς ότι οι επικουρικοί θα κερδίσουν και το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και τα δεδουλευμένα τους. Κι αυτό σημαίνει οργάνωση κι απεργιακή κλιμάκωση. Η πρωτοβουλία που πήρε το Συντονιστικό των Νοσοκομείων για συσπείρωση όλων των συμβασιούχων στη δημόσια Υγεία και για κινητοποίηση στις 29/11, έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Χρειάζεται να έχει επιτυχία και να κλιμακώσουμε αμέσως μετά. Όπως το έκαναν οι εργαζόμενοι στους δήμους που με απεργία διαρκείας κέρδισαν την ανανέωση των συμβάσεών τους και τη μονιμοποίηση ενός μεγάλου κομματιού. Παίρνουμε τη σκυτάλη για να πάμε ακόμα πιο μακριά. Να κερδίσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους”.