Εργατικό κίνημα
Αντιαπεργιακός νόμος: “Θα μείνει στα χαρτιά”

Αθήνα, 15/1

Πρωτοβάθμια σωματεία όπως το δικό μας ανέλαβαν το βάρος να αναπληρώσουν την αδράνεια των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και να οργανώσουν την αντίσταση από τα κάτω. 

Το πολυνομοσχέδιο μας αφορά ιδιαίτερα καθώς διευκολύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας όπως είναι και οι δημόσιες συγκοινωνίες. Αφορά και όλο τον κόσμο όμως, καθώς το γεγονός ότι οι οργανισμοί που πάνε για ξεπούλημα θα πρέπει να έχουν ισοσκελισμένους ισολογισμούς, σημαίνει την κατάργηση των κοινωνικών αγαθών. Τα αγαθά αυτά θα είναι διαθέσιμα μόνο σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα προστασίας των ασθενέστερων τάξεων.

Όσο αφορά τον αντιαπεργιακό νόμο πίστεύω ότι δεν θα μας σταματήσει. Δεν θα τους αφήσουμε να μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί. Όσα εμπόδια και να μας βάλουν θα κάνουν μια τρύπα στο νερό. Η αντιαπεργιακή ρύθμιση θα μείνει στα χαρτιά. Αυτές τις μέρες άλλωστε συμπληρώνονται 5 χρόνια από τη μεγάλη απεργία του Μετρό το Γενάρη του 2013, που παρότι μας επιστράτευσαν δεν έκαμψαν την αγωνιστικότητά μας. Η διοίκηση μάλιστα διάλεξε αυτές τις μέρες που περνάνε την αντιαπεργιακή ρύθμιση για να επιτεθεί εκ νέου στη ΣΣΕ μας. Πρέπει να πάμε όπως τότε. Με απεργία διαρκείας.

Νίκος Σμπαρούνης
εργαζόμενος Μετρό, μέλος ΣΕΛΜΑ


Ο αντιαπεργιακός νόμος επιχειρεί να χτυπήσει τα σωματεία που έχουν κάνει τους μεγάλους αγώνες όλα τα χρόνια των μνημονίων. Τα πρωτοβάθμια σωματεία είναι εκεί που ο κόσμος παίρνει πρωτοβουλίες, ανοίγει τις μάχες, πιέζει τις ανώτερες συνδικαλιστικές βαθμίδες. Αυτό το ξέρουν οι δανειστές, το ξέρει και η κυβέρνηση. Το πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει άλλωστε η κυβέρνηση αυτή τη χρονιά θα είναι η αντίσταση που έρχεται από εκεί που χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης. Τα πρωτοβάθμια σωματεία. 

Το δικό μας σωματείο για παράδειγμα είχε πρωτοπόρο ρόλο όλα αυτά τα χρόνια. Ανοίξαμε πρωτοβουλίες με το Συντονιστικό Νοσοκομείων και το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια, που ανάγκασαν την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ να κινηθούν. Από τις μάχες ενάντια στα μνημόνια των Σαμαροβενιζέλων τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι σήμερα που κερδίσαμε την παράταση των συμβάσεων για τους συναδέλφους που εργάζονται μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, ή τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, που ήμασταν από τα πρώτα σωματεία που κινήθηκαν. Αυτή τη δύναμη θέλουν να σταματήσουν. Δεν θα τους αφήσουμε. Χρειάζεται απεργιακή κλιμάκωση. Από την Τρίτη δεν θα λειτουργούμε με βάση το νέο πλαίσιο. Η δύναμη των σωματείων δεν είναι στους νόμους. Πολλές φορές μας έχουν βγάλει 'παράνομους και καταχρηστικούς'. Δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τίποτα. Το μόνο που δείχνουν είναι την αδυναμία και το φόβο τους.

Κώστας Καταραχιάς
πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων νοσ. Αγ.Σάββας


Έχουμε κατέβει στο δρόμο μαζί με τους εργαζόμενους που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην απεργία. Άλλωστε είμαστε μελλοντικοί εργαζόμενοι κι εμείς και παλεύουμε για κοινό αγώνα φοιτητών κι εργατών. Εμείς διανύουμε την 6η βδομάδα κατάληψης αντιστεκόμενοι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το νόμο Γαβρόγλου. Η αντιεκπαιδευτική πολιτική δεν είναι σημερινή. Κρατάει χρόνια και αποσκοπεί στην κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, πολλά παιδιά θα πάρουν τελείως άλλο πτυχίο από αυτό που επέλεξαν να σπουδάσουν, θα μειωθούν οι εισακτέοι δηλαδή πολλά παιδιά θα αποκλειστούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση κλπ. Προωθούν την ιδιωτικοποίηση καθώς λένε ότι πρέπει να βρούν τα ίδια τα πανεπιστήμια χρηματοδότες. Υπάρχει κίνδυνος εισαγωγής διδάκτρων στα προπτυχιακά. Ήδη με το νόμο Γαβρόγλου είναι σίγουρα τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Μας θέλουν ανειδίκευτους και αναλώσιμους αλλά εμείς δεν θα το αφήσουμε να περάσει.

Χρυσούλα Νεφέλη Κούρκουλου
φοιτήτρια Γραφιστικής ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας

Ο νόμος που ζητάει το 50% συν 1 ακυρώνει ουσιαστικά τα σωματεία. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμμετέχουμε στην απεργία. Ελπίζουμε ότι τα πρωτοβάθμια σωματεία και η ΑΔΕΔΥ θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Δεν θα τους περάσει. Μπορεί ο συγκεκριμένος νόμος να στοχεύει στην εξουδετέρωση των σωματείων αλλά πολλές φορές το πράγμα λειτουργεί αντίστροφα. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που θέλουν να μας βάλουν και να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τα σωματεία μας. Σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε.

Βασίλης Μπακάλης
εργαζόμενος ΒΧΜ

Ο αντιαπεργιακός νόμος είναι η πιο χυδαία μεταρρύθμιση. Ό,τι δεν μπόρεσαν να περάσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις το φέρνει αυτή η κυβέρνηση που υποτίθεται είναι της αριστεράς. Είναι ένας νόμος που χαντακώνει τα πρωτοβάθμια σωματεία, εκεί που χτυπάει η καρδιά των εργαζόμενων. Θέλουν να κάμψουν την αντίσταση μέσα στους χώρους δουλειάς εκεί που γεννιέται η εκμετάλλευση και η τρομοκρατία. Το σίγουρο είναι ότι οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να έχουν συνέχεια. Οι δυνάμεις της αριστεράς μέσα στα σωματεία έχουν δυναμική και πιστεύω ότι θα παίξουν το ρόλο που πρέπει.

Γιώργος Ορταντζόγλου
δ.σ Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας

Μπορεί η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ να μη στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και να μην οργανώνουν τις αντιστάσεις, το κάνουν όμως τα πρωτοβάθμια σωματεία. Αυτό το βλέπουν κυβέρνηση και δανειστές και θέλουν να το σταματήσουν. Εμείς ας πούμε έχουμε 300 άτομα πανελλαδικά, είναι πολύ δύσκολο να μαζέψουμε 150 άτομα από όλη τη χώρα. Ακόμα κι αν λένε ότι θα εξαιρεθούν τα πανελλαδικά πρωτοβάθμια, δεν σημαίνει ότι δεν θα έρθει και η σειρά μας. Κι αυτό που λένε ότι έτσι τονώνουν τη δημοκρατία στα σωματεία, είναι παραμύθια. Γιατί, μέχρι τώρα τι ήταν οι κινητοποιήσεις; Αντιδημοκρατικές; Με δημοκρατικές διαδικασίες έβγαιναν.

Λουκάς Θεοτοκάτος
Σωματείο 
Εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου
 
Αθήνα, 12/1
 
Αθήνα, 12/1
 
 
Χανιά, 15/1
 
Ξάνθη, 15/1