Εργατικό κίνημα
Συνταξιούχοι Εθνικής: Ξεσηκωμός

Ηράκλειο Κρήτης, Πέμπτη 11/1

Με νέα συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα της Αιόλου στην Αθήνα  την Δευτέρα 15/1 απάντησαν οι συνταξιούχοι της Εθνικής την Δευτέρα 15/1 στην αιφνίδια πρόσκληση της διοίκησης Φραγκιαδάκη για συνάντηση με τους εκπροσώπους των συλλόγων των συνταξιούχων (ΣΣΕΤΕ) και των εν ενεργεία εργαζόμενων (ΣΥΕΤΕ). Στην συνάντηση η διοίκηση για άλλη μια φορά επέδειξε την αδιαλλαξία της πάνω στο ζήτημα της μονομερούς κατάργησης του Λογαριασμού των Επικουρικών Παροχών των συνταξιούχων (ΛΕΠΕΤΕ).

Από την άλλη οι 16.500 χιλιάδες συνταξιούχοι της Εθνικής πανελλαδικά βρίσκονται σε αναβρασμό με δράσεις ενημέρωσης και κινητοποιήσεις. Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν εκατοντάδες συνταξιούχοι την Τετάρτη 10/1 έξω από την συνεδρίαση της Διαχειριστική Επιτροπής τους ΛΕΠΕΤΕ, αλλά εξίσου σημαντική ήταν και η παρουσία τους στις μεγάλες απεργίες τόσο την Παρασκευή 12/1 όσο και την Δευτέρα 15/1. 

“Υπάρχουν δυο σημαντικά σημεία που πρέπει να είναι καθαρά αυτές τις κρίσιμες ώρες. Πρώτον ότι κανείς δεν θα τολμήσει να κάνει πίσω από το βασικό μας αίτημα: κάτω τα χέρια από το ΛΕΠΕΤΕ. Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να κάνει κρυφές συνεννοήσεις και συμβιβασμούς. Το δεύτερο σημείο είναι πως όσο περνάει ο καιρός είναι εμφανές ότι δεν υπολόγιζαν στην τόσο μεγάλη ενεργοποίηση των συναδέλφων δεν περίμεναν πως θα οργανωθούμε ανεξάρτητα και θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Και αυτό τους φοβίζει”, ανέφερε στην ΕΑ ο Σταμάτης Κυριακάκης.

Πολύ μαζική ήταν η Παγκρήτια συνέλευση ενημέρωσης που οργανώθηκε από το ΣΣΕΤΕ την Πέμπτη 11/1 στο Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου. Ακολούθησε πορεία στην περιφέρεια Κρήτης με κατάθεση ψηφίσματος. 

“Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη ήταν πολύ σημαντική για εμάς τους συνταξιούχους αφού δεν έχουμε επαρκή και έγκυρη ενημέρωση από το Σύλλογο, όπως θα έπρεπε. Μετά από αυτήν την συγκέντρωση πιστεύω ότι είμαστε πιο αισιόδοξοι και ενωτικοί στον αγώνα μας”, αναφέρει σε μήνυμά της η Κατερίνα Θωμαδάκη συνταξιούχος της Εθνικής από τα Χανιά. “Συγκινητική ήταν η βοήθεια και αλληλεγγύη νέων ανθρώπων δίπλα μας (φοιτητών του Πανεπιστημίου Ηρακλείου) μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι οποίοι μοίρασαν φυλλάδια για την ενημέρωση των συναδέλφων. Οι συνάδελφοι στην πλειονότητά τους ήταν θετικοί στην παρουσία των νέων. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως τα μεγαλύτερα κινήματα όπως ο Μάης '68 και εδώ στην Ελλάδα το Πολυτεχνείο του '73 δεν θα είχαν πετύχει αν δεν υπήρχαν οι φοιτητές με τον αγώνα τους και τη θυσία τους”, εξηγεί η Κ. Θωμαδάκη. 

«Στη διάρκεια της παρέμβασης μας στο κόσμο με υλικό από την Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων-Εργαζομένων πολλοί ήταν αυτοί που συμφωνούσαν πως η μάχη για τον ΛΕΠΕΤΕ θα πρέπει να προχωρήσει με όρους κινηματικούς μαζί με όλη την υπόλοιπη κοινωνία» ανέφερε μιλώντας στην ΕΑ ο Λεωνίδας Μαρουλάσοβ φοιτητής στο Ηράκλειο της Κρήτης. «Η επίθεση που δεχόμαστε είναι συνολική και άρα και η αντίσταση πρέπει να είναι συνολική. Μια μάχη που δεν έχει όριο ηλικίας όπως μας είπε μια συνταξιούχος κατά τη διάρκεια της παρέμβασης”.