Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η «αποστολή» του Μουζάλα

«Η Μόρια ήταν για 1.000 άτομα, την φτιάξαμε για 2.500 άτομα. Ήρθανε 5.000 άτομα, δεν θα μπορούσε να είναι καλή… Να σας πω κάτι. Τώρα την ξαναφτιάχνουμε τη Μόρια, θα τη φτιάξουμε για 4.000 και θα είναι καλή. Εάν έρθουνε 7.000 θα έχουμε πάλι τα ίδια, και ξανά μανά θα την ξαναφτιάχνουμε».

Από τα λόγια του υπουργού Μετανάστευσης Μουζάλα στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στον Παπαχελά, μπορεί κανείς αβίαστα να συμπεράνει ότι στο μυαλό του η Μόρια πρέπει να μοιάζει σαν υπερσύγχρονο ξενοδοχείο που πασχίζει να καλύψει τη ζήτηση σε τουρίστες. Ευτυχώς που μέσα στη συνέντευξη ο υπουργός μάς θυμίζει ότι είναι γυναικολόγος, γιατί αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι ήταν ορκισμένος αρχιτέκτονας στρατοπέδων. 

Και βέβαια, κάθε Παρθενώνας έχει τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη του, αλλά κάποιος θα πρέπει να θυμίσει στον υπουργό ότι όλη η υφήλιος γνωρίζει ότι η Μόρια είναι το στρατόπεδο προσφύγων και μεταναστών με τις πιο άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην Ευρώπη. Σαν από άλλο πλανήτη δεν δίστασε να δηλώσει ότι «… μέχρι τις 20 Αυγούστου, η Μόρια δεν ήταν αυτό που βλέπετε. Από 20 Αυγούστου η ροή διπλασιάστηκε…» Δύο φράσεις, δύο ψέματα. 

Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, δεν «χάλασε» τώρα η Μόρια. Μέσα σε μια βδομάδα τον Ιανουάριο του 2017 τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μόρια. Δύο ακόμη είχαν πεθάνει από έκρηξη τον Νοέμβριο του 2016 προσπαθώντας να ζεσταθούν. Η πραγματικότητα είναι ότι ένα χρόνο μετά, η κατάσταση στο «βρώμικο μυστικό της Ευρώπης», όπως την χαρακτηρίζει ζοφερά ένας τίτλος ευρωπαϊκής εφημερίδας, από άθλια έχει γίνει τρισάθλια. 

Πριν δύο μέρες ένας ακόμη άνθρωπος, ένας 33χρονος Αλγερινός, μην μπορώντας να αντέξει άλλο τις συνθήκες διαβίωσης, επιχείρησε να κρεμαστεί από κλαδί ελιάς λίγα μέτρα από το στρατόπεδο της Μόριας και σώθηκε όταν αστυνομικοί έτρεξαν και άμεσα έκοψαν τον βρόγχο από το λαιμό του. Τι ακολούθησε; Ο άνθρωπος μεταφέρθηκε στην ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου! Για τον Μουζάλα και τους ομοίους του στην κυβέρνηση και την ΕΕ το να μην αντέχει κάποιος τον εγκλεισμό στη Μόρια είναι ψυχιατρική πάθηση. 

Συμφωνία

Όσον αφορά «στις ροές που διπλασιάστηκαν από τον Αύγουστο», ο ίδιος ο Μουζάλας ξέρει ότι είναι απειροελάχιστη συγκρινόμενη με την εικόνα της τεράστιας μείωσης για την οποία ο ίδιος επιχαίρει λίγο αργότερα στην ίδια συνέντευξη λέγοντας: «Το γεγονός είναι ότι μέχρι να υπογραφεί η Συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας, η ροή από την Τουρκία ήταν 7.500 άνθρωποι την ημέρα. Δεκαπέντε ημέρες μετά την υπογραφή της δήλωσης Ευρώπης – Τουρκίας πέσαμε στους 80 ανθρώπους την ημέρα». Και γι’ αυτό σπεύδει να προσθέσει: «εμείς απαιτούμε από τον κ. Ερντογάν όπως και απαιτούμε από την Ε.Ε. να εφαρμόσουν τη δική τους συμφωνία».

Άλλο ψέμα του υπουργού αναφέρει σε σχετικό άρθρο του στην ΕφΣυν ο Δημήτρης Αγγελίδης: «“Η διαδικασία ασύλου βαστάει πολύ. Έχει πολλές διαδικασίες. Δεν συμβαίνει το ίδιο στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Σουηδία”, λέει ο υπουργός. Στην πραγματικότητα, ο χρόνος της διαδικασίας ασύλου διαρκεί στην Ελλάδα όσο στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε». Αυτή είναι η αλήθεια. Ο Μουζάλας, αφού πριν από περίπου ένα χρόνο άλλαξε τη σύνθεση των επιτροπών για να μη δίνουν εύκολα άσυλο, τώρα ετοιμάζεται να επισπεύσει τις διαδικασίες ασύλου, θέλοντας στην ουσία να επισπεύσει τις απελάσεις.

Οι μοναδικές «λύσεις» που χωράνε στο μυαλό του «ακτιβιστή» Μουζάλα για το δράμα των εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών, είναι η επέκταση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι περισσότερες απελάσεις και το καλύτερο μάντρωμα των μεταναστών και των προσφύγων σε «ασφαλείς» χώρες όπως η Τουρκία ή η Λιβύη. 

Και δεν αφορά αυτή η διαπίστωση μόνο τον ίδιο αλλά συνολικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της οποίας την πολιτική εφαρμόζει ακολουθώντας τις επιταγές της ρατσιστικής πολιτικής της ΕΕ, όντας ο ίδιος σε αποστολή. «Εγώ αυτό που εσείς λέτε υπουργός, εγώ αισθάνομαι ότι μου ανετέθη μια αποστολή. Θέλω να φανώ χρήσιμος σε αυτή την αποστολή» όπως είπε χαρακτηριστικά.