Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Τίμησαν τη μνήμη του Λουκμάν

Πετράλωνα, 14 Γενάρη

«Aθάνατος»! Με αυτήν την κραυγή, με υψωμένες τις γροθιές και με ενός λεπτού σιγή, τίμησαν την Κυριακή 14 Γενάρη οι διαδηλωτές την πέμπτη επέτειο από την ρατσιστική δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, όταν η πορεία που πραγματοποίησαν, έφτασε στο σημείο που δολοφονήθηκε στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα. 

Λίγα λεπτά πριν, μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας που βάδιζαν στην αρχή της πορείας, είχαν καταθέσει λουλούδια και προσευχηθεί στη μνήμη του Σαχζάτ, που δολοφονήθηκε πηγαίνοντας με το ποδήλατο στη δουλειά του σε λαϊκή, από τους Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο, κατηγορούμενους -μετά την καταδίκη τους για τη δολοφονία του-και στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η αλληλεγγύη και η συγκίνηση ξεχείλιζε, όχι μόνο από τους διαδηλωτές αλλά και από τον κόσμο της γειτονιάς, ο οποίος παρά το κρύο άνοιγε παράθυρα και πόρτες για να πάρει προκηρύξεις και εφημερίδες, για να δείξει την αλληλεγγύη του στους διαδηλωτές. «Πήγαινε το παιδάκι με το ποδήλατο, του κάνανε μαγκιές αυτοί, το ρίξανε κάτω. Φοβήθηκε και πήγε και χώθηκε κάτω από μια κλούβα ενός κατασκευαστή και τότε το τραβήξανε έξω, το μαχαίρωσαν και φύγανε. Ο κόσμος βγήκε να το προστατεύσει, τους πέταγε γλάστρες για να γλυτώσει το παιδί από τα χέρια τους. Το Πακιστανάκι τους έφταιξε, το σκοτώσανε και λύσανε όλα τα προβλήματα» δήλωνε με πίκρα στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Ιγνάτιος που εργάζεται στη γειτονιά. 

Η διαδήλωση που τριγύρισε τους δρόμους των Πετραλώνων -με συνθήματα «ποτέ ξανά φασισμός», «ούτε στα Πετράλωνα ούτε πουθενά-τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά»- είχε ζωντάνια και παλμό που έδωσαν με τα τύμπανά τους τα μέλη της ομάδας κρουστών Quilombo. «Χαιρόμαστε που συμμετέχουμε σε αυτήν την δράση. Σαν Κέντρο Πολιτισμού Quilombo στηρίζουμε τέτοιες δράσεις όπως και όσο μπορούμε» μας λέει ο Στέφανος Κόρακας. Με πανό συμμετείχαν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, η ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων-Θησείου, η ΚΕΕΡΦΑ Παντείου, η Πρωτοβουλία για να κλείσουν τα γραφεία των νεοναζί της Χ.Α, η Εργατική Αλληλεγγύη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου-Νέου Κόσμου, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας-Μοσχάτου.

Η κινητοποίηση είχε ξεκινήσει με συγκέντρωση στην πλατεία Μερκούρη, όπου είχε στηθεί μικροφωνική και πραγματοποιήθηκαν ομιλίες. 

Στα παγκάκια και στα πεζούλια της πλατείας μπορούσε να δει κανείς ανθρώπους όλων των ηλικιών, φυλών και εθνικοτήτων, από ηλικιωμένους συνταξιούχους μέχρι τα παιδιά των μεταναστών της Πακιστανικής Κοινότητας. Τον λόγο πρώτος πήρε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας που τόνισε: «Μπράβο στους δικηγόρους που δίνουν μάχη στα δικαστήρια για να καταδικαστούν οι φασίστες, αλλά εμείς πρέπει να δώσουμε μάχη στις γειτονιές. Χθες ήμασταν Νίκαια και Ρέντη, όπου πάλι οι φασίστες χτυπάνε. Σήμερα είμαστε ξανά εδώ έχοντας μαζί μας και τα παιδιά στην πρώτη γραμμή, να μαθαίνουν τι σημαίνει φασισμός».

«Η δολοφονία του Λουκμάν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» τόνισε ο Τάκης Ζώτος από την Πρωτοβουλία για να κλείσουν τα γραφεία της Χ.Α και μέλος της ομάδας δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη του Σαχζάτ Λουκμάν. «Τότε, πριν πέντε χρόνια, πήραμε την πρωτοβουλία να αποδείξουμε ότι αυτό που έγινε ήταν ένα ρατσιστικό έγκλημα στο πλαίσιο της Χ.Α και κατεβαίνοντας στους δρόμους, όπως σήμερα, το πετύχαμε. Ο ισχυρισμός πως ό,τι συνέβη ήταν ‘διαπληκτισμός’, κατέρρευσε». 

«Δίνουμε σήμερα μάχη για να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας στην απεργία αλλά είμαστε και εδώ γιατί ο Σαχζάτ Λουκμάν ήταν ένας από εμάς, ένας εργαζόμενος που πήγαινε να πιάσει μεροκάματο» τόνισε η Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ. «Στις γειτονιές μας στα Πετράλωνα δεν χωράνε οι φασίστες και ο ρατσισμός. Γονείς, εκπαιδευτικοί και γειτονιά ανοίξαμε τις πόρτες των σχολείων μας χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Να συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς» τόνισε ο Αποστόλης Σιαπάτης από την Ένωση Γονέων 3ης Κοινότητας Δήμου Αθήνας.

«Η ΚΕΕΡΦΑ Παντείου συμμετείχε στη μάχη για να καταδικαστούν οι δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν και στους δρόμους και μέσα στα δικαστήρια. Είμαστε και σήμερα εδώ για να ζητήσουμε να δοθούν χαρτιά σε όλους τους μετανάστες και να καταδικαστούν οι δολοφόνοι της Χ.Α» είπε η Παναγιώτα Μασούρα, φοιτήτρια Παντείου.

Στην διαδήλωση καλούσαν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, η Μπαγκλαντεσιανή Κοινότητα, η ΚΕΕΡΦΑ, η Πρωτοβουλία για να κλείσουν τα γραφεία των νεοναζί της Χ.Α, οι Γ’ και Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ο Σύλλογος Δασκάλων Παρθενώνας, η Ένωση Γονέων 3ης Κοινότητας Δήμου Αθήνας, το Σωματείο Εκτάκτων Εργαζομένων ΥΠΠΟ, η Ενιαία Ανεξάρτητη Κίνηση ΥΠΠΟ, εργαζόμενοι στο Βυζαντινό Μουσείο, η Λέσχη Αλληλεγγύης Νέου Κόσμου, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας-Μοσχάτου, η φεμινιστική εφημερίδα «το μωβ», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου-Νέου Κόσμου, η ΛΑΕ Πετραλώνων-Κουκακίου, καθώς και φοιτητές-τριες της Παντείου.

«Ο ρατσισμός και οι φασισμός πάνε μαζί με τα μνημόνια. Η ενότητα ότι όλες αυτές οι συλλογικότητες βρεθήκαμε όλοι μαζί για να οργανώσουμε αυτήν την διαδήλωση είναι η εγγύηση ότι αυτοί οι αγώνες θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα με την πιο μεγάλη δυναμική για να τινάξουμε όλες τους τις επιθέσεις στον αέρα» τόνισε ο Γιάννης Μαραβελάκης εκ μέρους της τοπικής επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Τη συγκέντρωση έκλεισε ο χαιρετισμός του συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρου Κωνσταντίνου που θύμισε το συλλαλητήριο Αθήνα-Πόλη Αντιφασιστική, δύο μέρες μετά τη δολοφονία του Λουκμάν και κάλεσε σε συμμετοχή σε όλα τα βήματα για τη διοργάνωση ενός μεγάλου συλλαλητηρίου στις 17 Μάρτη.