Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Σύσκεψη ΚΕΕΡΦΑ για τη 17 Μάρτη: Οργανώνουμε για την επιτυχία της από τώρα

Από τη σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ στις 9 Γενάρη

Ανοιχτή παναττική σύσκεψη για την οργάνωση της 17 Μάρτη 2018, Διεθνή Μέρα Κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ την Τρίτη 9 Γενάρη με τη συμμετοχή κοινοτήτων μεταναστών, συλλογικοτήτων, συνδικαλιστών και αγωνιστών του αντιφασιστικού κινήματος, στον πολυχώρο Ρομάντσο. 

«Ξεκινάμε αυτή τη χρονιά έχοντας στόχο να ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Aυγής με καταδίκη των Νεοναζί. Με μία απόφαση που θα διευκολύνει το κίνημα να προχωρήσει και να διαλύσει αυτή την εγκληματική οργάνωση» τόνισε στην εισήγησή του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. «Το συλλαλητήριο που έχουμε στις 17 Μάρτη φέτος μας συνδέει με το κίνημα όλης της Ευρώπης. Σε πάνω από 10 χώρες είναι ξεκινημένες πρωτοβουλίες για την οργάνωση μεγάλων συλλαλητηρίων. Είναι η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Αγγλία, η Καταλονία, η Πολωνία, η Τουρκία, η Κύπρος και πολλές άλλες. Έχει ξεκινήσει συζήτηση να γίνει στις ΗΠΑ διαδήλωση στις 17 Μάρτη. Στην Αυστραλία υπάρχει ήδη πρωτοβουλία. Η 17 Μάρτη είναι ένα παγκόσμιο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό συλλαλητήριο για το οποίο ξεκινάμε από τώρα τα βήματα της οργάνωσης.

Θέλουμε μέσα τα συνδικάτα, τις κοινότητες μεταναστών, τη νεολαία, τους καλλιτέχνες, όλα τα κόμματα της αριστεράς. Και αυτό είναι που βάζουμε στόχο. Αν πέρσι είχαμε 15-20 χιλιάδες στην αντίστοιχη μέρα, φέτος ο στόχος ο δικός μας είναι πολλαπλάσιος και μπορούμε να το πετύχουμε. Την προηγούμενη χρονιά κατέβηκαν πρόσφυγες από όλα τα καμπ. Στις 16 Σεπτέμβρη κατέβηκαν κατά χιλιάδες μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν διότι ήταν εξοργισμένοι με το τι έγινε με τους Ροχίγκια στη Μιανμάρ. Οργανώσαμε επίσης τη μέρα για την Αφρική με διαμαρτυρία για τα σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη. Δώσαμε μάχες στον Ασπρόπυργο στη Γκορυτσά και τελευταία στο Ρέντη. Θέλουμε να συνδέσουμε όλα αυτά τα ρυάκια της αντίστασης για να δουλέψουν για τις 17 Μάρτη. Είναι το μεγάλο μας ραντεβού. 

Συμμετοχή

Πάμε να το οργανώσουμε με υλικά σε όλες τις γλώσσες, πάρα πολύ νωρίς. Μέσα στα συνδικάτα, όπου αυτές τις μέρες, οι εργαζόμενοι μέσα στους χώρους συζητάνε, κάνουν συνελεύσεις και οργανώνονται για να απεργήσουν. Μέσα στα πανεπιστήμια, όπου μπορούν να κατέβουν πολλές χιλιάδες νέοι και νέες, το ίδιο και από τα σχολεία. Στη συναυλία αλληλεγγύης στις 20 Γενάρη θα γίνει η έναρξη της καμπάνιας για τις 17 Μάρτη. Οι καλλιτέχνες οι οποίοι θα συμμετέχουν είναι εκεί διότι είναι ενάντια στο φασισμό και θα στηρίξουν τις 17 Μάρτη. Όσοι περάσουν θα θέλαμε να δηλώσουν συμμετοχή στο που μπορούν να βοηθήσουν. Το συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη θα οργανωθεί με όλους μαζί όπως έγινε και την προηγούμενη χρονιά. Η επιτυχία της 17 Μάρτη θα στείλει μήνυμα παντού και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Το τι κάνει το αντιφασιστικό -αντιρατσιστικό κίνημα στην Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής όλου του πλανήτη».

Στην κατεύθυνση ενός μαζικού συλλαλητηρίου στις 17Μ, την Πέμπτη 11 Γενάρη πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη των αντιρατσιστικών κινήσεων για ένα κοινό συλλαλητήριο στην Ομόνοια και διαδήλωση σε Βουλή και Γραφεία ΕΕ, ενώ ορίστηκε νέα τους συνάντηση στις 22 Γενάρη.


 

«Ο μοναδικός τρόπος να παλέψουμε είναι να είμαστε όλοι μαζί για να έχουμε δύναμη» τόνισε στη σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ ο Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας. «Εμείς εδώ και χρόνια είμαστε στα συλλαλητήρια και έτσι έχουμε αποτελέσματα. Δεν γίνεται να είμαστε 30 χρόνια στην Ελλάδα και να μην έχουμε δικαίωμα ψήφου. Ζητάμε να κλείσουν τα στρατόπεδα που έφτιαξε η δεξιά κυβέρνηση και συνεχίζονται. Από το 2005 δεν έχει ανοίξει διαδικασία για χαρτιά στους μετανάστες. Ζητάμε διαδικασία νομιμοποίησης για να μην υπάρχουν ουρές στις περιφέρειες. Έχουμε παράπονα από τον κ. Μουζάλα και την αριστερή κυβέρνηση. Οι άνθρωποι περιμένουν να πάρουν τα χαρτιά τους, δεν μπορούν να δουλέψουν, δεν μπορούν να ταξιδέψουν. Για όλα αυτά στις 17/3 θα είμαστε χιλιάδες και σας καλούμε να είμαστε όλοι μαζί στο δρόμο”. 

Ο Τζο Βαλένθια από την Κοινότητα Φιλιππινέζων – KASAPI είπε: “Αυτή η πρωτοβουλία είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί βρισκόμαστε σε περίοδο κλιμάκωσης του ρατσισμού στην Ευρώπη. Γι’ αυτό η δίκη της Χρυσής Αυγής πρέπει να προχωρήσει και να βγει παράνομη. Πιστεύω ότι η πάλη και ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό άρχισε από τις οργανώσεις μεταναστών. Η Φιλιππινεζικη Κοινότητα έχει μεγάλο αριθμό παιδιών δεύτερης γενιάς και χρειάζεται να τα πολιτικοποιήσουμε για να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Οι οργανώσεις μεταναστών πρέπει να έχουν στενή συνεργασία. Έτσι μπορούμε να νικήσουμε το ρατσισμό. Δεν μπορούμε να είμαστε παρατηρητές. Πρέπει να είμαστε μαζί στις 17 Μάρτη και είναι πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη να έχουμε μαζική παρουσία. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κατεβάσουμε τις γυναίκες μετανάστριες δεύτερης γενιάς στις 17 Μάρτη”. 

“Θα συμμετέχουμε στις 17 Μαρτίου” είπε ο Τάχερ Αλιζαντά από την Αφγανική Κοινότητα. «Εμείς στις 21 Μαρτίου έχουμε Πρωτοχρονιά και στις 10/3 κάνουμε μια εκδήλωση που έχουμε καλέσει την ΚΕΕΡΦΑ να μιλήσει. Οι Αφγανοί μένουν αυτή τη στιγμή στο καμπ και κάποιοι μένουν σε διαμερίσματα. Στα καμπ, όποτε θέλουν να κατέβουν σε μία διαδήλωση τους λένε ‘αν πάτε έξω δεν υπάρχει λεωφορείο να γυρίσετε’ ή ότι ‘κινδυνεύει η ζωή σας’. Τους απειλούν για να τους εμποδίσουν. Θα κάνουμε όμως προσπάθεια να τους κινητοποιήσουμε όπως κάναμε και πέρσι, έτσι και φέτος». 

Πρόσφυγες

“Πέρσι στις 18 Μάρτη είχαν κατέβει εκατοντάδες πρόσφυγες από το καμπ στο Σχιστό”, θύμισε ο Ορφέας πρόσφυγας από το Αφγανιστάν. “Πήγα αυτή τη βδομάδα στο καμπ και οι ίδιοι οι πρόσφυγες ρωτούσαν πότε θα κάνουμε διαδήλωση για να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας. Μου είπαν να πάμε με ντουντούκα μέσα στο στρατόπεδο και να τους καλέσουμε για τις 17 Μάρτη. Λένε πια ότι είναι κόλαση στο Σχιστό. Είπαν ότι αυτή τη φορά δεν θα έρθουν μόνο 4 πούλμαν, όπως πέρσι, αλλά θα έρθει όλο το στρατόπεδο. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να κάνουμε εξορμήσεις, να φτιάξουμε πανό, να μοιράσουμε προκηρύξεις στα φαρσί”. 

“Μπορεί να είναι στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει το αντιρατσιστικό κίνημα όμως εμείς βλέπουμε πάλι τις παλιές συνήθειες”, τόνισε στη σύσκεψη η Οξάνα εκπρόσωπος του Σωματείου Ουκρανών στην Ελλάδα. “Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες περιμένουν κατά χιλιάδες στις ουρές προκειμένου να καταθέσουν άσυλο και τους αντιμετωπίζουν σαν τα σκυλιά, τα skype δε λειτουργούν σωστά και το ξέρουν. Εμείς παλέψαμε να απλοποιηθεί ο νόμος και τώρα έγινε χειρότερος. Δεν αντέχω άλλο να βλέπω τις ουρές στις περιφέρειες, έχουμε γυρίσει πλέον στα χειρότερα χρόνια και από δω και πέρα πρέπει να ζητήσουμε πρακτικά πράγματα”. 

Το παρών στη σύσκεψη έδωσε και η Μαρία Κασκαρίκα από την Πρωτοβουλία για να κλείσουν τα γραφεία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Σε άλλες παρεμβάσεις, η Παναγιώτα από την ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων κάλεσε στη διαδήλωση για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στις 14/1. Ο Σπύρος από την ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά μίλησε για την ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους μετανάστες. Ο Μάνος από το κεντρικό συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ πρότεινε συγκεκριμένα βήματα οργάνωσης για τις 17 Μάρτη. Η Ντίνα Γκαρανέ από τη Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας μίλησε για τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία. Ο Λεωνίδας από την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας μίλησε για την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής. Ο Μιχάλης εργαζόμενος στο νοσοκομείο Αγ. Όλγα πρότεινε να οργανωθούν μέρες δράσεις για τις 17 Μάρτη στα νοσοκομεία, Η Κατερίνα από την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας μίλησε για τις πρόσφατες ρατσιστικές επιθέσεις στο Ρέντη.