Διεθνή
Οι Γυναίκες ενάντια στον Τραμπ

Διαδήλωση ενάντια στην ορκωμοσία Τραμπ στην Ουάσιγκτον ένα χρόνο πριν

Οι γυναίκες ξαναπαίρνουν την πρωτοβουλία της μάχης ενάντια στον Τραμπ και οργανώνουν κινητοποιήσεις από τη μία ως την άλλη άκρη των ΗΠΑ αυτό το Σάββατο 20 Γενάρη. Κλείνει ένας χρόνος από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Κλείνει όμως και ένας χρόνος από κάτι πολύ σημαντικότερο, το μεγάλο συντονισμό της “Πορείας των γυναικών” που κάποιοι εκτιμούν ότι ήταν η μεγαλύτερη συντονισμένη διαδήλωση την ίδια ημέρα στην ιστορία των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο που μια κινητοποίηση να επισκίασε την ορκωμοσία Αμερικανού προέδρου. Υπολογίζεται ότι είχε πάρει μέρος σχεδόν πέντε εκατομμύρια κόσμος. Τώρα οι οργανώσεις γυναικών και άλλα κινήματα που συντονίζονται μαζί τους θέλουν να επαναλάβουν εκείνη την επιτυχία.

Η Πορεία των Γυναικών έχει διαλέξει σαν επίκεντρο των διαδηλώσεων το Λας Βέγκας, στην πολιτεία της Νεβάδας, αλλά διαδηλώσεις θα γίνουν ξεχωριστά σε εκατοντάδες σημεία όλης της χώρας. Το κίνημα #MeToo που ξεκίνησε με αφορμή τις αποκαλύψεις για τη σεξιστική βία στο άβατο του Χόλιγουντ ήταν ένας μόνο από τους τρόπους με τους οποίους το γυναικείο κίνημα δυνάμωσε τη χρονιά που πέρασε. Η τελευταία απονομή των Χρυσών Σφαιρών την περασμένη βδομάδα μετατράπηκε σε βήμα καταγγελίας του σεξισμού και σε κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες να βγουν χωρίς φόβο και να μιλήσουν ανοιχτά. Εκατομμύρια γυναίκες, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο δεν περίμεναν τις αποκαλύψεις του Χόλιγουντ για να μάθουν τι σημαίνει ανισότητα, παρενόχληση, απειλή, βία και βιασμός στο χώρο δουλειάς. Αλλά το σπάσιμο της σιωπής έγινε ευκαιρία για να μπει στην άκρη ο φόβος και να μιλήσουν και να οργανωθούν περισσότερες γυναίκες για το τι συμβαίνει στα γραφεία, στα εργοστάσια και στα σπίτια.

Ξεδιάντροπος

Στο Λευκό Οίκο στρογγυλοκάθεται ένας ανοιχτά σεξιστής. Δεν είναι ο πρώτος αλλά ο πιο ξεδιάντροπος. Ένα από τα πράγματα που περιγράφονται στο πρόσφατο μπεστ-σέλερ “Φωτιά και Οργή” για τον Τραμπ είναι πως κάτι που τον εξοργίζει αφόρητα είναι οι ανεξάρτητες γυναίκες που δεν υποτάσσονται στη “γοητεία” του και στα κοπλιμέντα του. Κι αυτό μιλώντας για τις γραφειοκράτισσες του ίδιου του Λευκού Οίκου, όχι για την οποιαδήποτε γυναίκα που ως γνωστόν είπε ο ίδιος εκεί δεν χρειάζονται κοπλιμέντα: “Την πιάνω απ’τό μουνί”.

Έτσι το γυναικείο κίνημα έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή συντονισμού όλων των κινημάτων που συγκροτούνται τον τελευταίο χρόνο στις ΗΠΑ (του αντιρατσιστικού, του αντιπολεμικού, του περιβαλλοντικού, των μαχών για το συνδικαλισμό και τις αυξήσεις). 

Παρότι το Λας Βέγκας ορίζεται συμβολικά ως κέντρο της δράσης, οι πορείες στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη αναμένονται να είναι οι μεγαλύτερες. Το Λας Βέγκας επιλέχτηκε γιατί “η Νεβάδα έχει πρόσφατη εμπειρία για κάποια από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στις ΗΠΑ σήμερα, από τη βία της οπλοκατοχής μέχρι πολιτικούς που κατηγορούνται για σεξουαλικές επιθέσεις”. Όμως επιλέχθηκε επίσης γιατί θεωρείται κρίσιμη πολιτεία στις εκλογές για τη Γερουσία που θα γίνουν τον ερχόμενο Νοέμβρη. Η ηγεσία της “Πορείας των Γυναικών” θέλει μετά τις 20 Γενάρη να θέσει ως προτεραιότητα την εκλογική καμπάνια. Η μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις του Σαββάτου θα δείξει ότι η πλειοψηφία των εκατομμυρίων που θα βγουν στους δρόμους δεν περιορίζουν τους ορίζοντές τους στις κάλπες.