Εκπαίδευση και Νεολαία
Τι φέρνει το νομοσχέδιο για το ΠΔΑ;

Κατατέθηκε στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής του οποίου η ψήφιση καθυστερεί και μεταφέρεται για το τέλος του Ιανουαρίου. Μέσα από αυτό το νομοσχέδιο περνάνε αλλαγές και συγχωνεύσεις σε τμήματα των ΤΕΙ πανελλαδικά. Οι εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις πλέον αφορούν σε όλες τις σχολές μέχρι και στα ήδη υπάρχοντα πανεπιστήμια (ΑΕΙ).

Το νομοσχέδιο για το ΠΔΑ περιλαμβάνει μειωμένο προϋπολογισμό. Δηλαδή με έναν προϋπολογισμό που αντιστοιχεί σε αυτόν του ΤΕΙ Αθήνας μόνο, το οποίο ήδη υποχρηματοδοτείται και υπολειτουργεί. Αλλαγή στα προγράμματα σπουδών με θεωρητικοποίηση των εργαστηρίων: μειώνονται δηλαδή τα εργαστήρια είτε με κατάργησή τους είτε με θεωρητικοποίηση της πρακτικής γνώσης και με γενίκευσή της μέσω των κοινών μαθημάτων διαφορετικών κλάδων. Καμία κατοχύρωση των τεχνολογικών γνώσεων, άρα και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, διάσπαση των πτυχίων σε κύκλους σπουδών (όπως σεμινάρια και μεταπτυχιακά τα οποία υποχρεώνονται οι φοιτητές να πληρώνουν). 

Συγχωνεύσεις

Επιπλέον: συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΤΕΙ και ΑΕΙ πανελλαδικά, μείωση των εισακτέων, μη επαναπρόσληψη των εκτάκτων καθηγητών που εδώ και χρόνια εξυπηρετούν τα μαθήματα ειδικότητας και τις πτυχιακές μας, δημιουργία διετών «προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης» που θα παρασιτούν στο νέο ΠΔΑ, προορισμένα για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, κάτι που είναι κόλαφος και για τα δικά τους εργασιακά δικαιώματα. Στην ουσία πρόκειται για διάσπαση των φοιτητών, μελλοντικών εργαζόμενων, σε διαφορετικές ταχύτητες που προκύπτουν από τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός.

Συγχωνεύσεις όπως για παράδειγμα τα 5 τμήματα της ΣΓΤΚΣ σε 2, δεν βασίζονται σε «ακαδημαϊκά κριτήρια» ή «ευρωπαϊκές προδιαγραφές», ούτε σε απόφαση γενικής συνέλευσης φοιτητών και φοιτητριών, παρά μόνο στις πολιτικές λιτότητας που θέλουν να ασκήσουν στις σχολές.

Όλα τα παραπάνω είναι βασισμένα στο Νόμο Γαβρόγλου που δίνει το ελεύθερο στο υπουργείο να καταργεί, να συγχωνεύει και να μετονομάζει τμήματα ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους καθώς και να ανοίγει τις σχολές στις ιδιωτικές χορηγίες. Εν μέσω κρίσης νομιμοποιούν τα υποχρεωτικά δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, την απειλή για δίδακτρα στα προπτυχιακά, περιορίζουν το δικαίωμα όλων σε δημόσια και δωρεάν παιδεία. 

Από τα κείμενα της κατάληψης της ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας.