Εργατικό κίνημα
ΕΥΔΑΠ: Όχι ένταξη στο υπερταμείο

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 15 Γενάρη οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ έξω από το κτίριο της επιχείρησης στην οδό Λαοδικείας στα Ιλίσια. Η Ομοσπονδία των Εργαζόμενων (ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ) είχε κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας 12μ-3μμ, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που ψηφιζόταν την ίδια μέρα στη Βουλή. Ανάμεσα σε όλες τις μνημονιακές επιθέσεις, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και των περισσότερων ΔΕΚΟ στην Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας, το περίφημο Υπερταμείο, ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτικοποίησή τους.

Δεκάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση, τόσο από το συγκεκριμένο τμήμα της ΕΥΔΑΠ όσο και από άλλα της Αττικής (παρά την έλλειψη συγκοινωνιών λόγω της 24ωρης απεργίας τους). Τα πανό της Ομοσπονδίας και του ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ αναρτήθηκαν στην είσοδο, ενώ λίγο μετά έγινε, στο ισόγειο του κτιρίου, ενημέρωση από μέλη της Ομοσπονδίας. Οι εργαζόμενοι άκουσαν προσεκτικά τις τοποθετήσεις για την νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού και όλων των κοινωνικών αγαθών, κομμάτι της οποίας είναι η μεγαλύτερη επίθεση στους μισθούς και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Δεν έλειψαν οι παρεμβάσεις από τα κάτω, με τους 8μηνίτες συμβασιούχους να απαιτούν την εγγραφή τους στα συνδικάτα για να μπορέσουν να παλέψουν μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους τους.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί συλλογικοτήτων και αριστερών οργανώσεων που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση. Ο Γιάννης Σηφακάκης από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Συντονισμό ενάντια στα Μνημόνια είπε ανάμεσα σε άλλα: “Είμαστε στο πλευρό σας, δίνουμε μια μάχη όλοι μαζί και μπορούμε να την κερδίσουμε. Σήμερα είναι απεργία, δεν κυκλοφορούν τα ΜΜΜ, όλα είναι νεκρά. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να ανατρέψει τα μέτρα. Με την ενότητα, την κλιμάκωση και το συντονισμό των αγώνων από τα κάτω κόντρα σε όλες τις προσπάθειες να βάλουν φρένο. Για να μην αφήσουμε παλιές και νέες μνημονιακές δυνάμεις να φορτώσουν τα βάρη στις πλάτες μας, αλλά να επιβάλλουμε ότι θα πληρώσουν αυτοί το κόστος. Αυτό σημαίνει στόχους που μας ενοποιούν όλους, διαγραφή του χρέους, κρατικοποιήσεις τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο. Αυτά προτείνει και παλεύει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την Παρασκευή απεργήσαμε με αποφάσεις από τα κάτω και τη στήριξη όλης της μαχόμενης αριστεράς. Έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε. Μας φοβούνται. Γι' αυτό θέλουν να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία. Γιατί ξέρουν ότι απέναντί τους έχουν ένα δυνατό εργατικό κίνημα που δεν το έχουν βάλει στη γωνία”.

Οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το συλλαλητήριο που έγινε το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Σύνταγμα.