Εργατικό κίνημα
ΠΟΕΔΗΝ: Απεργία και συγκέντρωση στις 25/1

Σε 24ωρη απεργία για την περιφέρεια και 4ωρη στάση εργασίας για την Αττική προχωρά την Πέμπτη 25 Γενάρη η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Την μέρα της απεργίας καλεί σε πανελλαδική συγκέντρωση στις 11:30πμ έξω από το υπουργείο Υγείας. Αυτή η πρώτη κλαδική απεργία της νέας χρόνιας έρχεται σαν συνέχεια του απεργιακού αντάρτικου που έχει ξεσηκώσει τα νοσοκομεία όλα τα τελευταία χρόνια ενάντια στις μνημονιακές περικοπές και στη διάλυση της δημόσια Υγείας.

Στα νοσοκομεία “χρειάζεται να σημάνει συναγερμός”, αναφέρει η προκήρυξη που εξέδωσε ο Συντονισμός των Νοσοκομείων τονίζοντας πως “Στις 25 Γενάρη απεργούμε, οργανώνουμε την επιτυχία της απεργίας με συνελεύσεις, περιοδείες, συζητήσεις. Να μετατρέψουμε με αποφάσεις των σωματείων μας, την 4ωρη στάση εργασίας στην Αττική σε 24ωρη απεργία. Να κατεβούμε μαζικά και συλλογικά με τα πανό των σωματείων μας, στην απεργιακή συγκέντρωση στο υπ. Υγείας”.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη: “Πέρα από τις περικοπές στην χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας και το μπλόκο στις μόνιμες προσλήψεις, οι κυβερνητικές μνημονιακές δεσμεύσεις βάζουν τώρα στόχο το ανθυγιεινό επίδομα που σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο μπαίνει υπό εξέταση. Αυτή την ώρα όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην κυβερνητική προσπάθεια να βάλει χέρι στο ανθυγιεινό. 

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία λειτουργούν σε τεντωμένο σκοινί από την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού. Οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού παραμένουν στα λόγια την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας 2000 εργαζόμενοι φεύγουν με σύνταξη.

Οι συνάδελφοι επικουρικοί εργαζόμενοι που μπαλώνουν τα κενά κινδυνεύουν κάθε στιγμή να χάσουν την δουλειά τους, ενώ το να πληρωθούν για την εργασία που προσφέρουν είναι μια διαρκής μάχη. 

Κάτω τα χέρια απο το ανθυγιεινό, διεκδικούμε χρηματοδότηση, μαζικές προσλήψεις, μόνιμη και σταθερή εργασία στην υγεία”, υπογραμμίζει ο Συντονισμός Νοσοκομείων.

«Χρειάζεται κλιμάκωση»

“Μετά τις αντιμνημονιακές διαδηλώσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας χρειάζεται κλιμάκωση και συνέχεια. Η απεργία που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να βάλουμε επί τάπητος ότι οι απεργίες θα συνεχίσουν να γίνονται και να είναι μαχητικές αλλά και για να βγάλουμε μπροστά τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την συγκεκριμένη απεργία για να ξεσηκώσουμε όλα τα νοσοκομεία που έχουν τεράστια προβλήματα”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΑ ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο νοσοκομείο Αγ. Όλγα. “Ο καινούριος προϋπολογισμός έχει μειώσει κατά 250 περίπου εκατομμύρια τα λεφτά που δίνονται στον τομέα της υγείας και αυτό σημαίνει ότι οι δυνατότητες για προσλήψεις, οι δυνατότητες για καλύτερη φροντίδα για τους ασθενείς, πάνε πίσω. Έχουμε ξεκινήσει τη μάχη για μαζικές προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Νομίζω ότι η κινητοποίηση στις 29 του Νοέμβρη, που κέρδισε την παράταση για ένα ακόμα χρόνο του κόσμου που δουλεύει με συμβάσεις ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία, είναι φάρος για το πώς πρέπει να πάμε παρακάτω. Δυνατά για τις 25 Γενάρη για να στείλουμε το μήνυμα ότι οι απεργίες είναι εδώ και να διεκδικήσουμε μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία για να μην δουλεύουμε σαν τα σκυλιά και για να έχει ο κόσμος που έρχεται στα νοσοκομεία ασφαλή φροντίδα και υγεία”. 

“Όσο και αν η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των ΜΜΕ προσπαθεί να μας πείσει πως πάμε προς το καλύτερο, η καθημερινότητα είναι πολύ σκληρή για όλους που καταλαβαίνουν πως δεν πάμε καθόλου καλά. Γι' αυτό και οργανώθηκαν οι κινητοποιήσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας ενάντια στα μνημονιακά προαπαιτούμενα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και έχουμε μπροστά μας πολλούς αγώνες για να ανατρέψουμε τις πολιτικές τους και τα μέτρα που ψηφίζουν”, ανάφερε η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς της Αθήνας. “Η απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ για απεργία στις 25 Γενάρη είναι σωστή αφού η κατάσταση στα νοσοκομεία συνεχίζει να είναι πάρα πολύ δύσκολη και για τους εργαζόμενους και για τους ασθενείς. Η ποιότητα φροντίδας συνεχώς μειώνεται ενώ η εντατικοποίηση της δουλειάς αυξάνεται. Με το παραμικρό ξεσπάνε καυγάδες μεταξύ των συναδέλφων αφού υπάρχει πάρα πολύ ένταση λόγω της μεγάλης κούρασης. Γι' αυτό πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να διεκδικήσουμε αυτά που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε δίνουμε την φροντίδα που αξίζουν όλοι οι συνάνθρωποί μας”.