Εργατικό κίνημα
ΣΤΑΣΥ: Όχι στις μειώσεις

Σύσκεψη του συντονιστικού των Σωματείων της ΣΤΑΣΥ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Γενάρη στις 12μεσ στα γραφεία του Σωματείου Εργαζόμενων ΣΤΑΣΥ (πρώην Ένωση ΗΣΑΠ) στον Πειραιά που πήρε και την πρωτοβουλία για τη συνάντηση. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα επτά από τα οκτώ σωματεία στο χώρο της ΣΤΑΣΥ.

Αφορμή για τη σύσκεψη αποτέλεσε η προτροπή του υφυπουργού Οικονομικών Χουλιαράκη προς τις Διοικήσεις των ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ για μείωση των μη μισθολογικών παροχών προς τους εργαζόμενους που σημαίνει κόψιμο τροφείων, οδοιπορικών, παιδικών σταθμών, κατασκηνώσεων κλπ. Η διοίκηση ΟΑΣΑ συμμορφούμενη στην εντολή Χουλιαράκη έχει ήδη περικόψει αυτές τις παροχές σε 50 εργαζόμενους του ΟΑΣΑ και απειλεί ότι θα επεκτείνει την περικοπή σε όλους τους εργαζόμενους των συγκοινωνιών. Πριν στεγνώσει το μελάνι από το πολυνομοσχέδιο που εντάσσει όλες τις ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, οι διοικήσεις τρέχουν να επιβάλλουν τις επιθέσεις σε βάρος των εργαζόμενων.

Όπως τόνισαν όλοι οι συνδικαλιστές στη σύσκεψη, θέλουν να κάνουν τις συγκοινωνίες φτηνές χωρίς “περιττά έξοδα” προς τους εργαζόμενους για να γίνουν ελκυστικές για τους ιδιώτες και ταυτόχρονα να δώσουν ένα μεγάλο χτύπημα στα σωματεία αφού στην ουσία καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και μέσα από αυτές κέρδισαν τις συγκεκριμένες παροχές οι εργαζόμενοι.

Την Τετάρτη 17 Γενάρη, η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ έχει καλέσει όλα τα σωματεία για να τα ενημερώσει για τις προθέσεις της. Η απόφαση του Συντονιστικού ήταν η άρνηση οποιουδήποτε διαλόγου για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και αν η Διοίκηση επιμείνει, “η πόλη θα νεκρώσει”, όπως χαρακτηριστικά είπαν όλοι. Νέα σύσκεψη του Συντονιστικού θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνάντηση με τη Διοίκηση για να ληφθούν αποφάσεις αγώνα.