ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Φίλκεραμ Τζόνσον

Η μάχη της απεργίας ξεκίνησε νωρίς την ίδια μέρα. Σε μια σειρά από χώρους όπως το Ιπποκράτειο, τη ΔΕΗ, το Δήμο Αμπελοκήπων, τα καταστήματα του ΜΑΛΛΙΑΡΗ οι εργαζόμενοι είχαν οργανώσει περιφρουρήσεις για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως οι απεργιακές φρουρές είχαν εύκολο έργο καθώς ελάχιστοι εργαζόμενοι προσπάθησαν να παίξουν το ρόλο του απεργοσπάστη, ενδεικτικό του τι θα επακολουθούσε εκείνη τη μέρα.

Ήδη από τις 10πμ άρχισαν να συγκεντρώνονται στην προσυγκέντρωση της Καμάρας που καλούσε το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα οι εργαζόμενοι από τους Δασκαλικούς Συλλόγους, την Πρωτοβουλία Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών, την ΕΝΙΘ, το Σωματείο εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν.Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Βιβλίου και Χάρτου, το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο καθώς και 8 φοιτητικοί σύλλογοι που είχαν πάρει απόφαση κατάληψης και συμμετοχής στο απεργιακό συλλαλητήριο. Με μουσική, ταμπούρλα και θεατρικά δρώμενα, οι απεργοί έδωσαν ρυθμό στην προσυγκέντρωση και με πορεία κινήθηκαν προς το Εργατικό Κέντρο για να ενωθούν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αφού πρώτα πέρασαν μπροστά από το Αγ. Βενιζέλου όπου καλούσε συγκέντρωση το ΠΑΜΕ.

Παρουσία

Μαζικότερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια ήταν η παρουσία των εργαζομένων και στο Εργατικό Κέντρο. Εργαζόμενοι από τη ΔΕΗ, τον Ιματισμό, τα Νοσοκομεία, τους Δήμους, το Συνδικάτο Μετάλλου, τα σχολεία έδωσαν το βροντερό παρόν μαζί με τα πανό των σωματείων τους.

Ενδεικτικό του μεγέθους της πορείας ήταν το γεγονός ότι όταν η κεφαλή της βρισκόταν κοντά στο Υπουργείο οι τελευταίοι διαδηλωτές ήταν ακόμα στην Καμάρα. Επίσης παρουσία στην απεργία είχαν για ακόμα μια φορά και μετανάστες από τη Σενεγάλη με το πανό της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Σε κάποια στιγμή η αστυνομία προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους διαδηλωτές ρίχνοντας χημικά μέσα στα μπλοκ, ωστόσο η πορεία όχι μόνο δεν έσπασε αλλά απώθησε και μια μικρή δύναμη των ΜΑΤ που πλησίασε απειλητικά.