19 ΜΑΡΤΗ Μέρα δράσης στα σχολεία. Μαθητές, εκπαιδευτικοί ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες

«Με τις προκηρύξεις της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή έχουμε κάνει γνωστό σε όλο το σχολείο την ημέρα αντιρατσιστικής δράσης στις 19 του μήνα» μας είπε ο Ορέστης Ηλίας από το 1ο Λύκειο Βρυλισσίων. «Έχουμε κολλήσει σε όλο το σχολείο το σχετικό αυτοκόλλητο ενώ τέσσερις μαθητές έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν έκθεση αντιρατσιστικής φωτογραφίας. Έχει αποφασιστεί ότι τις δύο τελευταίες ώρες της Παρασκευής θα συγκεντρωθεί όλο το σχολείο για να παρακολουθήσει προβολή ενός αντιρατσιστικού βίντεο που θα διαρκέσει μισή ώρα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με εισηγητές τον Διευθυντή του σχολείου και εκπρόσωπο της Κίνησης ΕΕΡΦΑ».

«Εδώ και πολλές μέρες έχουμε ξεκινήσει στο σχολείο μου να ενημερώνουμε για τις 19 Μάρτη με εξορμήσεις και μοίρασμα υλικού», μας είπε η Ράνια Κούτσικου από το 3ο και 7ο Λύκειο Ζωγράφου. «Πριν από δύο εβδομάδες είχαμε συζητήσει με τον υποδιευθυντή του σχολείου για να κάνουμε κάποια εκδήλωση και ήταν πολύ συνεργάσιμος.

Έκθεση

Την Παρασκευή που πέρασε κάναμε μία εξόρμηση και μιλήσαμε με πολλούς καθηγητές και μαθητές για την απεργία και τις 19 Μάρτη. Αποφασίστηκε να γίνει μια δίωρη εκδήλωση με όλο το σχολείο. Ηδη έχουν οριστεί υπεύθυνοι καθηγητές και ομάδα παιδιών που οργανώνει έκθεση φωτογραφίας.

Επίσης σαν μαθητές από τα σχολεία του Ζωγράφου έχουμε αποφασίσει το επόμενο διάστημα να διοργανώσουμε μία μαθητική αντιφασιστική συναυλία στην περιοχή μας».

«Στο σχολείο μου έχουν γίνει εξορμήσεις και για τις 19 Μάρτη και για τις απεργίες», μας είπε ο Στάθης Κουννάς από το 1ο ΕΠΑΛ Πετρούπολης. «Το αποτέλεσμα ήταν πολλά παιδιά να κατέβουν στις πανεργατικές στις 24 Φλεβάρη και στις 11 Μάρτη και μάλιστα να έχουμε και πανώ του σχολείου. Επίσης έχουμε μιλήσει με πολλούς καθηγητές που συμφωνούν να γίνουν αντιρατσιστικές εκδηλώσεις και μάλιστα μου έχουν ζητήσει να τους προμηθεύσω με αντιρατσιστικό υλικό όπως κείμενα και φωτογραφίες. Πιστεύω ότι μετά από τη δουλειά που έχει γίνει θα υπάρχει επιτυχία στις 19 Μάρτη και θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, γιατί το σχολείο μου είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή αφού φοιτούν 800 μαθητές και θα παίξει ρόλο στο να απομονώσουμε τους φασίστες και τους ρατσιστές σε όλη την Πετρούπολη».

Μέχρι την τελευταία στιγμή η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή οργανώνει εξορμήσεις σε σχολεία, συζητήσεις, μαζέματα σε γειτονιές με στόχο να γίνει η 19η Μάρτη ένας μεγάλος σταθμός του αντιρατσιστικού κινήματος στη μάχη για να αποχτήσουν όλα τα παιδιά μεταναστών ιθαγένεια, να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες και να διώξουμε τους φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές.

Νομοσχέδιο

«Το Σάββατο έγινε μάζεμα μαθητών από διάφορα σχολεία», μας είπε ο Μάνος Νικολάου από την ΚΕΕΡΦΑ Ηρακλείου Κρήτης. «Συζητήσαμε για το ρατσιστικό νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ, τη νομιμοποίηση των μεταναστών και την ιθαγένεια, αλλά και για τις ρατσιστικές επιθέσεις. Η ανάγκη για να απομονωθούν οι φασίστες γίνεται όλο και πιο επιτακτική, ειδικά μετά από αναφορές ύπαρξης φασιστικών ομάδων σε κάποια σχολεία του Ηρακλείου.

Έχει δρομολογηθεί η δημιουργία προφίλ στο facebook, που θα μπορούν οι μαθητές να ανεβάσουν φωτογραφίες από το σχολείο με αυτά που οργανώνουν, να ανταλλάσουν ιδέες, αλλά και να αναφέρουν περιστατικά ρατσιστικών και όχι μόνο θεμάτων. Επίσης, δόθηκαν αφίσες, προκηρύξεις, κείμενα υπογραφών κι αυτοκόλλητα για να διακινηθούν στις τάξεις. Τέλος, όλοι συμφώνησαν ότι η 19 Μάρτη είναι η αρχή και θα ακολουθήσουν ακόμα μεγαλύτερες εκδηλώσεις, μέσα ή έξω από τα σχολεία.

Παρ´ όλα τα προβλήματα που δημιουργούν οι διευθυντές, είμαστε αποφασισμένοι να τα ξεπεράσουμε με τη βοήθεια καθηγητών που ενδιαφέρονται και ήδη έχει κανονιστεί να μπουν πανώ με φωτογραφίες, αλλά και ομιλίες μετά την προσευχή».

Μεγάλη ανταπόκριση για την οργάνωση της 19 Μάρτη έχουν δείξει και οι εκπαιδευτικοί. «Η Γ´ ΕΛΜΕ Αθήνας έχει στείλει σε όλα τα σχολεία την απόφαση για δίωρες αντιρατσιστικές εκδηλώσεις και προτρέπει τους συναδέλφους να τις οργανώσουν σε όλα τα σχολεία. Σε πολλά σχολεία, ανάμεσα σε αυτά και στο δικό μου, έχει ήδη αποφασιστεί θα γίνει προβολή DVD, έκθεση φωτογραφίας και συζητήσεις με τους μαθητές», μας είπε η Ντίνα Γκαρανέ.

«Την περασμένη εβδομάδα έγινε με πρωτοβουλία συναδέλφων από σχολεία στο Πλωμάρι ένα μάζεμα εκπαιδευτικών για την απάντησή μας στα μέτρα», μας είπε η Σοφία Γεωργοκώστα εκπαιδευτικός στο ΕΠΑΣ Μυτιλήνης. «Όταν ενημέρωσα για την πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ για την μέρα αντιρατσιστικής δράσης στις 19 Μάρτη, οι συνάδελφοι έδειξαν μεγάλη ανταπόκριση. Μοιράστηκαν αφίσες σε πολλούς συναδέλφους και αυτή τη στιγμή υπάρχουν πρωτοβουλίες για να διοργανωθούν συζητήσεις σε μία σειρά σχολεία στην Πέτρα, στο Πλωμάρι, στη Γέρα και σε πολλές άλλες περιοχές. Στο δικό μου σχολείο θα γίνει βιντεοπροβολή και συζήτηση. Την Τετάρτη 17/3 έχουμε Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ όπου θα συζητήσουμε με ακόμα περισσότερους συναδέλφους για την οργάνωση και την επιτυχία του δίωρου εκδηλώσεων σε όλα τα σχολεία του νησιού».

Εκδηλώσεις

«Σαν τοπική ΕΛΜΕ έχουμε πάρει την πρωτοβουλία και έχουμε στείλει σε όλα τα σχολεία ένα υλικό που περιλαμβάνει CD με αντιρατσιστικές φωτογραφίες, βιντεάκια και κείμενα για να βοηθήσουμε τους συναδέλφους να οργανώσουν το αντιρατσιστικό δίωρο στις 19 Μάρτη», μας είπε η Θάλεια Μπαρδάνη πρόεδρος της ΕΛΜΕ Νάξου. «Η ανταπόκριση των συναδέλφων είναι πολύ θετική και σε πολλά σχολεία θα υπάρξουν ανάλογες εκδηλώσεις είτε ανά τάξη είτε συγκεντρώνοντας όλα τα παιδιά».

Την αντιρατσιστική μέρα δράσης στα σχολεία στηρίζει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να κάνουν δικιά τους υπόθεση την πραγματοποίηση εκδηλώσεων μέσα στα σχολεία στις 19 Μάρτη με αφορμή τη Παγκόσμια Μέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δίνουν ένα αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης που σκληραίνουν τους ταξικούς φραγμούς πετώντας έξω χιλιάδες παιδιά φτωχότερων στρωμάτων και ιδιαίτερα των μεταναστών.

Οι εκπαιδευτικοί πρωτοστατούν στον αγώνα κατά των αποκλεισμών των παιδιών των μεταναστών την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει ένα σχολείο της αγοράς και των επιχειρήσεων αντί της κάλυψης των αναγκών των παιδιών στην μόρφωση που θα παίρνει υπόψη τις νέες ανάγκες ΟΛΩΝ των μαθητών και ιδιαίτερα των μεταναστών. Το παράδειγμα του 132ου σχολείου όπου με παρέμβαση του κεντρικού μηχανισμού σύρθηκαν σε δίκες εκπαιδευτικοί διότι τόλμησαν να εντάξουν στην εκπαίδευση την διδασκαλία μαθημάτων στη μητρική γλώσσα των παιδιών δείχνει ότι ο σκοταδισμός πάει χέρι-χέρι με το ρατσισμό», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.