Η διήμερη συνέλευση θα συζητήσει την πρώτη μέρα (3μμ με 8μμ) για την μάχη ενάντια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, πως θα κλιμακώσουμε με απεργίες και καταλήψεις και την πολιτική προοπτική που βάζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Την δεύτερη μέρα (10πμ-2μμ) θα γίνει συζήτηση για την οργανωτική λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το κεντρικό Συντονιστικό έχει κυκλοφορήσει ήδη εισηγήσεις και για τα δύο θέματα. Τα κείμενα έχουν ανέβει στο κεντρικό site (www.antarsya.org) για να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Εκδηλώσεις με θέμα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και την πάλη για την ανατροπή του οργάνωσαν τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την εβδομάδα που μας πέρασε.
Για την εκδήλωση στα Πετράλωνα-Κουκάκι-Κεραμεικό μιλήσαμε με το Γιάννη Μαραβελάκη. «Ομιλητές ήταν ο Γιάννης Σηφακάκης από το Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Παναγιώτης Μαυροειδής από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και η Δέσποινα Κουτσούμπα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Κοινή αντίληψη όλων ήταν ότι η αντικαπιταλιστική αριστερά μπορεί να έχει πιο προωθημένο ρόλο στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες. Στη συζήτηση μπήκαν παραδείγματα από τις μάχες του εργατικού κινήματος στο παρελθόν, όπως από την πολιτική και απεργιακή ανταρσία το 1985. Συζητήσαμε για την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για 48ωρη Γενική Απεργία και την ανάγκη για πιο ενεργή συμπαράσταση στα κομμάτια που βγαίνουν με απεργίες. Σε αυτήν την κατεύθυνση μέλη του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρεθήκαμε στην περιφρούρηση των απεργών της ΔΕΗ στο Ρουφ».
Από το Βύρωνα μας μίλησε ο Κώστας Τόδουλος. «Την Κυριακή το πρωί κάναμε την εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη γειτονιά. Μαζεύτηκαν περίπου 40 άτομα. Ομιλητές ήταν ο Κώστας Μάρκου, αρθρογράφος στο ΠΡΙΝ, η Ζέτα Μελαμπιανάκη, δασκάλα και ο Λέανδρος Μπόλαρης, δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη. Στη συζήτηση που ακολούθησε έγιναν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις. Eγινε συζήτηση πάνω στο πώς μπορούμε να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται όπως στη ΔΟΕ και όχι να τις χάνουμε, ότι χρειάζεται να υπάρχει ενιαίο μέτωπο για βγούνε μια σειρά από κλάδοι σε απεργίες διαρκείας. Επίσης, μπήκε η εικόνα ότι το εργατικό κίνημα αυτή τη στιγμή είναι πιο έμπειρο και ότι ήταν πολύ θετικό που στις απεργίες κατεβαίνουν και μετανάστες εργάτες».
«Στο Γαλάτσι η εκδήλωση είχε 40 άτομα. Ομιλητές ήταν από τους εκπαιδευτικούς η Ντίνα Γκαρανέ, από τους βιβλιοϋπάλληλους ο Κώστας Γκόβας και από την ΕΜΔΥΔΑΣ ο Κώστας Πετρόπουλος. Οι εισηγήσεις έπιασαν το Πρόγραμμα Σταθερότητας τόσο από την πλευρά των επιθέσεων όσο και από την πλευρά των αντιστάσεων. Στην εκδήλωση υπήρχε συμμετοχή από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Τονίσαμε ότι χρειάζεται ο συντονισμός όλων με τις πρωτοβουλίες των σωματείων στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης, για να βγουν απεργίες με διάρκεια» δήλωσε στην ΕΑ ο Θανάσης Καμπαγιάννης.
«Στο Νέο Ηράκλειο, έγινε εκδήλωση για τον Καλλικράτη. Συμμετείχαν 35 άτομα, εργαζόμενοι στο δήμο, φοιτητές και μαθητές που μένουν στη γειτονιά» μας είπε ο Στέλιος Μιχαηλίδης. «Από τις εισηγήσεις μπήκε μια αναλυτική περιγραφή τι περιλαμβάνει το σχέδιο. Για τις περικοπές στις υπηρεσίες, όπως στην υγεία. Η εκδήλωση έγινε τη μέρα της Πανεργατικής απεργίας οπότε συνδέσαμε τη μάχη ενάντια στον Καλλικράτη με το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Επίσης, στη συζήτηση μπήκαν οι εμπειρίες από τις μάχες που έχουν δώσει οι εργαζόμενοι στο Δήμο Νέου Ηρακλείου, όπως πέρσι που έκαναν μια νικηφόρα απεργία διαρκείας για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς».