Οι προκλήσεις της ΕΛΑΣ δεν πέρασαν

Στις διαμαρτυρίες των απεργών οι ΜΑΤτζήδες απάντησαν με άγριο ξύλο και χημικά προσπαθώντας να επεκτείνουν τα «επεισόδια» μέχρι το Πολυτεχνείο. Τα οργανωμένα μπλοκ των διαδηλωτών περιφρούρησαν την πορεία αναγκάζοντας τα ΜΑΤ να αποσυρθούν, με το πανώ της ΕΙΝΑΠ να περνάει πρώτο τον κλοιό των ΜΑΤ και την πορεία να συνεχίζονται. Την ίδια στιγμή τα δελτία τύπου της αστυνομίας μετέδιδαν ότι τα ΜΑΤ «αναγκάστηκαν να επέμβουν επειδή δέχτηκαν επίθεση», ψέμα που αποκάλυψε καρέ-καρέ ο φακός της Εργατικής Αλληλεγγύης.

Χωρίς επιτυχία

Την προσπάθεια αυτή συνέχισαν σε όλη τη διάρκεια της πορείας τα ΜΑΤ επιδιώκοντας συστηματικά, αλλά χωρίς επιτυχία να τη διαλύσουν με επιθέσεις στους διαδηλωτές ως και την Ομόνοια που κατέληξαν τα τελευταία πανώ. Το σύνθημα «έξω η αστυνομία από την πορεία» αντηχούσε στη Σταδίου, ενώ κάθε φορά, που μικρές ομάδες διαδηλωτών στο πλάι της πορείας επιχείρησαν να ξεκινήσουν σπασίματα, βρέθηκαν αντιμέτωπες με τη γενική κατακραυγή των απεργών, μην αφήνοντας την πορεία να διαλυθεί.

Πρόκειται για την τρίτη προβοκάτσια που επιχειρεί η αστυνομία του Χρυσοχοϊδη, μετά την εισβολή με την ίδια ακριβώς μέθοδο στις 24 Φλεβάρη Σταδίου και Βουκουρεστίου και την επίθεση με χημικά, ακόμα και στο Μανώλη Γλέζο στις 5 Μάρτη έξω από τη Βουλή. Και τις τρεις φορές, η προβοκάτσια δεν πέρασε. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για «τυχαία» περιστατικά. Είναι πολύ γελασμένη η κυβέρνηση και η ΕΛΑΣ αν νομίζει ότι με τέτοια κόλπα θα μπορέσει να κάμψει το εργατικό κίνημα. Τα κάνανε και άλλοι και δεν πέρασαν. Ξεχνάει, ως φαίνεται, η κυβέρνηση Παπανδρέου την κατάληξη του Πολύδωρα, του Παυλόπουλου, του Μαρκογιαννάκη, πού κατέληξε ολόκληρος ο θίασος της Νέας Δημοκρατίας.

Οι φωτογραφίες από την αστυνομική επίθεση τραβήχτηκαν από τον Κυριάκο Μπάνο