Εργατικό κίνημα
Ακροδεξιά στην κυβέρνηση σημαίνει 12ωρο

Χέρι – χέρι φασίστες και νεοφιλελεύθεροι επιτίθενται στο κερδισμένο με αίμα εργατικό δικαίωμα της 8ωρης εργασίας και προσπαθούν να πισωγυρίσουν κατακτήσεις ενός αιώνα. Το δρόμο άνοιξε η ακροδεξιονεοφιλελεύθερη συμμαχική κυβέρνηση της Αυστρίας που πέρασε στο κοινοβούλιο το νόμο για τη 12ωρη εργασία ημερησίως και 60ωρη εργασία εβδομαδιαίως. Τα στελέχη της συγκυβέρνησης προσπαθούσαν να πείσουν ότι δεν γίνεται καμιά σπουδαία αλλαγή, καθώς η αύξηση των ωρών θα είναι “προαιρετική”. Ωστόσο την απάντηση την είχαν πάρει ήδη μερικές μέρες νωρίτερα, το Σάββατο, όταν πάνω από 100 χιλιάδες εργάτες κι εργάτριες πλημμύρισαν τους δρόμους της Βιέννης. 

Η επίθεση στο 8ωρο δεν είναι καμία “αυστριακή ιδιαιτερότητα”. Ίσα – ίσα που μόλις τόλμησαν να περάσουν την αντιδραστική μεταρρύθμιση στην αυστριακή βουλή, άνοιξε η όρεξη διεθνώς στη δεξιά όλου του φάσματος, συμπεριλαμβανομένων και των ελλήνων ναζί και νεοφιλελεύθερων. Όπως καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κούλογλου σε ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για τα δικαιώματα και τα ωράρια των επαγγελματιών οδηγών, ΝΔ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν τις τροπολογίες για να μην ξεπερνούν οι ώρες εργασίας το 8ωρο ημερησίως, τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως και τις 80 ώρες εργασίας για δυο διαδοχικές εβδομάδες. 

Προφανώς πρόκειται για βήματα προκειμένου να απλωθεί η επίθεση σε μια από τις σημαντικότερες εργατικές κατακτήσεις – κατά τα πρότυπα της αυστριακής κυβέρνησης. 

Όσον αφορά στον κλάδο που αναφερόταν η σχετική ψηφοφορία του ευρωκοινοβουλίου, οι ψήφοι των ευρωβουλευτών της ΝΔ, της ΧΑ και των φίλων τους είναι δολοφονικές, καθώς τα περισσότερα από τα ατυχήματα τα οποία σχετίζονται με επαγγελματίες οδηγούς, έχουν να κάνουν με την υπέρβαση των ωρών εργασίας και την υπερκόπωση.

Ό,τι και να λένε, φασίστες και νεοφιλελεύθεροι κάνουν ό,τι μπορούν για να δημιουργήσουν καλύτερους όρους εκμετάλλευσης για λογαριασμό των καπιταλιστών. Τον καλύτερο δρόμο για να τους κόψουμε την όρεξη, το δείχνουν οι δεκάδες χιλιάδες που πλημμύρισαν τη Βιέννη το περασμένο Σάββατο.