Διεθνή
Bρετανία: Λονδίνο 13-14 Ιούλη - STOP σε Τραμπ και φασίστες

Αντιμέτωπος με μαζικά συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες κάθε είδους θα βρεθεί ο Τραμπ, στην επίσκεψή του στη Βρετανία (στη συνέχεια θα συμμετέχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ), με κέντρο ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο Λονδίνο στις 13 Ιούλη, ενώ την επόμενη μέρα 14 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση ενάντια στην απόπειρα ναζί και ακροδεξιών να οργανώσουν φασιστοσύναξη έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ. 

Οι κινητοποιήσεις στο Λονδίνο αναμένεται να είναι τόσο μαζικές ώστε ήδη σύμφωνα με την εφημερίδα Γκάρντιαν, το πρόγραμμα του αμερικάνου προέδρου έχει προσαρμοστεί να έχει όσο το δυνατόν λιγότερο Λονδίνο, ενώ οι αρχές σε μια απέλπιδα απόπειρα να εκτονώσουν την αγανάκτηση και τη συμμετοχή αναφέρουν ότι ο Τραμπ θα έχει εγκαταλείψει την πόλη ήδη μια μέρα πριν από το συλλαλητήριο. 

Στην κινητοποίηση στις 13 Ιούλη καλούν δεκάδες συνδικάτα και οργανώσεις όλων των αποχρώσεων και πλήθος από προσωπικότητες. Θα είναι εκεί όλες οι δυνάμεις του κινήματος για να πουν όχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την επιθετική πολιτική του Τραμπ στο Ιράν και στην στήριξη που παρέχει στον Νετανιάχου ενάντια στους Παλαιστίνιους. Θα είναι εκεί για να πουν «Όχι στο Νο1 ρατσιστή» και «Όχι στο νο1 σεξιστή» ακολουθώντας το παράδειγμα των γυναικών και του αντιρατσιστικού κινήματος που πλημμυρίζει αυτές τις μέρες τους δρόμους των αμερικανικών πόλεων. Ακριβώς πάνω στο χρονικό διάστημα που ο Τραμπ θα βρίσκεται στη Βρετανία, έχουν καλέσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις τα συνδικάτα των εργαζομένων σε γραμμές του υπόγειου στο Λονδίνο και των σιδηροδρόμων με αίτημα προσλήψεις και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

Έχοντας την υποστήριξη δεκάδων συνδικάτων και οργανώσεων, τα μέτωπα «Stand up to Racism» και «Unite Against Fascism» καλούν σε ένα αγωνιστικό διήμερο στο Λονδίνο: Στις 13 Ιούλη ενάντια στην επίσκεψη του Τραμπ και στις 14 Ιούλη ενάντια στους υποστηρικτές του φασίστα Τόμι Ρόμπινσον. Στις 14 Ιούλη, με τη μαζική παρουσία τους θέλουν να κλείσουν το δρόμο στους φασίστες που καλούν έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ με αίτημα την αποφυλάκιση του Τόμι Ρόμπινσον, ενός ναζί με ιστορία, (πρώην μέλος του φασιστικού BNP, ιδρυτής στη συνέχεια του ακροδεξιού “English Defend League” από το οποίο παραιτήθηκε).

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του αντιφασιστικού κινήματος, η αντιφασιστική συγκέντρωση έχει τεράστια σημασία, καθώς η καμπάνια για την απελευθέρωση του Ρόμπινσον, ένα συνονθύλευμα από ανοιχτούς ναζί και φασίστες, ρατσιστές-λαϊκιστές του Ukip και «οπαδούς» του Football Lads Alliance, είχε πριν από δύο βδομάδες διοργανώσει μια πορεία μεγέθους 15 χιλιάδων στο Λονδίνο. 

Ένα πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση έγινε το περασμένο Σάββατο στο Λίντς στη Βόρεια Αγγλία, όπου η απόπειρα των ακροδεξιών και των φασιστών να οργανώσουν πορεία για τον Ρόμπινσον, απομονώθηκε, συγκεντρώνοντας μόλις 100 άτομα, ενώ 1000 περίπου συμμετείχαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση. 


O Mαρξισμός 2018 στο Λονδίνο

Xιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες συμμετείχαν στο φεστιβάλ  Μαρξισμός 2018 που έγινε στο Λονδίνο στις 5-8 Ιούλη, ένα φεστιβάλ σοσιαλιστικών ιδεών αλλά και δράσης, καθώς στο κέντρο του βρέθηκε η οργάνωση της επιτυχίας των μεγάλων κινητοποιήσεων που ακολουθούν τη βδομάδα που έρχεται. 

Το φεστιβάλ ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα με μια μεγάλη κεντρική εκδήλωση με θέμα «Αναμετριόμαστε με τον Τραμπ - Αντίσταση ενάντια στον ρατσισμό, την καταπίεση, τον πόλεμο και τη λιτότητα» με ομιλητές ανάμεσα σε άλλους συνδικαλιστές από τα Mc Donalds, από το νοσοκομειακό κίνημα, από την καμπάνια «Δικαιοσύνη για τους νεκρούς του Γκρένφελ Τάουερ». Επίσης ομιλητές από την Ιρλανδία μετέφεραν την εικόνα από τις μάχες που έδωσε το κίνημα για το δικαίωμα στην έκτρωση. 

Συμμετοχές

Ανάμεσα στις πολλές διεθνείς συμμετοχές στον «Μαρξισμό 2018» ήταν αυτή του Πέτρου Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικού συμβούλου Αθήνας που συμμετείχε σε ένα διεθνές αντιφασιστικό πάνελ μαζί με τη βουλευτίνα του Die Linke στη Γερμανία, Κριστίνε Μπούχολτζ και τον Ντέιβιντ Άλμπριχ από το αντιφασιστικό κίνημα στην Αυστρία, εκείνη της Μαρίας Στύλλου από το περιοδικό “Σοσιαλισμός από τα Κάτω” που μαζί με άλλους αγωνιστές της γενιάς του ’68 μίλησαν στη συζήτηση για την επικαιρότητα του Μάη σήμερα, καθώς και αυτή του Πάνου Γκαργκάνα από την Εργατική Αλληλεγγύη στη συζήτηση για το ρόλο του αριστερού ρεφορμισμού στην Ευρώπη.

«Στο κέντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη για ένα ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο, που όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, θα στείλει ξανά τους φασίστες στις τρύπες τους, αλλά και η ανάγκη να υπάρξει απάντηση στις αιτίες που ξαναβγάζουν τους φασίστες στο προσκήνιο», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Πέτρος Κωνσταντίνου φέρνοντας την εικόνα από το Μαρξισμό: 

«Η Κριστίνε Μπούχολτς τόνισε ότι το ΑfD που ξεκίνησε προτάσσοντας μια “αντιευρωπαϊκή ατζέντα”, όλο και περισσότερο αναδεικνύει το τελευταίο διάστημα το ρατσιστικό του πρόσωπο που συνοδεύεται από την αναβάθμιση της ναζιστικής του πτέρυγας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολιτική της Μέρκελ, που αν και ποτέ δεν ήταν υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών, σήμερα έχει υιοθετήσει την ρατσιστική ατζέντα της ακροδεξιάς. Μας ενημέρωσε επίσης ότι σε συνέδριο του Die Linke πάρθηκε απόφαση που ζητάει ανοιχτά σύνορα κόντρα σε αντιλήψεις που υπάρχουν στην ηγεσία του κόμματος και φλερτάρουν με απόψεις μείωσης των “ροών”. Σε επίπεδο δράσης, η πλατφόρμα «Αufstehen gegen rassismus» καλεί σε συνάντηση στις 31/8-1/9 με στόχο διοργάνωση μιας μεγάλης αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής καμπάνιας.

Από τη μεριά του ο Ντέιβιντ Άλμπριχ μετέφερε την εμπειρία του τι σημαίνει στην Αυστρία να έχεις μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει η ακροδεξιά ενημερώνοντας για το τεράστιο συλλαλητήριο των συνδικάτων ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει το 12ωρο για τους εργαζόμενους -την ίδια στιγμή που πρωτοστατεί σε όλες τις ρατσιστικές πρωτοβουλίες μέσα στην ΕΕ και την ανάγκη να συνδεθούν το εργατικό και αντιφασιστικό κίνημα. Από την δική μου πλευρά μετέφερα τις εικόνες από τη μάχη που δίνουμε στην Ελλάδα για να πάνε φυλακή οι ηγέτες της Χ.Α που έχουν το θράσος να καλούν σε πραξικόπημα μέσα από το Κοινοβούλιο, αλλά και την ανάγκη να παλέψουμε ενάντια στον εθνικισμό και τις ρατσιστικές πολιτικές της ΕΕ που λειτουργούν σαν θερμοκήπιο για τους φασίστες».


Το Βrexit βαθαίνει την πολιτική κρίση

Οι παραιτήσεις του Μπόρις Τζόνσον και του Ντέιβιντ Ντέιβις σμπαράλιασαν τις ελπίδες της Τερέζα Μέι πως θα διατηρούσε την ενότητα στις τάξεις των Τόριδων.

Είχε προσπαθήσει να επιβάλει ξανά το κύρος της ως αρχηγού του κόμματος πιέζοντας το υπουργικό της συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή να αποδεχθεί τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit που είχε προτείνει η ίδια. Τώρα, όλο το σχέδιό της έγινε κομμάτια και θρύψαλα.

Η Μέι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια αμφισβήτηση της ηγεσίας της καθώς αν τουλάχιστον 48 Συντηρητικοί βουλευτές το ζητήσουν από τον πρόεδρο της Βουλής, αυτός είναι αναγκασμένος να καλέσει συνεδρίαση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οι υποστηρικτές της Μέι ελπίζουν ότι θα κερδίσουν μια τέτοια ψηφοφορία, αλλά ακόμα κι έτσι είναι δύσκολο ν’ αποφύγουν την κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης.

Με τους Τζόνσον και Ντέιβις, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που έχουν παραιτηθεί τους τελευταίους εφτά μήνες φτάνουν τα εφτά –ένα κάθε μήνα! Ο Τζόνσον ήταν ο υπουργός Εξωτερικών και ο Ντέιβις υπουργός υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit. Ο Ντέιβις δήλωσε ότι η Τερέζα Μέι ξεπούλησε τα πάντα στην ΕΕ με τη νέα στρατηγική του «χαλαρού Brexit» που συμφωνήθηκε την περασμένη βδομάδα.

Κέρδη

Η Μέι πίεζε στο υπουργικό της συμβούλιο να αποδεχθεί ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ που διέπουν τη βιομηχανία και την αγροτική οικονομία και μετά το Brexit. Ήταν ο μόνος τρόπος για να ικανοποιήσει αυτό που θέλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις –να μην έχουν κανένα εμπόδιο στα κέρδη τους. Επιπρόσθετα, αυτό που θα καθορίζει και θα ερμηνεύει τους κανόνες των σχέσεων Βρετανίας-ΕΕ θα είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τέτοιες κινήσεις είναι κόκκινο πανί για σημαντικό μέρος του κόμματος των Τόριδων, που θέλουν η Βρετανία να μπορεί να κάνει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες χωρίς καμιά απολύτως δέσμευση από την ΕΕ. Επίσης, βλέπουν την έξοδο από την ΕΕ σαν ένα τρόπο για να επιβάλουν ακόμα πιο ρατσιστικούς νόμους για τη μετανάστευση.

Η συμφωνία που επιδιώκει η Μέι αντιπροσωπεύει τις επιδιώξεις των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των αφεντικών. Αλλά έχει διχάσει τους Συντηρητικούς ακόμα περισσότερο. Ο Ντέιβις είπε πως ελπίζει η παραίτησή του να κάνει ξεκάθαρο στην πρωθυπουργό ότι το Συντηρητικό Κόμμα δεν πρόκειται να ανεχθεί παραπέρα υποχωρήσεις. 

Το Εργατικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι η διαδικασία του Brexit βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση και ότι πρέπει άμεσα να γίνουν γενικές εκλογές. Αυτό είναι σωστό, αλλά οι Τόρις θα προσπαθήσουν απεγνωσμένα να κρατήσουν τη συνοχή του κόμματός τους, ποντάροντας σε μια προπαγάνδα τρομοκρατίας για πιθανή νίκη του Κόρμπιν σε περίπτωση εκλογών.

Μόνο η κλιμάκωση της αντίστασης μπορεί να τσακίσει τη Μέι και ολόκληρη τη σάπια κυβέρνησή της. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα αντιρατσιστικό Breχit ενάντια στη λιτότητα προς όφελος των εργατών, όχι των αφεντικών. Ένα Brexit που θα περιλαμβάνει την κρατικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Από την εφημερίδα Socialist Worker