Εργατικό κίνημα
Leroy Merlin: Καταγγελία για απόλυση εργαζόμενης

Η απεργία των εμποροϋπαλλήλων έρχεται σε μια περίοδο που οι επιθέσεις από τα αφεντικά του κλάδου δυναμώνουν. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία της εργαζόμενης από τα Leroy Merlin που είδε το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες. Εργαζόμενη που δούλευε για 10 χρόνια στην επιχείρηση, απολύθηκε όταν η εργοδοσία έμαθε ότι έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας. “Μειωμένη απόδοση” ήταν η δικαιολογία με την οποία η εργοδοσία την έστειλε χωρίς καμία αφορμή, στην ανεργία. 

“Θέλουν εργαζόμενους φτηνούς, ευέλικτους χωρίς κανένα δικαίωμα και δεν διστάζουν να στέλνουν στην ανεργία συναδέλφους που έχει κλονιστεί η υγεία τους. Χρησιμοποιώντας όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν ψηφίσει η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η εργοδοσία παίρνει όποιο μέτρο μπορεί για να αυξήσει τα κέρδη της” καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που μαζί με άλλα συνδικάτα κι εργαζόμενους του κλάδου πραγματοποιεί αυτές τις μέρες παρεμβάσεις σε καταστήματα Leroy Merlin. 

Δεν είναι η μόνη καταγγελία σχετικά με τη συγκεκριμένη εργοδοσία καθώς πρόσφατα, κατήγγειλε τις συνθήκες εργασίας ο Κ.Τ, εργαζόμενος μέχρι πρότινος στο κατάστημα του Αμαρουσίου. Οι καταγγελίες του Κ.Τ, περιλαμβάνουν απλήρωτες υπερωρίες, άθλιες συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας με συνέπειες στην υγεία του ίδιου και των συναδέλφων του, αφόρητη πίεση και λεκτική βία από την εργοδοσία, ώθηση σε παραίτηση των παλαιότερων υπαλλήλων προκειμένου να προσλαμβάνονται νέοι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα μέσω της εταιρίας Μan Power κλπ. 

Προφανώς η κατάσταση στον κλάδο του εμπορίου δεν αφορά μόνο μία εταιρία.