Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Στον Ωρωπό δεν περνάει ο φασισμός

7/7, Αντιφασιστική συγκέντρωση στον Ωρωπό

Στα μουλωχτά, ανακοινωμένο μόλις δυο ημέρες πριν, ο Μιχαλολιάκος προσπάθησε να μιλήσει σε ανοιχτή φασιστοσύναξη στην κεντρική πλατεία του Ωρωπού το Σάββατο 7/7. Αλλά η αντιφασιστική απάντηση ήταν άμεση. 

Μέσα σε μία μόλις μέρα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Ωρωπού δεκάδες αντιφασίστες και αντιρατσιστές συγκεντρώθηκαν στην είσοδο των Φέρυ Μποτ, δηλώνοντας πως οι ναζί της ΧΑ είναι ανεπιθύμητοι και στον Ωρωπό. Λίγα μέτρα μακριά, έγινε η ναζιστική σύναξη απομονωμένη και περιτριγυρισμένη από διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες.

Δεκάδες μέλη της Επιτροπής Αγώνα Ωρωπού, της ΚΕΕΡΦΑ, του Αντιφασιστικού Συντονισμού Βορείων Προαστίων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ γέμισαν τους δρόμους με μουσικές και αντιφασιστικά συνθήματα. "Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά, στη φυλακή να πάνε τα φασισταριά" φώναξαν βροντερά μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και κάτω από τους ήχους του Bella Ciao στο ακορντεόν. 

“Είναι μεγάλη πρόκληση, λίγες μέρες πριν από την επέτειο της κατάρρευσης της Χούντας, στον τόπο που βασανίζονταν φυλακισμένοι αγωνιστές από τους χουντικούς, να βγαίνουν οι νοσταλγοί του Χίτλερ και της δικτατορίας και να μιλάνε ανοιχτά”, ανέφερε στην ομιλία του ο Νίκος Ξαρχάκος, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Ωρωπού.

Στην αντιφασιστική συγκέντρωση μίλησαν επίσης ο Μάνος Νικολάου, εκ μέρους του ΚΕΕΡΦΑ, η Μάνια Μπαρσέφσκι εκ μέρους του ΛΑΕ, η Αφροδίτη Φράγκου, εκ μέρους της Αντιφασιστικού Συντονισμού Μαρουσιού και Βορείων Προαστίων και ο Γιάννης Σηφακάκης, εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

“Βλέπουμε με καθαρά μάτια και ανοιχτά μυαλά. Η Επιτροπή αγώνα Ωρωπού πολλά χρόνια τώρα κάνουμε αγώνα ενάντια στους φασίστες και στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών. Εξάλλου ο Ωρωπός είναι μια περιοχή προσφύγων. 

Τις επόμενες μέρες, στις 24 Ιούλη, θα οργανώσουμε, όπως κάνουμε από το 1998 μέχρι και σήμερα κάθε χρόνο, τη γιορτή της ελευθερίας. Στις παλιές φυλακές, στα κελιά των κρατούμενων αγωνιστών εδώ και χρόνια, έχουμε δημιουργήσει ένα αυτοδιαχειριζόμενο χώρο πολιτισμού. Άποψή μας είναι πως όσα σύρματα, όσα κάγκελα και να βάλουν στη σκέψη δεν μπορούν να την φυλακίσουν. Φέτος θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους οι εξόριστοι από το ΣΦΕΑ και σε συνδιοργάνωση με αυτούς θα έχουμε μια μέρα με εκδηλώσεις με επίκαιρο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης” ανέφερε στην ΕΑ ο Χριστόφορος από τον Ωρωπό.

Η ΚΕΕΡΦΑ θα είναι παρούσα στην "Αντιφασιστική Εκδήλωση για τη γιορτή της Δημοκρατίας" που οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού και ο ΣΦΕΑ, την Τρίτη 24 Ιουλίου στις 8μμ στο χώρο των Φυλακών στον Ωρωπό.