Η Αριστερά
O Mαρξισμός 2018 στο Λονδίνο

Xιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες συμμετείχαν στο φεστιβάλ  Μαρξισμός 2018 που έγινε στο Λονδίνο στις 5-8 Ιούλη, ένα φεστιβάλ σοσιαλιστικών ιδεών αλλά και δράσης, καθώς στο κέντρο του βρέθηκε η οργάνωση της επιτυχίας των μεγάλων κινητοποιήσεων που ακολουθούν τη βδομάδα που έρχεται. 

Το φεστιβάλ ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα με μια μεγάλη κεντρική εκδήλωση με θέμα «Αναμετριόμαστε με τον Τραμπ - Αντίσταση ενάντια στον ρατσισμό, την καταπίεση, τον πόλεμο και τη λιτότητα» με ομιλητές ανάμεσα σε άλλους συνδικαλιστές από τα Mc Donalds, από το νοσοκομειακό κίνημα, από την καμπάνια «Δικαιοσύνη για τους νεκρούς του Γκρένφελ Τάουερ». Επίσης ομιλητές από την Ιρλανδία μετέφεραν την εικόνα από τις μάχες που έδωσε το κίνημα για το δικαίωμα στην έκτρωση. 

Συμμετοχές

Ανάμεσα στις πολλές διεθνείς συμμετοχές στον «Μαρξισμό 2018» ήταν αυτή του Πέτρου Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικού συμβούλου Αθήνας που συμμετείχε σε ένα διεθνές αντιφασιστικό πάνελ μαζί με τη βουλευτίνα του Die Linke στη Γερμανία, Κριστίνε Μπούχολτζ και τον Ντέιβιντ Άλμπριχ από το αντιφασιστικό κίνημα στην Αυστρία, εκείνη της Μαρίας Στύλλου από το περιοδικό “Σοσιαλισμός από τα Κάτω” που μαζί με άλλους αγωνιστές της γενιάς του ’68 μίλησαν στη συζήτηση για την επικαιρότητα του Μάη σήμερα, καθώς και αυτή του Πάνου Γκαργκάνα από την Εργατική Αλληλεγγύη στη συζήτηση για το ρόλο του αριστερού ρεφορμισμού στην Ευρώπη.

«Στο κέντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη για ένα ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο, που όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, θα στείλει ξανά τους φασίστες στις τρύπες τους, αλλά και η ανάγκη να υπάρξει απάντηση στις αιτίες που ξαναβγάζουν τους φασίστες στο προσκήνιο», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Πέτρος Κωνσταντίνου φέρνοντας την εικόνα από το Μαρξισμό: 

«Η Κριστίνε Μπούχολτς τόνισε ότι το ΑfD που ξεκίνησε προτάσσοντας μια “αντιευρωπαϊκή ατζέντα”, όλο και περισσότερο αναδεικνύει το τελευταίο διάστημα το ρατσιστικό του πρόσωπο που συνοδεύεται από την αναβάθμιση της ναζιστικής του πτέρυγας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολιτική της Μέρκελ, που αν και ποτέ δεν ήταν υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών, σήμερα έχει υιοθετήσει την ρατσιστική ατζέντα της ακροδεξιάς. Μας ενημέρωσε επίσης ότι σε συνέδριο του Die Linke πάρθηκε απόφαση που ζητάει ανοιχτά σύνορα κόντρα σε αντιλήψεις που υπάρχουν στην ηγεσία του κόμματος και φλερτάρουν με απόψεις μείωσης των “ροών”. Σε επίπεδο δράσης, η πλατφόρμα «Αufstehen gegen rassismus» καλεί σε συνάντηση στις 31/8-1/9 με στόχο διοργάνωση μιας μεγάλης αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής καμπάνιας.

Από τη μεριά του ο Ντέιβιντ Άλμπριχ μετέφερε την εμπειρία του τι σημαίνει στην Αυστρία να έχεις μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει η ακροδεξιά ενημερώνοντας για το τεράστιο συλλαλητήριο των συνδικάτων ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει το 12ωρο για τους εργαζόμενους -την ίδια στιγμή που πρωτοστατεί σε όλες τις ρατσιστικές πρωτοβουλίες μέσα στην ΕΕ και την ανάγκη να συνδεθούν το εργατικό και αντιφασιστικό κίνημα. Από την δική μου πλευρά μετέφερα τις εικόνες από τη μάχη που δίνουμε στην Ελλάδα για να πάνε φυλακή οι ηγέτες της Χ.Α που έχουν το θράσος να καλούν σε πραξικόπημα μέσα από το Κοινοβούλιο, αλλά και την ανάγκη να παλέψουμε ενάντια στον εθνικισμό και τις ρατσιστικές πολιτικές της ΕΕ που λειτουργούν σαν θερμοκήπιο για τους φασίστες».