Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Στάση εργασίας ΟΕΝΓΕ 16/7 - Mόνιμη δουλειά για όλους

Απεργιακή συγκέντρωση στο υπ. Υγείας, 3/7

Στάση εργασίας 11πμ – 3μμ καλεί στις 16 Ιούλη η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στις απολύσεις επικουρικών. 

“Με τη στάση εργασίας της Δευτέρας 16/7, συνεχίζουμε τον αγώνα προκειμένου όλοι οι επικουρικοί να παραμείνουν στη δουλειά” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΑ Γεννηματάς. 

“Είναι η τρίτη απεργιακή κινητοποίηση από τότε που ανακοινώθηκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η οποία οδηγεί στην απόλυση χιλιάδες συναδέλφους. Και στις δυο προηγούμενες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία έδινε υποσχέσεις ότι κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, αυτές οι υποσχέσεις δεν αξίζαν τίποτα, και οι απολύσεις αποτελούν πραγματική απειλή. 

Ακόμα και οι δεσμεύσεις ότι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που θα προκηρυχθεί, θα δοθεί αυξημένη μοριοδότηση σε αυτό τον κόσμο, τελικά μεταφράζεται σε ελάχιστα μόρια, μετατρέποντας τη διαδικασία σε περίπτωση χειρότερη κι από αυτή που είδαμε στους ΟΤΑ. Εκεί που το Ελεγκτικό Συνέδριο έβγαλε αντίστοιχη απόφαση πέρυσι το καλοκαίρι και οι δεσμεύσεις του Σκουρλέτη για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ τελικά πέταξαν την πλειοψηφία όσων δούλευαν στην ανεργία. 

Ακόμα και η 'φόρμουλα' που υποτίθεται έχει βρει το Υπουργείο για την παραμονή των επικουρικών γιατρών (τα προηγούμενα ισχύουν για το μη ιατρικό επικουρικό προσωπικό) είναι επίσης στον αέρα, καθώς στηρίζονται σε κάποιες προσφυγές που έκαναν από ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο, με αβέβαιη κατάληξη. 

Οι συνάδελφοι επικουρικοί είναι απαραίτητοι στα νοσοκομεία. Έχουν προσφέρει πάρα πολλά όλα αυτά τα χρόνια των ελλείψεων και των μηδενικών προσλήψεων. Ένα τεράστιο κομμάτι της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων στηρίζεται πάνω τους. Δεν διαπραγματευόμαστε το αν και πόσοι θα απολυθούν μέσω διαγωνισμών και μοριοδοτήσεων. Χρειάζεται το σύνολο αυτών να παραμείνει στη δουλειά και οι προσλήψεις χιλιάδων ακόμα για να μπορέσουν τα δημόσια νοσοκομεία να εξυπηρετούν τις ανάγκες του κόσμου. Γι' αυτό και μόνος δρόμος είναι η μονιμοποίησή τους χωρίς προϋποθέσεις. Οτιδήποτε άλλο είναι κοροϊδία.

Είναι σωστό ότι οι ομοσπονδίες συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Χρειάζεται ακόμα καλύτερη οργάνωση στα νοσοκομεία. Οι εξελίξεις αυτές έχουν εξοργίσει τους συναδέλφους. Αυτή είναι και η εικόνα από το ΓΝΑ Γεννηματάς που δουλεύω, που είχε καλή συμμετοχή στην προηγούμενη στάση εργασίας”.

Συνέλευση Συντονιστικού Νοσοκομείων

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε και στη συνέλευση που καλεί το Συντονιστικό Νοσοκομείων, την Πέμπτη 12/7, στις 5μμ, στο αμφιθέατρο του Αγ.Σάββα.

“Η συνέλευση του Συντονιστικού την Πέμπτη είναι πολύ σημαντική. Θέλουμε να συσπειρώσουμε τόσο τους επικουρικούς όσο και τους μόνιμους συναδέλφους, γιατί το να παραμείνουν οι συνάδελφοι στη δουλειά, σημαίνει καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλους μας. Η προοπτική που θα βάλουμε και στη συνέλευση είναι το να γίνουν παντού συνελεύσεις, προκειμένου αυτός ο κόσμος να βρεθεί σε κάθε νοσοκομείο και να οργανώσει από τα κάτω, σε συνεργασία με τα σωματεία, την κλιμάκωση του αγώνα, με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Προφανώς τώρα που η ΟΕΝΓΕ έχει ορίσει τον επόμενο απεργιακό σταθμό, κομμάτι της συζήτησης θα είναι η καλύτερη οργάνωση της στάσης εργασίας και η υιοθέτησή της κι από τα πρωτοβάθμια σωματεία, προκειμένου να καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, όχι μόνο οι γιατροί”.