Διεθνή
Από τη Βεντιμίλια στο Καλαί

Χίλιοι διαδηλωτές βρέθηκαν στο Καλαί το Σάββατο 7 Ιούλη, τελευταίο σταθμό της πορείας που είχε καλεστεί από τη Βεντιμίλια στα γαλλοϊταλικά σύνοργα μέχρι το Λονδίνο. 

Στην πολύχρωμη διαδήλωση συμμετείχαν ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συλλογικότητες των Sans papiers (χωρίς χαρτιά), αντιρατσιστές και αντιφασίστες της περιοχής και μετανάστες που ξεπέρασαν το φόβο να εκτεθούν και ενώθηκαν με την πορεία. Μετά τη διάλυση της «ζούγκλας» του Καλαί, η οποία αποτελούσε έναν συνεκτικό κρίκο ανάμεσα στις κοινότητες και δύναμη απέναντι στην αστυνομία, η επιβίωση των μεταναστών και προσφύγων έγινε κόλαση. 

Την Κυριακή 8 Ιούλη, οι ακτιβιστές φτάσανε με πούλμαν στα σύνορα για να περάσουν στην Αγγλία. Η συνοριοφυλακή άφησε να περάσουν όλους όσους είχαν χαρτιά, και συνέλαβε και κράτησε τους sans papiers και πρόσφυγες που τους συνόδευαν! 5 σύντροφοι μας κρατιούνται μέχρι τώρα. Καλούμε σε διαδηλώσεις και συγκέντρωση στις 14 Ιούλη, μέρα «εθνικής γιορτής» μπροστά στα στρατόπεδα κράτησης για να απαιτήσουμε την απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων της Ευρώπης-φρούριο!

Οργή

Στο μεταξύ στη Νάντη επί τρεις μέρες  η νεολαία διαδηλώνει στους δρόμους, οργισμένη από την ατιμωρησία της αστυνομίας και τα πολλαπλά «ατυχήματα» εναντίον μεταναστών ή διαδηλωτών. Την περασμένη Τρίτη, σ ’έναν έλεγχο της αστυνομίας για εξακρίβωση, δολοφονήθηκε ο Αμπουμπακάρ Φοφανά, 22 ετών, από πυροβολισμό στο λαιμό. Ο αστυνομικός, που είχε μιλήσει αρχικά για «αυτοάμυνα» άλλαξε τελικά γνώμη και λέει τώρα ότι ήταν «ατύχημα». Μετά από κάλεσμα της οικογένειας του θύματος έγινε πορεία με πάνω από 1000 άτομα, που διεκδικούσε τη δικαιοσύνη για τον Αμπουμπακάρ, τη διάλυση των ειδικών μονάδων και τον αφοπλισμό της αστυνομίας.

Αλέν Ποζολά