Ιδέες
Εκδήλωση Μαρξιστικού Bιβλιοπωλείου: “Ο Τρότσκι για τα Βαλκάνια”

Μια πολύ καλή συζήτηση έγινε στην εκδήλωση «Ο Τρότσκι για τα Βαλκάνια» που διοργάνωσε το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο την Πέμπτη 5 Ιούλη, με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου του Τρότσκι «Βαλκάνια και Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913».

Ο ομιλητής Λέανδρος Μπόλαρης ανέδειξε τη συμβολή των κειμένων που έγραψε ως πολεμικός ανταποκριτής ο Τρότσκι στη χάραξη μια διεθνιστικής πολιτικής για την Αριστερά στα Βαλκάνια μέσα στους ανταγωνισμούς των τοπικών αρχουσών τάξεων και των Μεγάλων Δυνάμεων για τη μοιρασιά της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Στα πλαίσια αυτών των ανταγωνισμών αναδείχθηκε τότε και το Μακεδονικό ζήτημα. Περίπου 80 χρόνια αργότερα, τη δεκαετία του 1990, η κατάρρευση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας έφερε ξανά στο προσκήνιο το Μακεδονικό με την ελληνική άρχουσα τάξη να επιδιώκει τη μετατροπή της γειτονικής χώρας σε «πίσω αυλή» του ελληνικού καπιταλισμού. Επισήμανε τη συμβολή ενός άλλου βιβλίου, της έκδοσης του ΜΒ «Η κρίση στα Βαλκάνια, το Μακεδονικό και η εργατική τάξη», στην αντίσταση ενάντια στις σύγχρονες εθνικιστικές εκστρατείες και στον διεθνιστικό προσανατολισμό της αριστεράς.

Η πολύ ζωντανή συζήτηση δεν περιστράφηκε μόνο γύρω από τις σημερινές εξελίξεις μετά τη Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ και σε τι μεταφράζεται μια διεθνιστική πολιτική που συγκρούεται με τη λυσσαλέα προσπάθεια της ΝΔ και της ακροδεξιάς να αξιοποιήσουν τον εθνικισμό, αλλά επεκτάθηκε σε γενικότερα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το πώς συγκροτήθηκαν τα σύγχρονα έθνη-κράτη (ανάμεσά τους και το ελληνικό), το με ποιους τρόπους θα μπορούσε κανείς να προσδιορίσει μαρξιστικά την έννοια της εθνότητας κλπ.

Από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει σύντομα η επανέκδοση του βιβλίου «Μαρξισμός και εθνικισμός» του Κρις Χάρμαν.