Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
10 χρόνια ΚΕΕΡΦΑ: Διεθνές κίνημα

19 Γενάρη 2013, Αθήνα Πόλη Αντιφασιστική

Από τον Οκτώβρη του 2013 και κάθε χρόνο η ΚΕΕΡΦΑ διοργανώνει πανελλαδική συνέλευση και διεθνή συνάντηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Στόχος αυτής της διοργάνωσης είναι τόσο ο πανελλαδικός όσο και ο διεθνής συντονισμός του μεγάλου και πολύμορφου αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος που έδινε μάχες για χρόνια και πήρε διαστάσεις εξέγερσης το 2013, με τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, και τη μεγαλειώδη διαδήλωση « 19 Γενάρη - Αθήνα πόλη αντιφασιστική» δυο μέρες μετά, μέχρι τον πανελλαδικό ξεσηκωμό το Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. 

Κάθε χρόνο τον Οκτώβρη, αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες καθώς και τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ από όλη την Ελλάδα, συμμετέχουν  σε αυτή τη συζήτηση, δίνοντας την εικόνα από τις μάχες που δίνουν τοπικά αλλά και παίρνοντας έμπνευση από το πώς το αντιφασιστικό κίνημα προχωράει συνολικά. Παράλληλα, με τη διεθνή συνάντηση, το αντιφασιστικό κίνημα της Ελλάδας έρχεται σε επαφή και συντονισμό με τα κινήματα σε όλη την Ευρώπη.

Κάθε Μάρτη

 Στις Διεθνείς Συναντήσεις της ΚΕΕΡΦΑ όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμμετέχει συλλογικότητες από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Καταλονία και το Ισπανικό Κράτος, την Αυστραλία, την Τουρκία, την Κύπρο και πολλά ακόμα σημεία, ανταλλάσοντας εμπειρίες και παίρνοντας αποφάσεις για κοινές διεθνείς πρωτοβουλίες και μέρες δράσης. Εκεί αποφασίστηκε η πρώτη διεθνής κινητοποίηση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό το Μάρτη του 2014 και κάθε Μάρτη έκτοτε. Οι διεθνείς κινητοποιήσεις με τη σειρά τους έχουν γίνει η αφετηρία για να συσπειρωθεί το κίνημα σε μια σειρά χώρες και οι μάχες που δίνονται όλη τη χρονιά να αποκτούν πιο εύκολα διεθνείς διαστάσεις και γίνονται γνωστές.

Τον Φλεβάρη του 2016 έγινε κινητοποίηση σε τέσσερις χώρες ενάντια στα κλειστά σύνορα. Αγωνίστριες και αγωνιστές από Ελλάδα και Τουρκία διαδήλωσαν στις δυο πλευρές του Έβρου και αγωνίστριες/ές από Αγγλία και Γαλλία διαδήλωσαν στο Καλαί το ίδιο σαββατοκύριακο. Ήταν μια πρωτοβουλία που πάρθηκε από τις οργανώσεις που συμμετείχαν στη διεθνή συνάντηση του Οκτώβρη του 2015. 

Φέτος, ο διεθνής συντονιαμός του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος έφτασε να κινητοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο από τις ΗΠΑ μέχρι τη Νέα Ζηλανδία για μια ολόκληρη βδομάδα αρχίζοντας από τις 16 Μάρτη. Το 2018 η αντίσταση στο ρατσισμό και το φασισμό είχε γίνει το κέντρο σε όλο τον κόσμο. Το καλοκαίρι βγήκε κοινή διακήρυξη οργανώσεων από δεκάδες χώρες ενάντια στη νέα ρατσιστική επίθεση της ΕΕ-φρούριο, ενώ το φθινόπωρο έγιναν τουλάχιστον τρεις μεγάλες διεθνείς αντιρατσιστικές/αντιφασιστικές συναντήσεις (Γερμανία, Βρετανία, Ελλάδα).


 

Διαβάστε επίσης

10 χρόνια ΚΕΕΡΦΑ: Στους δρόμους ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή
10 χρόνια ΚΕΕΡΦΑ: Μαχητικά στο πλευρό μεταναστών και προσφύγων