Διεθνή
Σουδάν: Γενική Απεργία η απάντηση στο αιματοκύλισμα

Ο εξεγερμένος κόσμος συνεχίζει να έχει τη δύναμη στο Σουδάν. Η άγρια καταστολή που εξαπέλυσε η χούντα τη Δευτέρα 3 Ιούνη δεν επέβαλε την “τάξη”. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές μια νέα γενική απεργία βρίσκεται στην τρίτη της μέρα και δεν κινείται τίποτα σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι νεκροί της επίθεσης της 3ης του Ιούνη υπολογίζονται πλέον σε περισσότερους από 120. Οι δυνάμεις της “Ταχείας Επικουρίας”, το πιο ματοβαμμένο κομμάτι της χούντας εξαπέλυσαν την επίθεση και διέλυσαν τη μεγάλη κατασκήνωση έξω από το αρχηγείο του στρατού, που συμβόλιζε για βδομάδες την εξελισσόμενη επανάσταση. Η καταστολή ήρθε λίγες μέρες μετά την πρώτη πολύ πετυχημένη γενική απεργία στις 28 και 29 Μάη. Οι σφαγείς του Χαρτούμ ήθελαν με το αίμα να δείξουν ότι ο “διάλογος” τελείωσε και πως οι απαιτήσεις του κινήματος για μια αμιγώς πολιτική και όχι στρατιωτική κυβέρνηση δεν γίνονται δεκτές. Έκαναν επίδειξη όλης της βαναυσότητάς τους, στην οποία για χρόνια εκπαιδεύτηκαν σφάζοντας στο Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας, και πιο πρόσφατα στην Υεμένη όπου συμμετέχουν στο μακελειό στο πλάι της Σαουδικής Αραβίας. Τα νοσοκομεία γέμισαν τραυματίες, και οι οργανώσεις της εξέγερσης καταγγέλλουν δεκάδες βιασμούς.

Όμως η τρομοκρατία δεν πέρασε. Το νέο κάλεσμα για γενική απεργία και γενική ανυπακοή με πρώτη μέρα την Κυριακή 9 Ιούνη ακούστηκε ακόμη πιο δυνατά. Ο φόβος για γενική παράλυση της χώρας οδήγησε τη χούντα να φέρει εργάτες από την Αίγυπτο για να καλύψει τις ανάγκες σε κρίσιμους τομείς. Στην Άτμπαρα, το σιδηροδρομικό κέντρο της χώρας, έστειλαν στρατό για να επιβάλει με τα όπλα ότι οι εργάτες θα βάλουν σε κίνηση τα τρένα. Όμως η προσπάθεια απέτυχε καθώς η απεργία ήταν τόσο απλωμένη σε ολόκληρη τη χώρα και ο στρατός δεν μπορούσε να επιβάλει ότι θα λειτουργούν οι σταθμοί στις υπόλοιπες πόλεις. Στο μεταξύ εδώ και μια βδομάδα δεν υπάρχει ίντερνετ στη χώρα, ενώ έχουν μπλοκαριστεί και τα σταθερά τηλέφωνα. Η χούντα κάνει το παν για να μην κυκλοφορήσουν οι εικόνες από την επιτυχία της ανυπακοής.

Η “Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών” καταφέρνει να συγκεντρώνει την εικόνα ανά επαρχία της χώρας. Οι δρόμοι παραμένουν έρημοι, τα μαγαζιά κλειστά. Η απεργία έχει 100% επιτυχία στους πιο δυνατούς χώρους: στα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας, στην εκπαίδευση και απλώνεται στα μέσα μεταφοράς, στα λιμάνια, στις υπαίθριες αγορές, στα αεροδρόμια, στις βιομηχανίες και το πετρέλαιο. Ο κόσμος ξαναβγήκε στους δρόμους του Ομντουρμάν (η δίδυμη πόλη του Χαρτούμ, στη δυτική όχθη του Νείλου) ήδη πριν από την απεργία για να προετοιμάσει το κλίμα και να δείξει ότι δεν φοβάται. Στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας συνεχίστηκαν μαζικές διαδηλώσεις δείχνοντας ότι όλες οι γλωσσικές, θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες της χώρας θέλουν να πέσει η χούντα. Η χούντα καταγγέλλει την… “αντιδημοκρατική” τακτική των οδοφραγμάτων που απλώνονται σε όλη τη χώρα σαν άμυνα απέναντι σε νέες επιθέσεις του στρατού και των πολιτοφυλακών.

Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν τις αδυναμίες της χούντας. Πρώτον η άγρια καταστολή στο Χαρτούμ έσπασε τις γέφυρες με την επίσημη αντιπολίτευση με την οποία παζάρευαν πόσοι υπουργοί θα είναι στρατιωτικοί και πόσοι θα προέρχονταν από τα κόμματα. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης έκανε κριτική στο κίνημα ότι είναι υπερβολικό στην κριτική του προς το στρατό και θα πρέπει να αφήσει ένα περιθώριο “μετάβασης” - εξάλλου, όλοι με την “επανάσταση” δηλώνουν πως τάσσονται από τη στιγμή που ανατράπηκε ο Ομάρ Μπασίρ στις 11 Απρίλη. Πλέον αποκαλύπτεται ποιος είχε δίκιο. Δεύτερον, η ηγεσία της χούντας έκανε συναντήσεις με της Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και την Αίγυπτο λίγες μέρες πριν από την πρώτη γενική απεργία, για να πάρει το ΟΚ για το πώς θα προχωρήσει στην καταστολή. Όμως τώρα ακόμη και η Σαουδική Αραβία έβγαλε επίσημη ανακοίνωση δηλώνοντας την “ανησυχία” της για την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών στο Χαρτούμ. Τρίτον, η υπόθεση ότι θα εξελιχθεί επανάληψη του αιγυπτιακού σεναρίου, όπου ο Σίσι επέβαλε την κυριαρχία του στρατού τσακίζοντας την επανάσταση σκοντάφτει σε εμπόδια στο Σουδάν.

Από τη μια μεριά ο στρατός δεν είναι ενιαίος - το πιο βρόμικο κομμάτι της καταστολής το έχουν αναλάβει τα κομμάτια που μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν ήταν “στρατός”, αλλά πολιτοφυλακές εξαθλιωμένων μισθοφόρων, σαν αυτή της οποίας ηγείται ο Χεμέντι, το νο2 της χούντας. Ο καθένας τους θέλει να εξασφαλίσει την εξουσία του και τα προνόμιά του με διαφορετικούς τρόπους. Από την άλλη μεριά, το κίνημα στο Σουδάν ήταν πιο προετοιμασμένο, είχε βγάλει συμπεράσματα από την αιγυπτιακή επανάσταση. Γι’ αυτό και είχε ήδη οργανώσει τα βήματα προς τη γενική απεργία προτού έρθει η καταστολή στο Χαρτούμ, μια καταστολή που σε ένα βαθμό την περίμενε.

Είναι εμφανές ότι η χούντα δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί. Ο Χεμέντι έβαλε βέτο στην συμμετοχή περισσότερων πολιτικών από στρατιωτικούς στην κυβέρνηση, αλλά τώρα η χούντα δηλώνει ότι δέχεται την ισορροπία 8 πολιτικών με 7 στρατιωτικούς. Από τη μια δηλώνουν ότι θέλουν να συνεχιστεί ο διάλογος, από την άλλη απελαύνουν στελέχη των κομμάτων. Η χούντα ψάχνει τρόπο να σταθεροποιήσει τα πράγματα μέχρι να βρει την ευκαιρία για το επόμενο κύμα καταστολής. Τώρα ξεκινάει “διώξεις” κατά των στρατιωτών που βιαιοπράγησαν την περασμένη Δευτέρα. Το κίνημα δεν πρέπει να πιστέψει τα ψέματα. Η έκκληση που κάνει η “Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών” είναι για γενίκευση της ανυπακοής και της απεργίας:

• Κανένας να μην πάει στη δουλειά στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Δεν πληρώνουμε κάνεναν φόρο και δεν σεβόμαστε τους άδικους νόμους τους. Παραμένουμε στις γειτονιές μας.

• Οργανώνουμε επιτροπές ανυπακοής παντού και φτιάχνουμε δίκτυα μεταξύ πόλεων και χωριών.

• Κλείνουμε τους κεντρικούς δρόμους, τους σταθμούς και τις γέφυρες για να προστατεύσουμε τον κόσμο μας από τις συμμορίες και τις πολιτοφυλακές. Ξαναστήνουμε ότι διέλυσαν οι πολιτοφυλακές.

• Αλληλεγγύη με τους πιο αδύναμους. Τρόφιμα, νερό και φάρμακα για όσους έχουν ανάγκη.

Ενημέρωση και καθοδήγηση προς όλους

• Σταθερά στο δρόμο της ειρηνικής διαμαρτυρίας, όσο και αν προβοκάρουν οι δειλοί των πολιτοφυλακών”.

Το κίνημα στο Σουδάν έχει απέναντί του όλους τους δικτάτορες και τους ισχυρούς της περιοχής και του πλανήτη. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να του δώσουμε την αλληλεγγύη που χρειάζεται και αξίζει.


Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην εξέγερση στο Σουδάν οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ το Σάββατο 8 Ιούνη έξω από τη Βουλή. Την κινητοποίηση στήριξε η Ένωση Μουσουλμάνων Ελλάδας και συμμετείχαν μετανάστες και μετανάστριες από το Σουδάν, πολλοί με τα παιδιά τους. Διαβάστηκαν ανακοινώσεις που καταδίκαζαν τη φονική επιδρομή της νέας χούντας των στρατηγών κατά των εξεγερμένων για δημοκρατία και ελευθερία αγωνιστών στο Σουδάν, ενώ έγιναν χαιρετισμοί από τον Ναΐμ Ελγαντούρ, από την Ένωση Μουσουλμάνων Ελλάδας και τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν Έλληνες εκπαιδευτικοί που ζουν και εργαζόνται στο Σουδάν και μόλις είχαν επιστρέψει από τη χώρα, οι οποίοι ήταν συγκλονισμένοι από την απίστευτη βιαιότητα κατά των ειρηνικών διαδηλωτών.


Διεθνές κύμα αλληλεγγύης

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην εξέγερση στο Σουδάν πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Σουδανικές κοινότητες μεταναστών υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Δύσης και αποτελούν τον κρίκο μεταξύ των κινημάτων αλληλεγγύης και της εξέγερσης. Όταν πρωτοξεκινούσε η εξέγερση στο Σουδάν πριν από μερικούς μήνες, οι δημοσιογράφοι του καθεστώτος έλεγαν πως οι διαδηλώσεις καθοδηγούνται από εξόριστους Σουδανούς κομμουνιστές που συναντιούνται σε μπαρ του Λονδίνου.

Τώρα δεν είναι μόνο το Λονδίνο, αλλά και η Ουάσινγκτον, η Γενεύη, η Χάγη, το Δουβλίνο, το Βερολίνο και πολλές άλλες πόλεις όπου οργανώθηκαν διαμαρτυρίες.

Στο Λονδίνο ένας συντονισμός συνδικαλιστών, της Αριστεράς και της σουδανικής κοινότητας οργάνωσε κινητοποίηση έξω από τη σουδανική πρεσβεία, με τη συμμετοχή και βουλευτών του Εργατικού Κόμματος. Στο Δουβλίνο η κινητοποίηση έγινε έξω από τη Βουλή. Στο Βερολίνο, στη συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο, η βουλευτίνα της Αριστεράς Κριστίνε Μπούχολτς κατήγγειλε τη βάναυση καταστολή και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει κάθε συνεργασία με τη χούντα. 

Αυτή τη βδομάδα στην Ουάσινγκτον οργανώνονται διαδηλώσεις έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στη Βηρυτό και στο Αλγέρι. Στην Αλγερία όπου οι βδομαδιάτικες διαδηλώσεις δεν έχουν σταματήσει από τότε που ανατράπηκε ο Μπουτεφλίκα αλλά ο στρατός δεν έχει τολμήσει να προχωρήσει σε σφαγή ανάλογη με το Χαρτούμ, ο κόσμος έχει στραμμένα τα μάτια του στο τι συμβαίνει στο Σουδάν.­­