Πολιτισμός
“Τα Πετράλωνα” του Δημήτρη Λιβιεράτου

Mε μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό υποδέχτηκε η γειτονιά, την 4η έκδοση, μέσα σε μία δεκαετία, του βιβλίου "Tα Πετράλωνα κάποτε, τα Πετράλωνα που ζήσαμε" του αγαπημένου μας συντρόφου Δημήτρη Λιβιεράτου, από τις εκδόσεις Αμόνι. Την Παρασκευή 7/6, έγινε η παρουσίαση στην πλατεία Μερκούρη, όπου ο ίδιος ο συγγραφέας και η Ινγκριντ Λιβιεράτου, ακούραστοι όπως πάντα, μίλησαν για το βιβλίο και για τη γειτονιά.

 Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, ξετυλίγεται σαν ντοκυμαντέρ η Αθήνα και οι γειτονιές δυτικά του Φιλοπάππου, στις δεκαετίες πριν και μετά τον πόλεμο. Γεωγραφικά στοιχεία, τοπονύμια, η κοινωνική σύνθεση και τα εργοστάσια αλλά και οι γιορτές και οι συνθήκες και πως τις αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι, τα πανηγύρια, οι μουσικές, οι παραστάσεις του καραγκιόζη και ο κινηματογράφος.

Το ενδιαφέρον για την ιστορία των γειτονιών έχει εδώ και χρόνια μεγαλώσει. Οι γειτονιές είναι γειτονιές αντίστασης πολιτιστικής και πολιτικής και το να ξέρει κανείς πάνω σε ποια ιστορία πατάει είναι δύναμη και έμπνευση. Αυτά τα στοιχεία δεν είναι τυχαίο ότι τα δίνει ο Δημήτρης Λιβιεράτος. Γεννήθηκε το 1927 στην γειτονιά και η ζωή του είναι δεμένη με την ιστορία των από τα κάτω.