Εργατικό κίνημα
Φριγκογκλάς: Συγκέντρωση στην Αθήνα 13/6

Στην Αθήνα ανεβαίνουν την Πέμπτη 13/6 οι 92 εργαζόμενοι της Φριγκογκλάς από την Πάτρα που είδαν μέσα σε μια νύχτα την εταιρία να κλείνει το εργοστάσιο στην Κ. Αχαΐα και να τους πετάει στο δρόμο.

Οι εργάτες της Φριγκογκλάς πραγματοποίησαν μεγάλη κινητοποίηση στην Πάτρα την Τρίτη 11/6, ενώ στις 13/6 θα βρεθούν έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, με σκοπό να υπερασπιστούν τις δουλειές τους. 

Στη μονάδα της Κάτω Αχαΐας, η Frigoglass το 2009 είχε εφαρμόσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο οδήγησε σε μείωση του προσωπικού του εργοστασίου κατά περίπου 50%. Ήταν η περίοδος που η εταιρία προσπαθούσε να πείσει περί της βιωσιμότητας της μονάδας και των θέσεων εργασίας. Τα επόμενα χρόνια εφαρμόστηκαν όλες οι πρακτικές εκβιασμού των εργαζόμενων και ελαστικοποίησης της εργασίας με υποχρεωτικές άδειες και εκ περιτροπής εργασίας. Το 2014 προχώρησε σε μείωση των μισθών κατά 24% πείθοντας τους εργαζόμενους για άλλη μια φορά πως αυτή θα οδηγήσει σε πιο βιώσιμους μισθούς. 

Δέκα χρόνια μετά τις πρώτες επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας αποδείχτηκε στην πράξη πως δεν υπάρχει καμιά άλλη απάντηση απέναντι στα κλεισίματα και της απολύσεις. Κρατικοποίηση της Φριγκογκλάς εδώ και τώρα, για να σωθούν οι δουλειές και οι ζωές των εργαζόμενων σε μια πόλη σαν την Πάτρα με τεράστια ανεργία.