Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
10 χρόνια ΚΕΕΡΦΑ: Η μάχη της δίκης

25 Σεπτέμβρη 2013, Η μεγάλη πορεία προς τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία Φύσσα

«Μετά από μια ολόκληρη περίοδο προκλητικής ασυλίας, η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή είναι σήμερα αντιμέτωπη για πρώτη φορά με την προοπτική να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά της. Η εξέλιξη αυτή δεν θα είχε καταστεί εφικτή χωρίς τη διαρκή κινητοποίηση χιλιάδων αντιφασιστριών και αντιφασιστών για πάνω από δύο δεκαετίες, και σίγουρα όχι χωρίς την αντιφασιστική έκρηξη που ακολούθησε τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά στο Κερατσίνι… Πεποίθησή μας είναι ότι μόνον το αντιφασιστικό κίνημα των εργαζόμενων και της νεολαίας, η μαζική συσπείρωση της δημοκρατικής πλειοψηφίας που σιχαίνεται τους νεοναζί, θα καταφέρει να τους εξαφανίσει. Δηλώνουμε εξ αρχής ότι στη δίκη της Χρυσής Αυγής διεκδικούμε για το αντιφασιστικό κίνημα τον ρόλο της πολιτικής αγωγής».

Αυτά γράφει μεταξύ άλλων η διακήρυξη της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος, μιας πρωτοβουλίας που ήταν κομμάτι των αποφάσεων της πρώτης Πανελλαδικής και Διεθνούς Αντιφασιστικής Συνάντησης της ΚΕΕΡΦΑ τον Οκτώβρη του 2013. 

Το 2013 ήταν η χρονιά που το αντιφασιστικό κίνημα απέκτησε μαζικές διαστάσεις. Ξεσηκώθηκε βροντοφωνάζοντας «Αθήνα, πόλη αντιφασιστική» στις 19 Γενάρη, ένα συλλαλητήριο-συναυλία που έγινε με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ και σημαδεύτηκε από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν δυο μέρες νωρίτερα. Οκτώ μήνες μετά, και έχοντας δώσει μάχες γειτονιά τη γειτονιά, εξεγέρθηκε με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Με την αντιφασιστική απεργία της 25 Σεπτέμβρη, μια βδομάδα από τη δολοφονία του Παύλου, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες βάδισαν προς τα κεντρικά «γραφεία» της ΧΑ στη Μεσογείων επιβάλλοντας το ξεκίνημα της δίωξης των χρυσαυγιτών. Είχε προηγηθεί με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ σύσκεψη συνδικαλιστών στις 20 Σεπτέμβρη που διεκδίκησε και κέρδισε από τις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να μετατρέψουν την πανεργατική απεργία σε αντιφασιστική.

Χρειάστηκε η συνέχιση της αντιφασιστικής δράσης για να οριστεί και να ξεκινήσει η δίκη στις 20 Απρίλη 2015, με μία ακόμα αντιφασιστική απεργία της ΑΔΕΔΥ. Το αντιφασιστικό κίνημα, με μια σειρά πρωτοβουλίες και καμπάνιες της ΚΕΕΡΦΑ, έδωσε όλες τις κρίσιμες μάχες ώστε η διαδικασία να διεξαχθεί όπως έπρεπε. Διαδηλώνοντας έξω από τα δικαστήρια όλο το καλοκαίρι του 2015 στήριξε τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής στη μάχη τους ότι θα μπορούν να παρεμβαίνουν στη δίκη για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και όχι μόνο για τις επιμέρους επιθέσεις. Με μαζική παρουσία στο ακροατήριο, το κίνημα έσπασε την τρομοκρατία των ταγμάτων εφόδου και των συνηγόρων υπεράσπισης σε βάρος των μαρτύρων κατηγορίας. Με τις εκδηλώσεις σε όλες τις γειτονιές της χώρας κέρδισε τη μάχη της ενημέρωσης και τσάκισε την προσπάθεια της ΧΑ να διεξαχθεί η δίκη στο σκοτάδι. 

Η παράσταση της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη έφερε μέσα στο δικαστήριο τη φωνή του κινήματος. Η εμπειρία δεκαετιών για το τι σημαίνει Χρυσή Αυγή ήταν ανεκτίμητη για να αναδειχθεί μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και τα αναγνωστέα έγγραφα η διαρκής εγκληματική δράση σαν ένα αδιάσπαστο σύνολο. 

Η ΚΕΕΡΦΑ πρωτοστάτησε στην καμπάνια  για την καταδίκη των δολοφόνων του Λουκμάν φέρνοντας τους γονείς του και οργανώνοντας πανελλαδική καμπάνια εκδηλώσεων που ανέδειξε το θέμα. Η δολοφονική επίθεση σε βάρος του Αλέξη Λάζαρη τον Απρίλη του 2017 έξω από τα κεντρικά της Μεσογείων από το πρωτοπαλίκαρο Χ. Ζέρβα απαντήθηκε με έναν νέο ξεσηκωμό με διαδηλώσεις και εκδηλώσεις για το κλείσιμο της Κομαντατούρ της Χ.Α και οδήγησε τον Ζέρβα σε δίκη, όπου και καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 7 έτη.