Η Αριστερά
Η μάχη των εκλογών: Μπορεί η ΛΑΕ να ξεπεράσει τη γραμμή Λαφαζάνη;

Την Δευτέρα 10 Ιούνη πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συζήτηση-σύσκεψη που είχε καλέσει η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ  με θέμα «την επόμενη μέρα του κινήματος και της Αριστεράς» και ενόψει των εκλογών της 7 Ιούλη. 

Στη συζήτηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες της ΛΑΕ, και οργανώσεων που συμμετέχουν σ’ αυτήν, οργανώσεις του ευρύτερου χώρου της μαχόμενης Αριστεράς, ανένταχτοι αγωνιστές/τριες. Το ΚΚΕ δεν έστειλε αντιπροσωπεία.

Ο Γ. Σηφακάκης εκ μέρους του ΣΕΚ ανέδειξε τις δυνατότητες που έχει η μαχόμενη Αριστερά να δώσει τις ταξικές απαντήσεις που δεν θέλει και δεν  μπορεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο «αφήγημα» της ΝΔ ότι η νίκη της θα φέρει σταθεροποίηση και ανάπτυξη για όλους. Η Αριστερά χρειάζεται να κινηθεί ενωτικά στην κατεύθυνση της σκληρής ταξικής απάντησης στη μάχη των εκλογών και να μην αναπαράγει ηττοπαθείς αναλύσεις που ρίχνουν το φταίξιμο στην «συντηρητική αναδίπλωση» της εργατικής τάξης. 

Με αυτό το σκεπτικό, το ΣΕΚ κατέθεσε πρόταση ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να απευθύνει “ανοιχτή επιστολή” συνεργασίας στο κίνημα και τις εκλογές σε ΚΚΕ, ΛΑΕ και όλες τις δυνάμεις της μαχόμενης αριστεράς (βλέπε σχετικά και στη σελίδα 2). Είναι μια πρόταση που επικοινωνεί με τις αγωνίες του κόσμου της Αριστεράς, αλλά οι απαντήσεις που έχουν έρθει από την ΛΑΕ είναι πίσω από αυτές τις απαιτήσεις. Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ που συνεδρίασε την Κυριακή δεν αναφέρεται καν στην κίνηση Λαφαζάνη που δήλωσε παραίτηση απαιτώντας στροφή προς τον “πατριωτικό χώρο” και κάνοντας επίθεση στον... “δογματισμό”  όσων αναζητούν αριστερές συνεργασίες.

Στην παρέμβασή του από την πλευρά της ΛΑΕ ο Δ. Στρατούλης αναφέρθηκε στη «μεγάλη εκλογική ήττα για την ΛΑΕ» που σηματοδοτούν τα αποτελέσματα, και η οποία έχει πυροδοτήσει μια μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της που θα ολοκληρωθεί με Συνδιάσκεψη τον Σεπτέμβρη, 

Ακολούθησε πολύωρη συζήτηση στην οποία κατατέθηκαν πολλές απόψεις για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων και τις μάχες του κινήματος. 

Την Τετάρτη 12 Ιούνη συνεδριάζει η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να προχωρήσει στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων της για τις εκλογές της 7 Ιούλη.