Ιδέες
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο: Νέες εκδόσεις

• Ο Donny Gluckstein, ο συγγραφέας της πρόσφατης έκδοσης του ΜΒ «Τα Σοβιέτ στη Δύση – Εργατικά συμβούλια απέναντι σε κοινοβούλια 1915-1920» έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το βιβλίο του σε εκδήλωση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου. Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (πεζόδρομος Ερμού 134, δίπλα στο σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου) την Πέμπτη 27 Ιούνη, 7μμ. Δέκα μέρες πριν τις εκλογές, μια εκδήλωση που προβάλλει την ιστορική εμπειρία των εργατικών συμβουλίων στην Ευρώπη σαν την αντικαπιταλιστική εναλλακτική απέναντι στην οικονομική και πολιτική κρίση του συστήματος, δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη. 

Αντίστοιχη εκδήλωση-παρουσίαση θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της Έκθεσης Βιβλίου (7-23/6) την Πέμπτη 20/6 στις 7.30μμ, με ομιλητή το Λέανδρο Μπόλαρη. Το περίπτερο του ΜΒ είναι στο Νο 88.

 

• Το νέο βιβλίο του ΜΒ «Μια μαρξιστική κριτική στα καθεστώτα του κρατικού καπιταλισμού» με την κλασική «Ανοιχτή Επιστολή στο Πολωνικό Εργατικό Κόμμα» των Κουρόν και Μοτζελέφσκι, θα κυκλοφορήσει στις αρχές του Ιούλη. Η κατάρρευση του σταλινικού καθεστώτος στην Πολωνία, ακριβώς πριν από 30 χρόνια, κάτω από την πίεση των εργατικών κινητοποιήσεων, ήταν η αρχή ενός ντόμινο που σάρωσε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Αυτή η έκδοση είναι απαραίτητο βοήθημα για όλους και όλες που θέλουν να καταλάβουν τα γεγονότα του 1989 από το Πεκίνο μέχρι το Βερολίνο.