Οικονομία και πολιτική
ΣΥΡΙΖΑ: Πρόγραμμα “χολυγουντιανού” νεοφιλελευθερισμού

­­Ο Τσίπρας υποκλίνεται στους εργοδότες του Τουρισμού

Το αφήγημα του Τσίπρα πηγαίνοντας προς τις βουλευτικές εκλογές λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, προσαρμοζόμενος ήδη από το 2015 στις απαιτήσεις των δανειστών, μπορεί να εφαρμόσει μια πολιτική που θα συνδυάζει “ρεαλιστικά” τις απαιτήσεις των θεσμών με μια πολιτική  “προς όφελος των πολλών”.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το προεκλογικό πρόγραμμα που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα θα έχει “4 πυλώνες”: “Βάρος σε Εργασία, Κοινωνική ασφάλιση, οικονομία, ανάπτυξη και δημόσια διοίκηση. Πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα. Φοροελαφρύνσεις για μεσαία τάξη, επενδύσεις με χιλιάδες θέσεις εργασίας και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Απολογισμό τι πράξαμε, τι θα κάνουμε και τι θέλουμε να αποτρέψουμε”.  

Ξεκινώντας από το τελευταίο, αν μη τι άλλο, ο απολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  μπορεί να μετρηθεί εύκολα σε αριθμούς. Μέσα στην τριετία 2016-18 πέτυχε, μέσα από τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες και τους μισθούς, καθώς και της υπερφορολόγησης των εργαζομένων και φτωχών, να πετύχει υπερπλεόνασμα 13,5 δις ευρώ. Από αυτό το θηριώδες ποσό μόνο το 20%, λίγο πάνω από 3 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων του Μαϊου του 2019, πήγε για τις λεγόμενες “κοινωνικές παροχές”, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν ή θα πάνε για το χρέος, δηλαδή τους τραπεζίτες. 

Πρόκειται κυριολεκτικά για ψίχουλα, είτε τα συγκρίνει κανείς με το συνολικό υπερπλεόνασμα του ΣΥΡΙΖΑ είτε με τις δεκάδες δις ευρώ που στέρησαν από την εργατική τάξη και τους φτωχούς οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι το 2015 μέσα από την περικοπή συντάξεων, μισθών, θέσεων εργασίας, κοινωνικών δαπανών. Κυρίως βέβαια είναι ψίχουλα σε σύγκριση με τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου που συνεχίζει να αντιμετωπίζει στον καθημερινό του αγώνα για επιβίωση, τις άγριες συνέπειες αυτών των πολιτικών.  

Ο κόσμος, που ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους γύρισε την πλάτη του στον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, δεν έχει κανένα λόγο να πιστέψει τις νέες “κοινωνικές” εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Πίσω από τα ωραία λόγια, αυτό που θα ακολουθήσει είναι η συνέχιση μιας σκληρής ταξικής πολιτικής προς όφελος των πλουσίων και σε βάρος της εργατικής τάξης. Αυτό επιβεβαιώνει άλλωστε ο πυλώνας περί “πλήρως κοστολογημένου προγράμματος”.  

Η πρόσφατη έκθεσή της Κομισιόν για την τρίτη αξιολόγηση είναι απτή απόδειξη για το τι σκέφτονται οι “θεσμοί” για τα ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο. Τη στιγμή που νοσοκομεία, σχολεία, ΟΤΑ, πυρόσβεση και πρακτικά όλες οι υπηρεσίες στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού, η Κομισιόν εξανίσταται γιατί “ο κανόνας των 53.939 συμβασιούχων που έχει συμφωνηθεί από το “τέλος του μνημονίου” έχει παραβιαστεί κατά... 1.550 άτομα και θα πρέπει να μειωθεί άμεσα ζητώντας την απόλυση 1.550 συμβασιούχων!

Κομισιόν

Για τους μισθούς ζητά να εφαρμοστούν “τα συμφωνημένα”, δηλαδή το μισθολογικό κονδύλι να μην ξεπερνά σε ετήσια βάση το 10% του ΑΕΠ και να βαίνει μειούμενο προς το μέσο όρο των κρατών - μελών της ΕΕ, δηλαδή το 8,8% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν θεωρεί μείζονα “προβλήματα” τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, την εισαγωγή μόνιμης 13ης σύνταξης, τα νέα καθεστώτα δόσεων για τον διακανονισμό χρεών επί των φόρων. Στον αντίποδα -την ίδια στιγμή που οι βαρόνοι της ιδιωτικής Υγείας στην Ελλάδα επιχειρούν λοκ-άουτ- η Κομισιόν τους κάνει πλάτες, γκρινιάζοντας ότι “στο θέμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες, η πορεία είναι απογοητευτική”. Ενώ ζητάει ταυτόχρονα επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, πώληση λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ και ΕΛΠΕ, πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών  κ.α. 

Σχολιάζοντας την έκθεση ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Ντομπρόβσκις, απείλησε ότι "η επιστροφή στις αγορές είναι ευαίσθητη υπόθεση" και "δεν υπάρχει χώρος για λάθη". Αυτά λένε οι “εταίροι” - και 4 ακριβώς χρόνια από τον Ιούλη του 2015- δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην θυμάται τι μπορούν να κάνουν στην πράξη προκειμένου να επιβάλλουν τη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο -που σε αντίθεση με τα αφηγήματα περί επιστροφής στην κανονικότητα- η οικονομική και πολιτική αστάθεια βαθαίνει στην ευρωζώνη και παγκόσμια.  

Απέναντι σε αυτόν το συνεχιζόμενο εκβιασμό, ο Τσίπρας και οι υπουργοί του το μόνο που κάνουν είναι να καθησυχάζουν τους εταίρους ότι θα πιάσουν όλους τους δημοσιονομικούς στόχους την ίδια ώρα που προσπαθούν να καθησυχάσουν τις αντιδράσεις του κόσμου παρουσιάζοντας χάρτες με κοινωνικά προγράμματα και κυρίως κουνώντας το μπαμπούλα του Μητσοτάκη. Αλλά δυστυχώς στην πράξη το “πρόγραμμα” του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να αντιγράψει την πολιτική του τελευταίου. 

Οι “500.000 θέσεις εργασίας” σε βάθος τετραετίας, υποστηρίζει ο Τσίπρας, θα έρθουν μέσα από ενίσχυση των “επενδύσεων”. Δηλαδή μέσα από ενίσχυση των γερακιών της “αγοράς” που -όπως λέει και ο Χατζηδάκης της ΝΔ- θα δημιουργήσουν τάχα ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. 

Να ένα παράδειγμα αυτού του “πάρτι των επενδυτών”: «Ο παραγωγός που θα επενδύσει σε παραγωγές στην χώρα μας, θα μπορεί να πάρει πίσω το 50% της επένδυσής του... Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να δούμε μια μεγάλη χολιγουντιανή παραγωγή στην Ελλάδα»  δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λ. Κρέτσος μιλώντας για τα φορολογικά κίνητρα έκπτωσης 30% στα πλαίσια της προσέλκυσης οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα.  Μόνο το Χόλιγουντ πουλάει τέτοια παραμύθια...