Γράμματα και σχόλια
Θράκη: Δικαιώματα στη μειονότητα για να χτίσουμε εργατική εναλλακτική

5 Νοέμβρη 2016. Αντιφασιστική διαδήλωση στην Ξάνθη

Με αφορμή την συζήτηση που άνοιξε για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τις επιδόσεις του ΚΙΕΦ (ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ και ΦΙΛΙΑΣ), DEP (DOSTLUK ESITLIK PARTISI) είναι σημαντικό να γίνουν κάποιες παρατηρήσεις. 

 Το 2015 η μειονότητα ψήφισε μαζικά το ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η περίοδος που το ΠΑΣΟΚ διαλυόταν και η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων έπεφτε κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων του εργατόκοσμου. Στις εκλογές του Γενάρη του 2015 ο κόσμος της μειονότητας επέλεξε μαζικά τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας ότι μαζί με το “σκίσιμο των μνημονίων” και την κατάργηση των πολιτικών λιτότητας  θα έβρισκαν λύση και πολλά από τα ζητήματα που αντιμετώπιζε η μειονότητα.

Προβλήματα

Βασικά προβλήματα -που δεν έλυσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δυστυχώς συνέχισαν να υπάρχουν ακόμη και να εντείνονται σε πολλές περιπτώσεις- έχουν να κάνουν με το ζήτημα αναγνώρισης της ταυτότητας. Το μεγαλύτερο μέρος της μειονότητας θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική, Το μεγαλύτερο μέρος της, αν εξαιρέσουμε αυτούς που συσπειρώνονται γύρο από το σύλλογο των Πομάκων και των  Ρομά, όλοι οι υπόλοιποι, νιώθουν και αισθάνονται Τούρκοι. Τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκε σύλλογος Πομάκων, και σύλλογος Ρομά, που αναγνωρίζονται από το επίσημο ελληνικό κράτος ενώ αντίστοιχα δεν αναγνωρίζονται η Τουρκική Ένωση Ξάνθης και η τουρκική νεολαία Κομοτηνής που έχουν ιδρυθεί από το 1923.

Ένα άλλο ζήτημα  είναι αυτό των θρησκευτικών ελευθεριών. Ενώ στην περιοχή της Θράκης λειτουργούν πολλά τζαμιά και ο κόσμος μπορεί να προσεύχεται ελεύθερα, βλέπουμε όλο και πιο συχνά να γίνονται επιθέσεις σε τζαμιά, νεκροταφεία, θρησκευτικούς λειτουργούς και γυναίκες που φορούν μαντίλα. Στα μέσα του Μαϊου ένα τζαμί στην Ξάνθη δέχθηκε επίθεση από ακροδεξιούς ενώ μια βδομάδα μετά Χρυσαυγίτες βεβήλωσαν το μουσουλμανικό νεκροταφείο της Αλεξανδρούπολης. Τα προηγούμενα χρόνια εκτός από τις επιθέσεις σε τζαμιά και χώρους λατρείας γίναμε μάρτυρες απαγωγών θρησκευτικών λειτουργών με μαφιόζικες μεθόδους. Ενώ αυτές τις μέρες ο διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης δεν επιτρέπει σε γιατρό που φοράει την μαντίλα να κάνει την πρακτική της άσκηση, μετά από καταγγελία γονέα. Το ζήτημα εκλογής του Μουφτή που είναι χρόνιο αίτημα της μειονότητας είναι κάτι που δεν έλυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το ζήτημα των ιδιοκτησιών υπήρχε από παλιά, αλλά τώρα με την απογραφή του εθνικού κτηματολογίου εμφανίστηκε με μεγαλύτερη ένταση.  Διαπιστώνεται ότι ένα μεγάλο κομμάτι μελών της μειονότητας που ζει στους ορεινούς οικισμούς δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας για τα σπίτια και τα χωράφια τους. Ενώ το κράτος θα μπορούσε να νομοθετήσει και να απαλλάξει τους ανθρώπους από την ταλαιπωρία επιλέγει να παρατείνει την αγωνία τους δημιουργώντας ανασφάλεια και εκνευρισμό στους κατοίκους αυτών των περιοχών. 

Συνεχίστηκαν τα κλεισίματα μειονοτικών σχολείων και συνολικότερα η απαξίωση της μειονοτικής εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουν κλείσει πάνω από 60 μειονοτικά σχολεία, η χρηματοδότηση μειώθηκε περαιτέρω. Τα βιβλία παρωχημένα, ελάχιστες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, συνέχιση της διάκρισης σε βάρος των εκπαιδευτικών που προέρχονται από την μειονότητα. 

Διάψευση

Ενώ ο κόσμος της μειονότητας περίμενε λύση ή  βελτίωση σε όλα τα παραπάνω ζητήματα είδε να διαψεύδονται οι προσδοκίες του και να οδηγείται στην απογοήτευση. Αντί για λύση των προβλημάτων ο κόσμος της μειονότητας είδε τον Κοτζιά υπουργό εξωτερικών και τον Καμμένο υπουργό Άμυνας. Έζησε δηλαδή μια κατάσταση που οι καμένοι και κοτζιάδες συνέχισαν  την καταπίεση. Όλες οι προσδοκίες του κόσμου από την μεριά της μειονότητας διαψεύστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και γι' αυτό και πολλοί ψήφισαν το ΚΙΕΦ/DEP.

Το ΚΙΕΦ/DEP είναι ένα κόμμα νόμιμο και συσπειρώνει τους μειονοτικούς που αισθάνονται Τούρκοι. Ιδρύθηκε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες πριν από 24 χρόνια. Συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 και του 2019 με υψηλές επιδόσεις και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Αντίστοιχα μειονοτικά κόμματα υπάρχουν και λειτουργούν σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων. Για παράδειγμα στην Αλβανία, υπάρχει η «Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας» που εξέλεξε ένα βουλευτή σε συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα κι ένα ακόμα νεοσύστατο κόμμα, η «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον», που δεν εξέλεξε βουλευτή στις τελευταίες εκλογές (2017). Στην Β. Μακεδονία τρία αλβανικά κόμματα πήραν 27 από τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου το 2014. Στην Τουρκία το φιλοκουρδικό κόμμα HDP με τη στήριξη όλης της τούρκικης αριστεράς έσπασε το φράγμα του 10% και εξέλεξε διαδοχικά 80 και στις τελευταίες εκλογές 67 βουλευτές στο τούρκικο κοινοβούλιο. Τέλος, και στη Βουλγαρία υπάρχει τούρκικο κόμμα, το "Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες" με 25 στις 240 έδρες του βουλγαρικού κοινοβουλίου. Άρα δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία να υπάρχει ένα μειονοτικό κόμμα που να συσπειρώνει ανθρώπους που αισθάνονται ότι είναι Τούρκοι.

Το ζήτημα είναι ότι ο κόσμος της μειονότητας δεν πρέπει να οδηγηθεί στην απογοήτευση αλλά θα πρέπει να προχωρήσει με την αντικαπιταλιστική αριστερά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι η γνήσια φωνή όλων αυτών των καταπιεσμένων, των εργαζομένων, των ανέργων, αυτών που παλεύουν καθημερινά για το ψωμί και τα δικαιώματά τους. Εμείς είμαστε με τους εργαζομένους της ΡΟΔΟΠΗ που απεργούσαν για να μην μειωθεί ο μισθός τους.  Είμαστε με τους δασκάλους και τους καθηγητές που κρατούν ανοιχτά τα δημόσια σχολεία. Είμαστε με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των νοσοκομείων που παλεύουν να τα κρατήσουν ανοιχτά. 

Είμαστε μαζί με τους εργαζομένους που δίνουν καθημερινά την μάχη κόντρα στα μνημόνια και στις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας. Σε αυτή την μάχη δεν χωράνε διαχωρισμοί, γιατί όταν μειώνουν τους μισθούς, τους μειώνουν και για τον Γιάννη, τον Πέτρο αλλά και για τον Αχμέτ και τον Μεχμέτ. Όταν κλείνουν τα νοσοκομεία, όλοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε στο γιατρό. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σχολεία.

Η στάση της Αριστεράς πρέπει  να είναι η υπεράσπιση του δικαιώματος του ατομικού και του συλλογικού αυτοπροσδιορισμού. Δεν πρέπει να καταπίνει το φαρμάκι του εθνικισμού. Είναι σημαντικό να υπάρχει η τοποθέτηση ότι η μειονότητα έχει δικαίωμα να έχει και να ψηφίζει τα κόμματα της. Γιατί αναγνωρίζοντας αυτό το δικαίωμα  η Αριστερά ανοίγει το δρόμο για να πείσει τον κόσμο της μειονότητας ότι η θέση του είναι στο πλευρό του κόσμου της δουλειάς, στον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης για να ανατρέψουμε το σύστημα που μας εκμεταλλεύεται και μας καταπιέζει όλους.

Τζεμαλή Μηλιαζήμ
εκπαιδευτικός