Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Νίκη του κινήματος: Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός

«Όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη».

Έπρεπε να φτάσει η ημέρα ψήφισης των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα στην Βουλή για να ενταχτεί η παραπάνω φράση στο άρθρο 336 για τον ορισμό του βιασμού. Έπρεπε, δηλαδή, να περάσουν τρεις μήνες -από την ανακοίνωση των αλλαγών, την ανάρτησή τους σε δημόσια διαβούλευση, την εκ νέου συζήτησή τους στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που τις κατάρτισαν και τελικά την είσοδό τους στη Βουλή- για να αποφασίσει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα του κινήματος ότι «χωρίς συναίνεση είναι βιασμός».

Όχι πως δεν ήξερε τις αντιδράσεις. Από την πρώτη στιγμή, το γυναικείο κίνημα και οι οργανώσεις του, το εργατικό κίνημα και τα συνδικάτα του, τα κόμματα και οι συλλογικότητες της πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ αριστεράς, μια σειρά επίσημοι φορείς, αλλά και φωνές μέσα από το ίδιο το κυβερνητικό κόμμα, είχαν καταγγείλει την αλλαγή του άρθρου 336 του ΠΚ από έναν ήδη οπισθοδρομικό ορισμό του βιασμού που αδυνατούσε να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα σε έναν ακόμα χειρότερο για τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους. Και απαιτούσαν το αυτονόητο, να υιοθετηθεί η έλλειψη συναίνεσης ως η μόνη βάση για τον ορισμό του βιασμού και την τιμωρία του. Αλλά καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, παρά τις υποσχέσεις, δεν έκανε καμιά παρέμβαση σε αυτή την κατεύθυνση.

Αντίθετα, η μοναδική τροποποίηση που έγινε σε αυτό το διάστημα στο συγκεκριμένο άρθρο ήταν η προσθήκη μίας παραγράφου η οποία άνοιγε το δρόμο για τη μετατροπή του αδικήματος ακόμα και σε πλημμέλημα. Κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν μπορεί λοιπόν τώρα να ισχυριστεί ότι η ένταξη της έννοιας της συναίνεσης στο 336 ήταν μια κυβερνητική πρωτοβουλία. Μόνο την τελευταία στιγμή, πριν ο Κώδικας ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός αποφάσισε ότι «κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει αυτή την κυβέρνηση ότι καλύπτει βιαστές». Αντίστοιχα, κανένας από την Νέα Δημοκρατία ή το Κίνημα Αλλαγής δεν έβγαλε άχνα όλο αυτό το διάστημα για το συγκεκριμένο άρθρο.

Στο δρόμο

Ως εκ τούτου, η προσθήκη της συγκεκριμένης φράσης στο άρθρο 336 του ΠΚ είναι -και αυτό πρέπει να γραφτεί με μεγάλα γράμματα- μια καθαρή νίκη του κινήματος. Του γυναικείου πρώτα από όλα που πάλεψε και συνεχίζει να παλεύει για όλα τα δικαιώματά του, ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση, με διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις. Του εργατικού κινήματος που στάθηκε αλληλέγγυο στις γυναικείες διεκδικήσεις και τις έβαλε στο κέντρο της δράσης του μετατρέποντας τη φετινή 8 Μάρτη, τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών, σε απεργιακή κινητοποίηση για πρώτη φορά στη χώρα μας. Του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος που συνέδεσε όλα τα αιτήματά του, με κορυφαίο το “Δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Ζακ” με όλες αυτές τις μάχες. Της αριστεράς και των οργανώσεών της, και ιδιαίτερα της αντικαπιταλιστικής, που μπήκε μπροστά, πήρε κινηματικές πρωτοβουλίες και στήριξε, οργανωτικά και πολιτικά, όλες και όλους που βγήκαν στο δρόμο.

Ακόμα και την παραμονή της ψήφισης του Ποινικού Κώδικα στην Ολομέλεια, την Τετάρτη 5 Ιούνη, γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες κάλεσαν σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή με τη συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτριών και διαδηλωτών, επιμένοντας στο αίτημα ότι «χωρίς συναίνεση είναι βιασμός». Ήταν η τελευταία κινητοποίηση πίεσης, πριν αναγκαστεί την επόμενη μέρα η κυβέρνηση να υποχωρήσει και να το αποδεχτεί.

Ωστόσο, η μάχη δεν έχει τελειώσει. Όχι μόνο για να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη, αλλά ενάντια σε όλες τις άλλες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκαν ενώ αποτελούν σκάνδαλο. Η πιο προκλητική είναι αυτή στο άρθρο 187 του ΠΚ που ανοίγει το δρόμο για να πέσει στα μαλακά η υπόδικη ναζιστική ηγεσία της Χρυσής Αυγής, καθώς μειώνεται η ποινή για τους διευθύνοντες εγκληματική οργάνωση (κατηγορία που βαραίνει το Μιχαλολιάκο, τον Κασιδιάρη, το Λαγό και την υπόλοιπη ηγετική ομάδα στη δίκη της ΧΑ) στα 5 με 15 χρόνια από 10 με 20 που ίσχυε σήμερα. Η παρουσία της ΚΕΕΡΦΑ στη συγκέντρωση την Τετάρτης ανέδειξε ακριβώς αυτή την διάσταση, ότι η μάχη «για να μην πέσουν στα μαλακά φασίστες και βιαστές» εξακολουθεί να είναι μπροστά για το αντιφασιστικό και όλα τα κινήματα.