Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ

Με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απαντάει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο νομοσχέδιο που φέρνει ο υπουργός Ενέργειας Χατζηδάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ για συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα 18/11 και που με κατεπείγουσες διαδικασίες θέλει να το ψηφίσει στην Ολομέλεια την Τετάρτη 20/11. 

Στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9/11 με την παρουσία μελών του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (ΠΟΕ) ψηφίστηκε η πρόταση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες ενάντια στο κλείσιμο και τη διάλυση των λιγνιτικών μονάδων, την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

“Το σημαντικότερο όλων και το οποίο έχουμε χρέος να αναδείξουμε σε όλες του τις διαστάσεις από όλα όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες ο εκπρόσωπος των ιδιωτικών συμφερόντων υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, που έχει πάρει doctorat στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στη στοχοποίηση των εργαζομένων, είναι η προετοιμασία του εδάφους για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΤΕ-ΔΕΗ.

Η ΓΕΝΟΠ τις επόμενες μέρες έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα συσκέψεων στους χώρους εργασίας (ορυχεία, μονάδες, διοίκηση, καταστήματα) ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, ενώ εξετάζονται οι δυνατότητες κοινών απεργιακών κινητοποιήσεων με όλα τα σωματεία της ΠΟΕ και των εργαζόμενων στη ΔΕΠΑ που η κυβέρνηση προωθεί επίσης την ιδιωτικοποίησή της. Η ΓΕΝΟΠ καλεί σε δυο μεγάλα συλλαλητήρια την Τετάρτη 13/11 στη Μεγαλόπολη και την Πέμπτη 14/11 στην Πτολεμαΐδα. 

“Αυτή η απεργία είναι ένα μεγάλο θετικό βήμα. Όμως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως χρειάζεται συντονισμός και οργάνωση σε μια τόσο σκληρή μάχη και απεργία για να νικήσουμε”, ανέφερε στην ΕΑ ο Κυριάκος Λυμπέρης, πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζόμενων στον ΑΔΜΗΕ. “Είναι ανάγκη στη βάση των πρωτοβάθμιων σωματείων να γίνει δουλειά ενημέρωσης και συσπείρωσης του κόσμου. Πρέπει να ξεπεράσουμε τη λογική της διάσπασης ανάμεσα στα διαφορετικά κομμάτια της ΔΕΗ. Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, θα καεί και το δικό σου. Δεν πρέπει κανείς να τσιμπήσει στα διασπαστικά πλαίσια που λένε ότι είμαστε διαφορετικές εταιρίες και δεν μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί. 

Αυτές τις μέρες έχουμε την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου ο οποίος προφανώς, όλοι καταλαβαίνουμε, δεν ήρθε εδώ για να βγάλει απλά φωτογραφίες στην Ακρόπολη και να κάνει τη βόλτα του, αλλά έκλεισε μεγάλες διακρατικές συμφωνίες για τον ΟΛΠ, τους σιδηρόδρομους και τον ΑΔΜΗΕ. Κανείς λοιπόν δεν πρόκειται να μείνει στο απυρόβλητο. 

Απέναντι στην καραμέλα των κυβερνητικών παπαγάλων και των απεργοσπαστών που προσπαθούν να βρουν προφάσεις και τεχνάσματα για να σταματήσουν την απεργία, οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν πως δεν έχουν άλλο δρόμο από τον αγώνα. Μένει στα πρωτοβάθμια σωματεία και τους συνδικαλιστές της βάσης με εξορμήσεις και συνελεύσεις να οργανώσουμε αυτή την απεργία για να πετύχει”, ανέφερε ο Κ. Λυμπέρης.

“Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν πως κανείς δεν είναι βολεμένος και πως έρχεται η σειρά όλων μας”, σημείωσε ο Αντρέας Μ., εργαζόμενος στον ΑΔΜΗΕ. “Άλλωστε βλέπουμε καθαρά πως η κατάσταση είναι τραγική. Κόσμος 50 χρονών που προσπαθεί να λύσει τα τεράστια προβλήματα των δικτύων. Και οι νεώτεροι συνάδελφοι με 8μηνα και 6μηνα χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν και τρέχουν ασταμάτητα. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του διαχωρισμού. Έχουμε φτάσει σε τόσο μεγάλες ελλείψεις που κινδυνεύουμε ακόμα και μέσα στη δουλειά μας. Εγώ είμαι τεχνικός, και όμως εκτελώ και χρέη οδηγού αφού δεν υπάρχουν εργαζόμενοι να οδηγούν τα υπηρεσιακά. Αυτή η απεργία θα μπορούσε να μας ενώσει όλους. Είναι ανάγκη να βγουν μπροστά νέα μαχητικά κομμάτια από τη βάση που θα πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους”.