Γράμματα και σχόλια
Πρόστιμο στην Ανταρσία 50.000 ευρώ για τρία πανό!

Το εξοντωτικό πρόστιμο των 50.000 ευρώ επιβλήθηκε στην περιφερειακή κίνηση Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά και τον υποψήφιο περιφερειάρχη της Θανάση Αγαπητό. Αφορμή τρία πανό και δυο αφίσες που τοποθετήθηκαν στις Σέρρες, χωρίς να αναφέρεται από ποιους και σε ποιο χρόνο. 

Μιλώντας στην ΕΑ ο Μπάμπης Κουρουνδής, δικηγόρος υπεράσπισης του Θ. Αγαπητού, τόνισε μεταξύ άλλων: 

“Μετά τη λήξη των εκλογών, μας κάλεσε η επιτροπή ελέγχου εκλογικών δαπανών και παραβάσεων της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης να απολογηθούμε ως περιφερειακή κίνηση της Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά για τρία πανό και δυο αφίσες που είχαν τοποθετηθεί στις Σέρρες, μετά από καταγγελία του ΑΤ Σερρών. Να σημειωθεί ότι το ΑΤ Σερρών κάνει αυτή την καταγγελία σε κάθε εκλογές και μόνο σε συνδυασμούς της αριστεράς και ιδίως στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στο ΚΚΕ.

Επιβλήθηκε το πρόστιμο των 50.000 ευρώ απέναντι στο οποίο έχουμε να υποβάλουμε ένσταση τις επόμενες μέρες ζητώντας την ακύρωσή του. Πρόκειται για εφαρμογή μιας αντιδημοκρατικής διάταξης, ενός νόμου που ορίζει τεράστιο πρόστιμο για μια πολιτική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα πρόκειται για κακή εφαρμογή αυτού του νόμου γιατί τα συγκεκριμμένα πανό ήταν του εκλογικού συνδυασμού ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όχι της Περιφερειακής Κίνησης Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία. Τέλος πρόκειται για αντισυνταγματική απόφαση αφού θίγει την ελεύθερη διακίνηση των πολιτικών ιδεών.

Συμπαράσταση

Το σημαντικό για εμάς είναι ότι μόλις γνωστοποιήσαμε την επιβολή του προστίμου ξεσηκώθηκε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης. Ήδη έχει συζητηθεί σε πολλά δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια σε όλη την Ελλάδα κι έχουν εκδοθεί ψήφισματα από μια σειρά κινήσεις, σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες.

Μέσα από αυτή την πίεση είμαστε αισιόδοξοι πως το πρόστιμο θα ακυρωθεί στην πράξη, όχι μόνο για εμάς αλλά για όλους όσους έχουν βρεθεί στην ίδια κατάσταση. Όμως αυτό δείχνει ότι η Αντικαπιταλιστική Αριστερά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τόσο των μελών της, όσο και όλης της κοινωνίας”.