Εργατικό κίνημα
Συνέλευση Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού 11/11

Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη. Θέματα της συνέλευσης αποτέλεσαν το πλαίσιο αιτημάτων του συνδικάτου για το επόμενο διάστημα εν όψει και της συζήτησης για υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης και η απάντηση των εργαζομένων στον “αναπτυξιακό” νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. 

Η εισήγηση του προέδρου παρουσίασε ένα πλούσιο και δίκαιο πλαίσιο αιτημάτων που ακολουθήθηκε από ένα φτωχό και άδικο στην κριτική του ως προς τις δυνατότητες αντίστασής μας, πλαίσιο δράσης. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα δράσης που υπήρχε για συνέχεια των αγώνων περιορίστηκε στο σαββατιάτικο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 30 Νοέμβρη, παρότι μεσολαβεί η διαδήλωση του Πολυτεχνείου την Κυριακή 17/11, αλλά και απεργίες όπως των νοσοκομειακών στις 27/11. Σταθερά προβληματική είναι η αντιμετώπιση του κόσμου από την ηγεσία του συνδικάτου. Μιλάμε για ένα μαζικό συνδικάτο, με ενεργή δράση, αποτελέσματα στους χώρους δουλειάς και δίκτυα σε ακόμη πιο πολλούς. Παρ' όλα αυτά στις συνελεύσεις συνεχίζει να στήνεται από τις τοποθετήσεις του προδρείου μας η αναμέτρηση της συνειδητής ηγεσίας του συνδικάτου με την καρικατουρίστικη εικόνα του συναδέλφου που ή “φοβάται” ή “δεν καταλαβαίνει” ή και τα δυο μαζί. 

Ως Καμαριέρα, το αντικαπιταλιστικό δίκτυο με το οποίο συμμετέχουμε στο συνδικάτο, πιστεύουμε ότι οι δυνατότητες ενός συνδικάτου που συγκεντρώνει σχεδόν 200 συναδέλφους στις “μέτριές” του συνελεύσεις όπως αυτή και οι δυνατότητες ενός κόσμου του κλάδου, που απήργησε μέσα στο κατακαλόκαιρο και τις τρεις τελευταίες χρονιές, είναι μεγάλες. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε αυτές τις δυνατότητες στην τοποθέτησή μας στη συνέλευση, όπως επίσης και να προτείνουμε ότι θα χρειαστεί και εγρήγορση το επόμενο διάστημα για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας, αλλά και απεργία για να παλέψουμε αυτή να υπογραφεί με αυξήσεις και δικαιώματα και όχι με τους μνημονιακούς περιορισμούς που η ομοσπονδία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) είχε αποδεχτεί στην προηγούμενη σύμβαση.

Βασίλης Μυρσινιάς
Καμαριέρα, αντικαπιταλιστικό δίκτυο στον επισιτισμό