Εργατικό κίνημα
Αγ. Σάββας: Ο Διοικητής φεύγει, η απεργία έρχεται

6/11, Συγκέντρωση στο προαύλιο του Αγ. Σάββα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η μάχη τις τελευταίες βδομάδες στον Αγ.Σάββα έχει μια μεγάλη επικεφαλίδα: “Συμβασιούχοι στα νοσοκομεία”. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ταχύτητες συμβασιούχων στα δημόσια νοσοκομεία. Όλοι, ένας προς έναν, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και οι κυβερνήσεις επιμένουν να διατηρούν το καθεστώς της ελαστικής εργασίας και να το διευρύνουν συνεχώς. Θέλουν αυτόν τον κόσμο να τον έχουν σε ομηρία και χωρίς τα δικαιώματα που συνεπάγεται η μόνιμη και σταθερή εργασία. 

Με κέντρο αυτό το ζήτημα έγινε μια μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 23 Οκτώβρη. Οι 4.000 συνάδελφοι που εργάζονται μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ είχαν κεντρικό ρόλο σε αυτή την απεργία. Παρ' όλες τις απειλές, με την κινητοποίηση καταφέραμε να πάρουν νέα παράταση για έναν χρόνο και ενώ ήξεραν από την προηγούμενη ημέρα ότι πρόκειται να κερδίσουν την ανανέωση, κατέβηκαν μαζικά στην απεργία για να αναδείξουμε όλοι μαζί ότι διεκδίκησή μας δεν είναι μόνο η παράταση, αλλά η μονιμοποίηση. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της κινητοποίησης ανακαλύπτουμε ότι η διοίκηση του Αγ.Σάββα αυθαίρετα δρομολογεί την περικοπή 6 θέσεων επικουρικών γιατρών, από τους 22 που εργάζονται στο νοσοκομείο. 

Το σωματείο μας αμέσως σήμανε συναγερμό, γιατί αυτό αφενός συνιστά ένα τεράστιο χτύπημα στο ίδιο το νοσοκομείο, αφετέρου γιατί η διοίκηση το χρησιμοποιεί για να χτυπήσει τον ίδιο το συνδικαλισμό στο νοσοκομείο, απολύοντας τον πρόεδρο του σωματείου. Κι αυτό όχι τυχαία. Το σωματείο μας έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, είχε οργανώσει μια μεγάλη απεργία της καθαριότητας την άνοιξη, έχουμε παλέψει με τους συναδέλφους στη φύλαξη ενάντια στη στοχοποίηση εργαζόμενων εκεί και τις απόπειρες απολύσεων. Έχουμε παλέψει ενάντια σε μια διοίκηση που έχει κάνει 200 ΕΔΕ ενάντια σε εργαζόμενους. Είναι μια διοίκηση που με τη κάλυψη της κυβέρνησης, καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας στο νοσοκομείο το οποίο προστίθεται στις γενικότερες επιθέσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως εργαζόμενοι και συνδικαλιστικό κίνημα. Η κυβέρνηση άλλωστε ψήφισε πρόσφατα νομοσχέδιο προσπαθώντας να χτυπήσει το συνδικαλισμό κι απεργήσαμε εναντίον του.

Συναγερμός

Σήμανε λοιπόν συναγερμός. Κάναμε μια μεγάλη κινητοποίηση στις 30 Οκτώβρη ενάντια στις απολύσεις των γιατρών και τον αυταρχισμό της διοίκησης, στην οποία συμμετείχε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων του νοσοκομείου. Μας ήρθαν δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από σωματεία της Υγείας και γενικότερα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πολλά συμμετείχαν και με τη φυσική παρουσία μελών τους στην κινητοποίηση. Ασθενείς δήλωσαν αλληλέγγυοι και πήραν και το λόγο στη συγκέντρωση. 

 Κάναμε παρέμβαση αμέσως μετά στην Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Υπό το βάρος των κινητοποιήσεων, ο διοικητής της ΥΠΕ δήλωσε ότι υπάρχουν τα λεφτά για να μην κλείσει καμία θέση επικουρικού γιατρού και είπε στο διοικητή να στείλει το ανάλογο αίτημα με τη δέσμευση ότι θα εγκριθεί από την ΥΠΕ αμέσως. Ήταν μια μεγάλη νίκη για τον κόσμο που κινητοποιήθηκε εκείνη την ημέρα. 

Ωστόσο την Τρίτη 5/11, ανακαλύψαμε ότι αυτό ανατράπηκε με πραξικοπηματικό τρόπο από τον διοικητή και την υποδιοικήτρια. Έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι πρόκειται για συνδικαλιστικές διώξεις – απολύσεις. Την Τετάρτη 6/11, έγινε νέα μεγάλη κινητοποίηση στο προαύλιο όπου ακολούθησε και πορεία προς την ΥΠΕ. Την Πέμπτη 7/11 συνεχίσαμε με συγκέντρωση και πήγαμε πάλι στο διοικητή ο οποίος επέμεινε στις αποφάσεις για απολύσεις. Οι κινητοποιήσεις μας συνεχίστηκαν και την Παρασκευή 8/11.

Υπάρχουν ευχάριστα νέα τα οποία τα μάθαμε το σαββατοκύριακο. Ότι ο διοικητής μαζεύει τα πράγματά του και φεύγει τις επόμενες ημέρες. Είναι μια νίκη, καθώς απαλλαγόμαστε από έναν διοικητή που έκανε όλα αυτά. Ξέρουμε όμως ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα. Δεν έχει τελειώσει η υπόθεση για παραμονή όλων των επικουρικών. Θα έχουμε μια νέα διοίκηση που θα χρειαστεί να της επιβάλουμε ότι δεν θα απολυθεί κανείς, θα ξηλωθούν τα μηχανήματα με τις κάρτες, δεν θα έρθει εργολάβος στη σίτιση κλπ. Θα χρειαστεί να παλέψουμε κι απέναντι στη νέα διοίκηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για παραπάνω προσλήψεις, για να σταματήσει η τρομοκρατία. Είναι φοβερή δύναμη το ότι είμαστε όλοι μαζί, από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και την κουζίνα, τους ντόπιους και τους μετανάστες, μέχρι τους νοσηλευτές και τους γιατρούς. Έτσι θα μπορέσουμε να τα κερδίσουμε όλα.

Η πρότασή μας στο Δ.Σ του σωματείου είναι να υποδεχτούμε τη νέα διοίκηση απεργιακά, με στάση εργασίας, βάζοντάς της την ατζέντα των αιτημάτων μας κι απαιτώντας την άμεση ικανοποίησή τους. Παράλληλα, οργανώνουμε τη μαζική συμμετοχή μας στην απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 27 Νοέμβρη. 

Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη!

Κώστας Καταραχιάς
πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων νοσ. Αγ.Σάββας