Εργατικό κίνημα
Εξορμήσεις Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και Εργατικής Αλληλεγγύης

Σειρά εξορμήσεων σε δεκάδες σημεία και εργασιακούς χώρους όλων των θυγατρικών της ΔΕΗ ξεκίνησε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και η Εργατική Αλληλεγγύη αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για 48ωρες επαναλαμβανόμενες από το βράδυ της Κυριακής 17/11.

Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και τα συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης μπαίνουν στην μάχη στήριξης της απεργίας των εργαζόμενων στη ΔΕΗ και καλούν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ να πάρουν την οργάνωση της απεργίας στα χέρια τους, αλλά και ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας να σταθεί στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργαζόμενων της ΔΕΗ ενάντια στο  ξεπούλημα και την διάλυση της μεγαλύτερης ενεργειακής βιομηχανίας των Βαλκανίων. 

“Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ μαζί με όλη την εργατική τάξη και την κοινωνία μπορούν να σταματήσουν τα καταστροφικά σχέδια του Μητσοτάκη και του Χατζηδάκη”, αναφέρεται στην προκήρυξη που έχει εκδώσει ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια στην οποία υπογραμμίζεται πως με τις “μαζικές απολύσεις 2000 εργαζόμενων με το πρόσχημα της εθελούσιας και την κατάργηση της μόνιμης εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, με την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει μια ΔΕΗ με περισσότερους συμβασιούχους, με μικρότερα μεροκάματα και χωρίς δικαιώματα, για να την ξεπουλήσει στα αρπακτικά της αγοράς που περιμένουν.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν την εμπειρία από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, κοινός συντονισμένος αγώνας όλων, μαζί με την ΔΕΠΑ (που παίρνει σειρά αμέσως μετά) αλλά και την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ για απεργιακή κλιμάκωση όλων μαζί. Να διεκδικήσουμε να γυρίσουν πίσω στον δημόσιο έλεγχο ο ΟΛΠ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΔΕΣΦΑ και κάθε επιχείρηση που ιδιωτικοποιήθηκε”. 

“Μετά την είδηση για τις επαναλαμβανόμενες απεργίες της ΓΕΝΟΠ σαν συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης που για χρόνια βρισκόμαστε στην πύλη της ΔΕΗ στο Ρουφ βρεθήκαμε ξανά για να μιλήσουμε με τους εργαζόμενους”, δήλωσε στην ΕΑ ο Δημήτρης Τσώλης από τον Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια. “Σήμερα οι εγκαταστάσεις του Ρουφ έχουν περάσει στον ΑΔΜΗΕ. Στην εξόρμησή μας με κεντρικό σύνθημα ‘Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν δίκιο να απεργούν’ φέρναμε την εικόνα της συμπαράστασης στην απεργία. Πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι του ΑΔΜΗΕ που καταλάβαιναν πως αυτή η απεργία είναι πολύ σημαντική. 

Πολλή συζήτηση έγινε γύρω από την οργάνωση της απεργίας. Κοινός τόπος για πολλούς εργαζόμενους ήταν πως αυτή η απεργία δεν πρόκειται να προχωρήσει αν δεν οργανωθεί από τα κάτω, από τα πρωτοβάθμια σωματεία με τη συμμετοχή των εργαζόμενων. Αυτός είναι και ο λόγος που την Παρασκευή 15/11, δυο μέρες πριν την έναρξη της απεργίας, ετοιμάζουμε εξόρμηση έξω από την πύλη των εγκαταστάσεων στο Ρουφ για να στείλουμε μήνυμα ότι αυτή η απεργία μπορεί να νικήσει”. 

 
Πανελλαδικές είναι οι εξορμήσεις στήριξης της απεργίες που έχει βάλει στο πρόγραμμά του ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια για την επόμενη εβδομάδα: 
 
Τετάρτη 13 Νοέμβρη
ΔΕΗ Ελαΐδα, 6.30πμ
ΔΕΗ Χανιά, 8πμ
ΔΕΗ Χαλάνδρι, 7.30πμ
ΔΕΗ Ηράκλειο Κρήτης, 9πμ
 
Πέμπτη 14 Νοέμβρη
ΔΕΔΗΕ Συγγρού 49, 7.30πμ
ΔΕΗ Μπραχάμι, 8.30πμ
ΔΕΗ Χαλκοκονδύλη, 7.30πμ
ΔΕΗ Βόλος, 9πμ
 
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 
ΔΕΗ Ρουφ, 6.30πμ
ΔΕΗ Παγκράτι, 8πμ
ΔΕΗ Νέα Ιωνία, 7.30πμ
ΔΕΗ Παραλία Πάτρας, 8πμ
ΔΕΗ Ξάνθη, 9πμ
ΔΕΗ Καλλιθέα, 6.30πμ
ΔΕΗ Δυρραχίου, 7.30πμ