Περιβάλλον
Μάχες για το περιβάλλον και τις γειτονιές μας: ΧΥΤΑ

Συνεχίζεται ο αναβρασμός για τον ΧΥΤΑ της Φυλής με τους κατοίκους της Δυτ. Αθήνας/Αττικής να οργανώνονται ενάντια στον σχεδιασμό της Περιφέρειας για την επέκτασή του. Στη μάχη ενάντια στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Διαχείριση των Αποριμάτων (ΠΕΣΔΑ) έχουν μπει και οι κάτοικοι του Γραμματικού και του Μαραθώνα αφού στον ίδιο περιφερειακό σχεδιασμό βρίσκεται και η κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση που οργανώθηκε στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη 6/11 ενάντια στα σχέδια για τους ΧΥΤΑ της Δυτ. Αττικής. Την κινητοποίηση καλούσαν μια σειρά από φορείς και συλλογικότητες των γειτονιών της Δυτικής Αθήνας και Αττικής αλλά και από το Γραμματικό και τον Μαραθώνα. Όλοι μαζί παλεύουμε ενάντια στην εφαρμογή του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) που περιλαμβάνει και την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής αλλά και την εφαρμογή για την πραγματοποίηση του νέου ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν μια σειρά από διεργασίες στις γειτονιές των δυτικών προαστίων. Κατ' αρχάς έχουν αναγκαστεί όλα τα δημοτικά συμβούλια να πάρουν θέση. Συνεχώς οργανώνονται συσκέψεις από μια σειρά φορείς που προσπαθούν να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τον κόσμο σε όλες τις γειτονιές των Δυτικών. Σε αυτά τα πλαίσια είναι και η εκδήλωση που οργανώνει την Τρίτη 12/11 το Δυτικό Μέτωπο στο Δημαρχείο του Ιλίου.

Από τη μεριά μας σαν Ανυπότακτη Πετρούπολη ξεκαθαρίζουμε πως διαφωνούμε συνολικά με τον περιφερειακό σχεδιασμό όπως αυτός ψηφίστηκε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή της Δούρου. Αυτός είναι ο σχεδιασμός που επιβάλει το καινούριο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, την επέκταση του ΧΥΤΑ της Φυλής και τη χρήση των ενεργών λατομείων στα Δυτικά ως χώρους διαχείρισης απορριμάτων. Μέσα σε αυτούς τους χώρους είναι και ο Μουσαμάς που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Πετρούπολης, πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, και γι' αυτό παλεύουμε να ανατρέψουμε αυτό το σχέδιο.

Θέλουμε να ανατραπεί ο ΠΕΣΔΑ και να βρεθούν απαντήσεις που θα έχουν ως γνώμονα την υγεία των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και όχι τα κέρδη των ιδιωτικών εταιριών που λυμαίνονται αυτή τη στιγμή τα σκουπίδια.

Κατερίνα Πατρικίου
πρώην Δημοτική Σύμβουλος Πετρούπολης