Εργατικό κίνημα
Νέο λοκ άουτ στην Ιδιωτική Υγεία

Οι εργοδότες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, με την στήριξη του Πατούλη και τη σφραγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του ΙΣΑ, ανακοίνωσαν ότι θα βάλουν νέο λουκέτο στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από 21 έως 23 Νοέμβρη. Κύριο αίτημά τους είναι η κατάργηση του θεσμού του claw back – rebate, της αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών του προϋπολογισμού. Οι εργοδότες είχαν βάλει λουκέτο προεκλογικά παίζοντας πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των ασθενών και απειλούν ότι θα πράξουν το ίδιο και με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Είναι φανερό ότι εκβιάζουν ζητώντας περισσότερα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ δηλαδή από τα αποθεματικά των εργαζομένων. Ο θεσμός του clawback και του rebate που επικαλούνται δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για λοκ άουτ. Μέσα στην περίοδο της κρίσης ο κλάδος της ιδιωτικής Υγείας αποδείχθηκε ιδιαίτερα κερδοφόρος. Η κερδοφορία αυτή στηρίχθηκε στην λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων και στην εκμετάλλευση του προσωπικού σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και πολυϊατρεία. Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Μητσοτάκη για ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία φούντωσαν τις προσδοκίες των αφεντικών που επιθυμούν την άμεση υλοποίηση τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Έθνος”, στην σύσκεψη των εργοδοτών με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη δεσμεύτηκε ότι θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης των πόρων για τις διαγνωστικές εξετάσεις μέσω κονδυλίων από την Πρόνοια και το μεταναστευτικό. Τα αφεντικά αποθρασυμένα από αυτές τις υποσχέσεις, αλλά και από την συνολική πολιτική της ΝΔ, ζήτησαν να μειωθούν οι «λειτουργικές δαπάνες» του ΕΟΠΥΥ μέσα από απολύσεις προσωπικού. 

Οι εργοδότες απαιτούν απολύσεις, περικοπές των επιδομάτων για τους φτωχούς και τους πρόσφυγες καθώς και ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού και η κυβέρνηση τρέχει να υλοποιήσει τα μέτρα λιτότητας και ρατσισμού. Νιώθουν την πίεση από το απεργιακό μέτωπο που έχει ανοίξει το φθινόπωρο που διανύουμε στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που απαιτούν προσλήψεις και μονιμοποιήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούν να οργανώσουν αυτό το χτύπημα στην εργατική τάξη και τον συνδικαλισμό.

Δεν θα τους περάσει. Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουμε τους χώρους μας και τα σωματεία μας έτσι ώστε να δώσουμε απεργιακή απάντηση στους εκβιασμούς των αφεντικών. Για να τσακίσουμε το εργοδοτικό λόκ άουτ και να βάλουμε τις δικές μας ανάγκες μπροστά για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Κώστας Πολύδωρος
μέλος Δ.Σ Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας