Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Εργαζόμενοι σε ΜΚΟ: Όχι στο Μητρώο

“Άμεση απόσυρση του νόμου για το μητρώο μελών σε ΜΚΟ” ζητάνε σε κοινή τους ανακοίνωση το σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ), το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ) και η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου. Όπως αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα:

“Ενώ το Υπουργείο Μετανάστευσης και η κυβέρνηση, φαινομενικά τουλάχιστον, αναλαμβάνουν να φτιάξουν ένα κανονιστικό πλαίσιο για τις ΜΚΟ, η στάση αυτή σχετίζεται άμεσα με τα πογκρόμ, τον ξενοφοβικό και ρατσιστικό λόγο και τη στοχοποίηση της εργασίας (και των εργαζόμενων) σε ΜΚΟ που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η αυστηροποίηση του μητρώου ΜΚΟ ήταν από τα πρώτα τρία πράγματα που υπόσχονταν οι τοπικοί άρχοντες στα φασιστικά μπλόκα στη Λέσβο... Είναι προφανές πως ένα μητρώο μελών ΜΚΟ (ποιος βάφτισε άραγε τις εργαζόμενες μέλη;) δεν έχει πρακτικό λόγο ύπαρξης, καθώς όλες οι απαραίτητες για το κράτος πληροφορίες, όλα τα στοιχεία μας, βρίσκονται ήδη στην ΕΡΓΑΝΗ…

Η απάντησή μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Το φακέλωμά μας από τις διοικήσεις των ΜΚΟ και το Υπουργείο Μετανάστευσης είναι αυθαίρετο και αναπαράγει την εικόνα των εργαζομένων σε ΜΚΟ ως εγκληματίες και επικίνδυνα στοιχεία που πρέπει να ελεγχθούν, ενώ ταυτόχρονα κλείνει το μάτι σε ρατσιστικές ρητορικές γύρω από τη μετανάστευση. Απέναντι σε αυτά προτάσσουμε τη συλλογικοποίηση των εργατικών διεκδικήσεων, την αλληλεγγύη προς όποιες συναδέλφισσες στοχοποιούνται και συνεχίζουν να παλεύουν για κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστριών, για ζωή και αξιοπρέπεια, ενάντια στον εκφασισμό της κοινωνίας”.