Η Αριστερά
Εκδηλώσεις του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος: Να αλλάξουμε το σύστημα

Πρωτομαγιά 2020. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στη δεύτερη συζήτηση με τίτλο “Να αλλάξουμε το σύστημα”, ο Προκόπης Παπαστράτης, ιστορικός, έδωσε την εικόνα της 20ετίας του Μεσοπολέμου. Περιέγραψε πώς στράφηκαν μαζικά στα αριστερά οι εργάτες, με τρομερούς αγώνες ενάντια στην άνοδο του φασισμού και την οικονομική κρίση, με αποκορύφωμα το 1936. 

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός και μέλος ΔΣ στο σωματείο του Γεννηματάς, αποδόμησε τα ψέματα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση του ΕΣΥ, περιέγραψε τις μάχες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και κάλεσε στην απεργία των νοσοκομειακών στις 16/6 για μαζικές προσλήψεις και ενάντια στα ΣΔΙΤ, με το στόχο η απεργία να ενοποιήσει όλο το εργατικό κίνημα.

Η Έμμα-Μισέλ Νουαλάλ, μετανάστρια από την κοινότητα του Καμερούν, μίλησε για την άγρια εκμετάλλευση στον καπιταλισμό, για τους σκλάβους που πήραν από την Αφρική για να δουλέψουν στην Αμερική, αλλά και τους σημερινούς απάνθρωπους όρους εργασίας στην Αφρική όπου “τα παιδιά δουλεύουν για λιγότερο από 1 ευρώ για να βγάλουν το κακάο και ύστερα μας το πουλούν 5 ευρώ”. 

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνη, από το ΣΕΚ στα Βόρεια Προάστεια της Αθήνας, έδωσε την εικόνα από τις εξορμήσεις της Εργατικής Αλληλεγγύης στις λαϊκές, στα σούπερμάρκετ και στους εργατικούς χώρους μέσα στην περίοδο της καραντίνας από την πρώτη στιγμή, με τον κόσμο να ψάχνει τρόπο να οργανώσει τη μάχη στη δουλειά του και να αποζητάει τη συζήτηση με την Αριστερά. 

Ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Άγιο Σάββα τόνισε ότι υπάρχει έκρηξη και όχι αναμονή από τον κόσμο. Αντί για το αυτονόητο της ενίσχυσης των νοσοκομείων, ζούν καθημερινές επιθέσεις. Επίσης, μίλησε για την καταγγελία που δημοσίευσαν ογκολόγοι στον Άγιο Σάββα που τους εμποδίζουν να δώσουν θεραπείες στους καρκινοπαθείς γιατί κοστίζουν ακριβά και ότι η κυβέρνηση θέλει να τους κάνει “frontex” ενάντια στον κόσμο χωρίς ΑΜΚΑ. 

Πρόσφυγες από το καμπ του Ελαιώνα περιέγραψαν την κατάσταση με τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που τους πετάει στο δρόμο χωρίς πρόσβαση στη δημόσια υγεία, με το επίδομα οικονομικής ενίσχυσης κομμένο και με τρομερές δυσκολίες να βγάλουν χαρτιά, και δήλωσαν ότι θα παλέψουμε μαζί στις μάχες.

Η Αφροδίτη Φράγκου, δημοσιογράφος στην ΕΑ, θύμισε την ομοφοβική αντιμετώπιση που είχε ο καπιταλισμός στην επιδημία του AIDS, ρίχνοντας την ευθύνη στους “ανήθικους” ομοφυλόφιλους. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ρατσισμός χρησιμοποιείται σαν εργαλείο από την άρχουσα τάξη. Επίσης, μίλησε για τις γυναίκες που επωμίστηκαν τα βάρη του εγκλεισμού λόγω της έλλειψης κοινωνικού κράτους. Αλλά το κίνημα κερδίζει μάχες κατά του σεξισμού, όπως πρόσφατα στη δίκη Τοπαλούδη.

Ο Νίκος Κοκκίνης, αντιπρόεδρος ΔΣ ΚΕΚΑ ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι και στο χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης υπάρχουν μάχες με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ που θέλει να περιορίσει τις θέσεις σπουδαστών και κατά συνέπεια και των εκπαιδευτικών. 

Ο Μαρσέλ Τζάμι, 19χρονος πρόσφυγας από το Καμερούν, κατήγγειλε το ρατσιστικό αποκλεισμό από τη δημόσια Παιδεία, καθώς του απαγόρευσαν να συνεχίσει τα μαθήματα στο σχολείο που πήγαινε με εντολή της Υπουργού Παιδείας.

Εκρηκτικό μείγμα

Η Λίλιαν Μπουρίτη, από το ΣΕΚ στα Δυτικά της Αθήνας, είπε ότι είναι εκρηκτικό το μείγμα, να αποκτάει συνείδηση η εργατική τάξη ότι μπορεί και κρατάει όρθια την κοινωνία και ταυτόχρονα να έχει τεράστια οργή για τις επιθέσεις που δέχεται. Χρειάζεται το ΣΕΚ να οργανώσει και να γενικεύσει τις μάχες που άνοιξαν, αναφερόμενη στο σκάνδαλο στην κλινική “Ταξιάρχες” μέχρι τη μάχη στον επισιτισμό και στα ΧΥΤΑ Φυλής. 

Ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός και μέλος ΔΣ ΕΝΙΘ, μίλησε για τη δίωξη εις βάρος του με αφορμή παρέμβασή του ενάντια στη ρατσιστική πολιτική της διοικήτριας του ΕΚΑΒ, που ουσιαστικά είναι δίωξη ενάντια στο συνδικαλισμό και το αντιρατσιστικό κίνημα. Και τόνισε ότι απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης με τις επιθέσεις στα νοσοκομεία ο κόσμος ξεσηκώνεται και οργανώνει μια ολόκληρη βδομάδα με κινητοποιήσεις με κλιμάκωση στην απεργία στις 16/6.

Ο Βαγγέλης Χατζηνικολάου, ηθοποιός, αναφέρθηκε στην πανδημία που έγινε αφορμή για να βγουν χιλιάδες σε συλλαλητήρια, εκτιμώντας ότι οι ηθοποιοί θα σταθούν μαζί με όλους τους εργαζόμενους απέναντι στις κυβερνητικές επιθέσεις. Έκλεισε με τη φράση του Τσέχοφ από το Βυσσινόκηπο “Βγείτε από τον κήπο. Ο κόσμος ολόκληρος είναι ο κήπος σας” και ότι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανένας εργαζόμενος σε όλο τον πλανήτη.

Ο Βασίλης Μυρσινιάς, εργαζόμενος στον επισιτισμό και μέλος του δίκτυου “Καμαριέρα” είπε ότι αυτές οι συνθήκες έχουν χαρακτηριστικά που έβαζε ο Μαρξ στο κείμενο για τη “18η Μπρυμαίρ”, δηλαδή ότι η κοινωνία μπορεί σε τέτοιες στιγμές να παίρνει την πιο παλιά μορφή της κυριαρχίας με το σπαθί και το ράσο. Αυτό ζει ο κόσμος του επισιτισμού, ανέφερε, ειδικά φέτος που η κρίση πέταξε χιλιάδες στην ανεργία. Ωστόσο την προηγούμενη βδομάδα έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.

Ο Σεραφείμ Ρίζος, μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ Χανίων και δημοτικός σύμβουλος, μίλησε για την επίθεση στην Παιδεία με το νομοσχέδιο Κεραμέως, για τις καθαρίστριες των σχολείων που θα δουλεύουν διπλά για ψίχουλα και την εκτίναξη των ανισοτήτων με την τηλε-εκπαίδευση. Στάθηκε στη μαζική συμμετοχή στη συνέλευση των δασκάλων και στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, που δείχνει οργή και όχι φόβο και χτίζει δυναμική για κλιμάκωση.