Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός-Τουρισμός: Δωρεάν διακοπές για τους εργαζόμενους - όχι επιδοτήσεις στους βαρόνους του τουρισμού

Αθήνα 28/5, Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό στο δρόμο. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Συνέχεια στον αγώνα τους δίνουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό με κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 4/6 στις 4μμ, που καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού στην Αττική μαζί με επιχειρησιακά σωματεία και σπουδαστές, και την Τετάρτη 10/6 στις 12μες που καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου, ΠΟΕΕΤ. 

Η τελευταία κινητοποίηση στις 28 Μάη, που ξεκίνησε με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και κατέληξε στο Υπουργείο Εργασίας, “έπαιξε” πολύ στα Μέσα με κεντρική εικόνα τη χυδαία επίθεση των ΜΑΤ με ρίψη χημικών στους συνδικαλιστές και εργαζόμενους που ζητούσαν να ανοίξει το Υπουργείο για να καταθέσουν τα αιτήματά τους. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση που τόσο πολύ φροντίζει για την υγεία μας, ψεκάζει κόσμο με χημικά με επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα που μπορεί να γίνει θανατηφόρο ειδικά την περίοδο του κορονοϊού και χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος.

 Όμως το μεγάλο γεγονός ήταν ότι έγινε μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις του κλάδου, με πολλά πανό από χώρους και την οργή να ξεχειλίζει. Με την κλιμάκωση με συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας μπροστά και τα προβλήματα στα εργασιακά να φαίνονται ακόμα περισσότερο τώρα που ανοίγουν χώροι εστίασης και ξενοδοχεία, η πίεση στην κυβέρνηση έχει δυνατότητα να γίνει ασφυκτική. 

Η στήριξή της στα αφεντικά του κλάδου και οι επιθέσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζόμενων είναι σκανδαλώδης και δεν δικαιολογείται από την πτώση του τζίρου λόγω των προβλημάτων που επέφερε ο κορονοϊός. Σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής, ο εκτιμώμενος τζίρος το 2019 σε εστίαση, καταλύματα, ταξιδιωτικά πρακτορεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές είναι 19 δις. Με τα μέτρα στήριξης δεκάδων δις ευρώ και τις φοροελαφρύνσεις, η κυβέρνηση φροντίζει τις τσέπες των καπιταλιστών, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα δώσουν μάχη για την επιβίωση.

Ακόμα κι αν τριπλασίασε τον προϋπολογισμό για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί τις επόμενες μέρες, πάλι μιλάμε για 100 εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις, ενώ θα έπρεπε να δοθούν δισεκατομμύρια για ένα τέτοιο πρόγραμμα. Δισεκατομμύρια στον κοινωνικό τουρισμό σημαίνει όλος ο κόσμος της δουλειάς να μπορεί να κάνει διακοπές δωρεάν και χωρίς αποκλεισμούς, δουλειές για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, στην εστίαση, στα αεροπλάνα και στα πλοία που δεν θα μείνουν κλειστά και άδεια και μικρότερος κίνδυνος μετάδοσης της πανδημίας από πλούσιους τουρίστες του εξωτερικού που κυνηγάει ο Μητσοτάκης για να στηρίξουν τα μεγάλα πεντάστερα συγκροτήματα. 

Το αντικαπιταλιστικό δίκτυο στον Επισιτισμό “Καμαριέρα” οργανώνει και καλεί στις κινητοποιήσεις στις 4 και 10 Ιούνη στο Υπουργείο Εργασίας βάζοντας μπροστά τα αιτήματα για επίδομα στο ύψος του μισθού για κάθε άνεργο ξενοδοχοϋπάλληλο, εργαζόμενο στην Εστίαση, ντελιβερά, κτλ, μέτρα προστασίας των εργαζόμενων, μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ, Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, δωρεάν Κοινωνικό Τουρισμό για όλους τους εργάτες και κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των αφεντικών για όλα τα κλειστά ξενοδοχεία.