Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Όχι στις εξώσεις προσφύγων: Στα καμπ οργανώνονται

Συνέντευξη στο καμπ του Ελαιώνα ενάντια στις εξώσεις προσφύγων, 31 Μάη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

“Όχι στις εξώσεις - αξιοπρεπής στέγαση για όλους τους πρόσφυγες”, ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι συγκεντρώσεις στις οποίες κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ στις πύλες των καμπ στον Ελαιώνα, στη Μαλακάσα, στο Σχιστό και στα Διαβατά, την Κυριακή 31 Μάη -την παραμονή της ημερομηνίας (1η Ιούνη) που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα αρχίσει τις εξώσεις 11.237 προσφύγων. 

Με δελτίο Τύπου στις 29 Μάη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μηταράκης συνέχιζε να επιμένει, παρά τις αντιδράσεις, στην άμεση έξωση των προσφύγων τονίζοντας (σε σύσκεψη που οργανώθηκε στο υπουργείο με τους επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Ύπατης Αρμοστείας, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπουργείου Εσωτερικών, του Δήμου Αθηναίων και διοικητές του ΟΑΕΔ και του ΟΠΕΚΑ) ότι “βάσει του Ν. 4636/19, ο οποίος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, ως αφετηρία για την αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων είχε οριστεί ο Απρίλιος. Ωστόσο, δόθηκε παράταση μέχρι τα τέλη Μάϊου, λόγω της πανδημίας του Covid-19, κάνοντας πράξη τα αιτήματα των φορέων. Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για επιπλέον καθυστερήσεις...” .

Ελαιώνας

Στον Ελαιώνα, όπου 300 περίπου άτομα απειλούνται με έξωση, πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων μαζί με τα παιδιά τους συγκεντρώθηκαν στην πύλη του καμπ του Ελαιώνα, μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ και των επιτροπών προσφύγων. Συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπεία της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών, μια μεγάλη ομάδα εκπαιδευτικών που έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στο καμπ του Ελαιώνα καθώς και άλλοι αλληλέγγυοι, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στην Υγεία.

Ήταν μια εκδήλωση οργής, δύναμης, χαράς και αυτοπεποίθησης ότι δεν θα μείνει κανένας άστεγος στο δρόμο με τα παιδιά του. Με ομιλίες σε πέντε γλώσσες, συνθήματα και τραγούδια, με ένα καλλιτέχνη ξυλοπόδαρο που έπαιζε με τα παιδιά, έστειλαν το μήνυμα ότι δεν θα φύγουν από το καμπ αν δεν τους δοθούν σπίτια για να στεγαστούν. Διαβάστηκαν σχετικά κείμενα από εφημερίδα που κυκλοφορεί μέσα στα καμπ σε 4 γλώσσες. Το λόγο πήραν επίσης για χαιρετισμό η Ντίνα Γκαρανέ από τη Γ' ΕΛΜΕ, που μετέφερε την απόφαση του σωματείου ενάντια στις εξώσεις, ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός και σκηνοθέτης που μετέφερε τη συμπαράστασή του μιλώντας στα φαρσί και τα ελληνικά.

“Είμαστε σήμερα εδώ μια ομάδα 15 ανθρώπων που ξεκινήσαμε ως φοιτητές και φοιτήτριες και από το 2015 μέχρι και σήμερα ερχόμαστε μόνιμα στον Ελαιώνα κάνοντας παιδαγωγικές παρεμβάσεις” μας λέει ο Ορέστης από την ομάδα Σαματασάββατα. “Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε μέσα από το πανεπιστήμιο και συνεχίζεται εδώ και πέντε χρόνια με φοιτητές και πλέον και με απόφοιτους εκπαιδευτικούς του ΤΕΑΠΗ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με κυρίως παιδαγωγικά χαρακτηριστικά που βέβαια από μόνη της αποτελεί μια σαφή πολιτική θέση, π.χ. όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα, όταν πάνε να μείνουν άστεγα στο δρόμο τα παιδιά που κάνουμε μάθημα. Έχουμε χτίσει σχέσεις και με την κοινότητα και κυρίως με τα παιδιά καθώς ερχόμαστε κάθε Σάββατο. Αυτό που πάει να γίνει τώρα, να διώξουν αυτόν τον κόσμο πρέπει να μας βρει όλους και όλες συντεταγμένους και αποφασισμένους”. 

Μαλακάσα

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 31 Μάη και στην πύλη του στρατοπέδου Γερακίνη στη Μαλακάσα, όπου βρέθηκε η ΚΕΕΡΦΑ Βορείων Προαστίων, μοιράζοντας προκηρύξεις στις γλώσσες των προσφύγων, οργανώνοντας μαζί τους κοινό αγώνα ενάντια στις εξώσεις. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η τοπική ΚΕΕΡΦΑ:

“Η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης στρώνει τον δρόμο σε ακροδεξιές μειοψηφίες να χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο, στην προσπάθειά της να στρέψει την οργή του κόσμου σε αποδιοπομπαίους τράγους. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η χθεσινή ρατσιστική σύναξη "αγανακτισμένων κατοίκων", ανάμεσά τους χρυσαυγίτες, με τις ευλογίες του δημάρχου.

Η Αριστερά οφείλει να στηρίξει αδιαπραγμάτευτα το αίτημα για άσυλο σε όλους και όλες και στέγαση των προσφύγων σε σπίτια μέσα στις πόλεις. Μόνο έτσι μπορούν να προστατευτούν από τις ρατσιστικές επιθέσεις και την πανδημία οι πρόσφυγες, που για πάνω από ένα μήνα υπέφεραν τον -επικίνδυνο για την υγεία τους- πλήρη εγκλεισμό τους στις δυο δομές της Μαλακάσας”.

Διαβατά

 Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης μαζί με αλληλέγγυους και αλληλέγγυες ενάντια στο σχέδιο μαζικών εξώσεων στο camp Διαβατών οι πρόσφυγες που συμμετείχαν στην συγκέντρωση, ενημερώθηκαν για τις επικείμενες εξώσεις από το κείμενο της ΚΕΕΡΦΑ σε 4 γλώσσες.

“Δηλώσαμε ξεκάθαρα πως η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης δεν θα περάσει”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης. “Παράλληλα με τη ρατσιστική πολιτική των εξώσεων, οι πρόσφυγες μας κατήγγειλαν τις παράνομες επαναπροωθήσεις που πραγματοποιεί η αστυνομία έξω από το camp των Διαβατών. Συγκεκριμένα μας κατήγγειλαν ότι πριν από λίγες μέρες ξανά η αστυνομία αφού πήρε 16 πρόσφυγες από τα Διαβατά και αφού τους έσκισαν τα χαρτιά, τους μετέφεραν στην Τουρκία. Όσα μας είπαν οι πρόσφυγες επιβεβαιώνουν και την πρόσφατη καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ για τη δολοφονία του Μοχάμεντ Ραφίκ, κατά τη διάρκεια της παράνομης απέλασής του, από τον Έβρο στην Τουρκία στις 24/5/2020. 

Τέλος καταγγέλλουμε την παρουσία της αστυνομίας με κλούβα των ΜΑΤ έξω από το camp των Διαβατών κατά τη διάρκεια της παρέμβασής μας. Δεν θα τρομοκρατήσουν ούτε το κίνημα αλληλεγγύης ούτε τους πρόσφυγες”.

Σχιστό

Δεκάδες πρόσφυγες συμμετείχαν στη συγκέντρωση που κάλεσαν οι τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ του Πειραιά και επιτροπή προσφύγων, στην είσοδο του στρατοπέδου στο Σχιστό. Στη συγκέντρωση μίλησαν πρόσφυγες σε όλες τις γλώσσες και περιέγραψαν την τραγική κατάσταση στην οποία διαμένουν μέσα στο camp, αλλά και για τις ανησυχίες τους για το μέλλον που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση. Στη συνέχεια χαιρετισμό στη συγκέντρωση έκαναν η Μαρία Ανδρέου καθηγήτρια στην ΕΛΜΕ Πειραιά, η Κατερίνα Θωίδου δημοτική σύμβουλος Νίκαιας με την “Ανταρσία στη Κοκκινιά”. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της “Ανταρσία στο Λιμάνι” με τον δημοτικό σύμβουλο Πειραιά Θανάση Διαβολάκη.

Ήδη, σωματεία εκπαιδευτικών και εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία με ψηφίσματα απαιτούν να μπει τέλος στο αίσχος των εξώσεων και να διαθέσουν οι Δήμοι κτίρια για την στέγαση όλων, προσφύγων, αστέγων και Ρομά.