Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αρχίζει ξανά η δίκη της ΧΑ 17/6

Στις 17 Ιούνη συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά την τρίμηνη διακοπή της λόγω των μέτρων για την πανδημία. 

Μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες οι μάχες ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες δεν μπήκαν σε καραντίνα: η διεθνής κινητοποίηση της 21 Μάρτη, η αντιρατσιστική-αντιφασιστική διαδήλωση στη Λέσβο, οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα αστυνομικά τμήματα, η ανάδειξη του αιτήματος για στέγαση των προσφύγων, είναι μερικές από τις μάχες του κινήματος τις εβδομάδες της καραντίνας. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικές εν όψει της συνέχισης της δίκης, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε με όποιον τρόπο μπορούσε ιδεολογική και πολιτική κάλυψη στην ακροδεξιά και τους φασίστες. Κήρυξε τον πόλεμο στους πρόσφυγες στα σύνορα, προσπάθησε να μετατρέψει τα στρατόπεδα σε Νταχάου με πρόσχημα τον κορονοϊό, ψήφισε νόμο που καταστρατηγεί ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στο άσυλο και στρώνει το δρόμο για να δημιουργηθούν τεράστια κέντρα κράτησης και μια βιομηχανία απελάσεων, συνέχισε αμείωτα την τουρκοφαγική και εθνικιστική προπαγάνδα.

Οι πολιτικές αυτές θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη βοήθεια στους ναζί της Χρυσής Αυγής, σε μια περίοδο που δεν διεξάγεται καν η δίκη. Κι όμως η κρίση της ναζιστικής οργάνωσης βάθυνε ακόμα πιο πολύ. Ο Κασιδιάρης αποχώρησε, αφού απέτυχε να πάρει τη θέση του γενικού γραμματέα, και τα αλληλομαχαιρώματα συνεχίστηκαν με δηλητηριώδεις ανακοινώσεις εκατέρωθεν. Η δίκη θα συνεχιστεί σε ένα σημείο που πλέον είναι η κόψη του ξυραφιού για την υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής: οι συνήγοροι της κατακερματισμένης ηγεσίας θα κληθούν να αγορεύσουν για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Το αντιφασιστικό κίνημα όλα αυτά τα χρόνια πάλεψε ασταμάτητα και κατόρθωσε να οδηγήσει τη Χρυσή Αυγή σε αυτό το σημείο, διαλυμένη και να μην μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που της δίνουν οι ακροδεξιές πολιτικές της ΝΔ. Στις 17 Ιούνη χρειάζεται να ξαναπιάσει το νήμα της δίκης και να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την συνέχιση της απομόνωσης των ναζί της Χρυσής Αυγής είτε παραμένουν σε αυτή είτε φτιάχνουν νέους μανδύες “νόμιμου κόμματος”. Και να τους στείλει όλους στη φυλακή.