Περιβάλλον
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Πανελλαδικός ξεσηκωμός 5/6

Ένας μεγάλος συντονισμός τοπικών περιβαλλοντικών κινήσεων και πρωτοβουλιών θα κινητοποιηθεί για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιούνη, σε έναν πανελλαδικό ξεσηκωμό ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη. 

Στις 26 Μάη, στον λόφο Φιλοπάππου, συγκροτήθηκε η πρωτοβουλία #SupportEarth. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: “Το #SupportEarth γεννήθηκε από την ανάγκη μελών του #SupportArtWorkers, επιστημόνων, ακτιβιστ(ρι)ών, πολιτών, περιβαλλοντικών ομάδων και κινημάτων να αντισταθούν συσπειρωμένα στη συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος και καλεί σε μαζική κινητοποίηση στις 5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Οι νεοψηφισθέντες νόμοι (περιβάλλοντος και τουρισμού) διευκολύνουν την αδειοδότηση μεγάλων επενδυτικών καταστροφικών έργων, υποβαθμίζουν και το καθεστώς προστασίας της φύσης και των περιοχών Natura2000, παραχωρούν βουνά, παραλίες, λίμνες και δάση στις ορέξεις επενδυτών, στερώντας το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών στην αυτοδιάθεση και την αυτοδιαχείριση. Υποθηκεύουν τον δημόσιο πλούτο και τα κοινά και υπονομεύουν τη δημόσια Υγεία. Οι νόμοι αυτοί δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά συνέχεια μιας συστηματικής πολιτικής, η οποία, με το πρόσχημα της ανάπτυξης, αναπαράγει τις ίδιες ακριβώς πρακτικές που οδήγησαν στην περιβαλλοντική, οικονομική και, τελευταία, στην υγειονομική κρίση.

#to_akyronoume

Όσο οι αποφάσεις παίρνονται χωρίς εμάς, εμείς θα αντιστεκόμαστε στο πεδίο με τις φωνές και τα σώματά μας. Έτσι, μαζί με τη διεκδίκηση για απόσυρση των νόμων (#aposyre_to), φυτεύουμε την ιδέα της άμεσης και πρακτικής ακύρωσης της εφαρμογής τους στο πεδίο: #to_akyronoume. Παράλληλα δρούμε θετικά: εισάγουμε την τέχνη, τα social media, χτυπάμε πόρτες, μιλάμε σε γείτονες και οικογένεια. Συντασσόμαστε με τις πρωτοβουλίες για την προάσπιση του περιβάλλοντος ανά την Ελλάδα και πολλαπλασιάζουμε τη φωνή τους. Στηρίζουμε τον αγώνα τον τοπικών κοινωνιών, από τις Σκουριές ως την Τήνο, κι από την Δυτική Μακεδονία ως το Ιόνιο και την Κρήτη”, τονίζει ανάμεσα σε άλλα η πρωτοβουλία.

Η καταστροφή που μπορεί να φέρει ο νόμος Χατζηδάκη έχει ήδη γίνει αισθητή μέσα στον πρώτο μήνα από την ψήφισή του με τις μάχες στα νησιά και τις περιοχές Natura όπου ανοίγει το δρόμο στα λαμόγια της “πράσινης” ενέργειας να είναι χαρακτηριστικές. Παράλληλα η απροκάλυπτη στήριξη που δίνει η κυβέρνηση στα συμφέροντα των επενδυτών σε βάρος του περιβάλλοντος ανοίγει την όρεξη και σε άλλους, που εξαπολύουν επιθέσεις αντίστοιχης σφοδρότητας, όπως η COSCO που προσπαθεί να προχωρήσει το Master Plan στην Πειραϊκή. Οι κάτοικοι και οι φορείς συντονίζονται και καλούν σε εκδήλωση μπροστά στο Μιραμάρε, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5/6, 7μμ). Η περιφέρεια Αττικής που διευκολύνει τέτοια έργα με τις αδειοδοτήσεις είναι και αυτή που προωθεί την πριμοδότηση της ταφής και καύσης σκουπιδιών σε βάρος της ανακύκλωσης στη δυτική Αττική -με μεγαλύτερο κόστος για τους δημότες, πέρα από την επιβάρυνση των περιοχών τους. Ο κατάλογος των επιθέσεων δεν έχει τέλος, το ίδιο όμως ισχύει και με τις αντιστάσεις, με νέα καλέσματα για τις 5 Ιούνη να προστίθενται κάθε μέρα.

Τις 25 χιλιάδες υπογραφές πλησιάζει η ηλεκτρονική καμπάνια για την απόσυρση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη. Μπορείτε να τη βρείτε και να υπογράψετε εδώ: https://tinyurl.com/ybh3pykj