Εργατικό κίνημα
Απεργία στα Νοσοκομεία 16 Ιούνη: Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας

Οι εργαζόμενοι/ες στα δημόσια νοσοκομεία όλων των ειδικοτήτων, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τραυματιοφορείς, εργαζόμενοι/ες στη φύλαξη και στην καθαριότητα απεργούν στις 16 Ιούνη και διαδηλώνουν πανελλαδικά στην Αθήνα.

Πρόκειται για τους ανθρώπους που έδωσαν και δίνουν με αυτοθυσία τη μάχη της πανδημίας του κορονοϊού και τώρα διεκδικούν τα αυτονόητα: ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού και αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

Η σταδιακή έξοδος από τους περιορισμούς της καραντίνας έχει δημιουργήσει ένα κύμα προσέλευσης στα νοσοκομεία. Ασθενείς που είχαν ανάγκη από εξετάσεις και περίθαλψη αλλά είχαν αναγκαστεί να παραμένουν στο σπίτι τους αποκλεισμένοι από την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, τώρα συνωστίζονται στις πύλες των νοσοκομείων αναδεικνύοντας όλες τις ελλείψεις. Ένα προσωπικό με τεράστια κενά και καταπονημένο από την υπερπροσπάθεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού χρειάζεται άμεσα ενίσχυση για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του κόσμου εδώ και τώρα και μάλιστα πριν προκύψει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο.

Γι’ αυτό στεκόμαστε στο πλευρό τους. Δεν αρκεί το χειροκρότημα, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τον αγώνα τους κοινή υπόθεση όλων των εργαζόμενων και της νεολαίας. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υπόσχεται ότι θα υπάρξουν διαθέσιμα 32 δις ευρώ για το ελληνικό δημόσιο, αλλά ήδη έχει ανακοινώσει ότι 24 δις θα πάνε σαν επιχορήγηση στις επιχειρήσεις ενώ κρύβει τα νέα Μνημόνια που συνοδεύουν τα λεφτά της ΕΕ. Τα αφεντικά θα πάρουν τα λεφτά, ενώ οι εργαζόμενοι θα πάρουν μείωση 20% στο μηνιάτικο. Μεγαλύτερη φτώχεια, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις και ανεργία είναι η προοπτική που θέλουν να μας επιβάλουν οι ίδιοι που μας έφεραν μια δεκαετία με Μνημόνια .

Μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την αντεργατική επίθεση. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν είναι μόνοι. Οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό, οι καλλιτέχνες, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι γονείς τους έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις.

Όλοι και όλες μαζί μπορούμε να κάνουμε τις 16 Ιούνη μια τεράστια μέρα δράσης στο πλευρό των αγωνιζόμενων νοσοκομείων με μαζική συγκέντρωση εκεί που καλούν οι απεργοί, στην πλατεία Μαβίλη στις 9πμ και πορεία στο υπουργείο Υγείας. Και έτσι να συνεχίσουμε.

Καλούμε όλα τα συνδικάτα, τους συλλόγους, κάθε συλλογικότητα του κόσμου στις γειτονιές που έχει ανάγκη το τοπικό του νοσοκομείο ή/και κέντρο υγείας να στηρίξουμε αυτόν τον αγώνα.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΝΗ 9πμ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Facebook: Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας- Support Health workers


Όλοι μαζί στις 16 Ιούνη
Προσλήψεις και λεφτά για την Υγεία

Στη μάχη για την οργάνωση της πανυγειονομικής απεργίας στις 16 Ιούνη και του πανελλαδικού συλλαλητηρίου την ίδια μέρα στην Αθήνα, έχει ριχτεί το Συντονιστικό Νοσοκομείων. Με αφίσα και προκήρυξη, που ήδη μοιράζεται σε πολλά νοσοκομεία όλης της χώρας, καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους σε απεργιακό ξεσηκωμό με κεντρικά αιτήματα: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις εδώ και τώρα. Έξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία. Λεφτά για δημόσια δωρεάν Υγεία.

“Η περίφημη «έξοδος» από την καραντίνα συνοδεύεται με το καλημέρα από επιθέσεις της κυβέρνησης στα νοσοκομεία”, αναφέρει η ανακοίνωσή του. “Τα υποκριτικά χειροκροτήματα της κυβέρνησης στους «ήρωες με τις μπλε και τις πράσινες μπλούζες» δίνουν την θέση τους σε μαζικές απολύσεις συμβασιούχων, ΚΕΝ, δωρεές ιδιωτών, ΣΔΙΤ, διοικητικές αυθαιρεσίες και διώξεις αγωνιστών. Ταυτόχρονα οι ασθενείς που είχαν εκδιωχθεί για δύο μήνες από τα νοσοκομεία μας λόγω κορονοϊού επιστρέφουν και αντιμετωπίζουν ένα λιγοστό και εξουθενωμένο προσωπικό, στοιβάζονται σε τεράστιες ουρές, διεκδικούν να συνεχίσουν την θεραπεία τους, τον έλεγχο και τις εξετάσεις που είχαν αναβάλει και αυτό που εισπράττουν είναι χάος, εκνευρισμός, ασυνεννοησία.

Οι λιγοστές και με το σταγονόμετρο προσλήψεις -συμβασιούχων αποκλειστικά- εν μέσω κορονοϊού δεν έκαναν καμία διαφορά και στο να ανακουφίσουν το προσωπικό και στο να ξεμπουκώσουν οι αναμονές των ασθενών. Η στήριξη στο Ε.Σ.Υ. που διατρανώνει ο Μητσοτάκης δεν συνέβη ποτέ και αυτό αποδεικνύεται μετά το διάγγελμα του, την περίφημη «γέφυρα για την επιστροφή στην κανονικότητα» όπου 24 δις ευρώ πάνε στην ενίσχυση των επιχειρήσεων αλλά όχι στους εργαζόμενους, για τα νοσοκομεία μας όμως ΤΙΠΟΤΑ. Όσοι πίστεψαν ότι η κυβέρνηση το έπαιξε καλά μέσα στην κρίση δεν έχουν παρά να δουν την εικόνα της οργής και των αγώνων που ξεπηδούν αυτή την ώρα μέσα στα νοσοκομεία”. 

Και συνεχίζει: “Καταρχήν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, παντού, αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα, αυτό των απολύσεων των συμβασιούχων. Από τον Ερυθρό και το Αγία Όλγα μέχρι την Ικαρία και από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης μέχρι την Δουρούτη στα Γιάννενα παντού οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την απόλυσή τους λόγω λήξης της θητείας τους. Καθαρίστριες, σεκιούριτι, εργαζόμενοι στην σίτιση αλλά και επικουρικοί νοσηλευτές βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις για να μην απολυθούν απαιτώντας την μονιμοποίηση τους ή τουλάχιστον μια παράταση. Στον Άγιο Σάββα όμως, μετά από 3ήμερη κινητοποίηση οι σεκιούριτι κέρδισαν την παράταση τους ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε όλα τα νοσοκομεία. Οι συνάδελφοι από τους 4.000 ΟΑΕΔ ήδη γεύονται το «ευχαριστώ» της κυβέρνησης και κινητοποιούνται στις 4 Ιούνη, αφού δεν άκουσαν από τον Κικίλια τίποτα για την μονιμοποίησή τους, αντίθετα οι επικουρικοί νοσηλευτές που το άκουσαν αυτό κινδυνεύουν με απόλυση στην Θεσσαλονίκη, ενώ οι νοσηλευτές Δ.Ε. παραλίγο να μετατραπούν σε «πασπαρτού» προσωπικό για όλες τις χρήσεις λόγω της παρανοϊκής ΠΝΠ που εμπνεύστηκαν οι απατεώνες της Ε.Ν.Ε. και του υπουργείου. Παραλίγο, γιατί δύο μαζικές κινητοποιήσεις μας στο υπουργείο τρόμαξαν τους παραπάνω φωστήρες και πάγωσαν την ΠΝΠ. Στον Γεννηματά της Αθήνας οι τραυματιοφορείς χρειάστηκε να παρατήσουν τη δουλειά, να απειλήσουν με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας ώστε ο Διοικητής να υποσχεθεί άμεσα 30 προσλήψεις στον κλάδο τους. 

Και δεν είναι μόνο οι απολύσεις και το πάγωμα των προσλήψεων. Οι γιατροί έρχονται αντιμέτωποι με τα ΚΕΝ -κλειστά ενοποιημένα νοσήλια- δηλαδή με την παράλογη υποχρέωση να κοστολογούν την ιατρική πράξη ή και να την στερούν από ανασφάλιστους, πρόσφυγες και μετανάστες, γενικά από τους φτωχούς που έχουν το «λάθος» ασφαλιστικό ταμείο. Καλούνται να παίξουν τον ρόλο του λογιστή και όχι του γιατρού αλλά και αυτόν του συνοριοφύλακα της Φρόντεξ, κάτι που αν ποτέ ισχύσει θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία όλων μας. Τα ΚΕΝ έρχονται να συμπληρώσουν την οργή όλων μας μετά την επιχορήγηση της κυβέρνησης ύψους 30 εκατ. ευρώ στα ιδιωτικά διαγνωστικά και τις κλινικές τύπου Ταξιάρχαι, ενώ το μπαράζ των «δωρεών» από το ίδρυμα Νιάρχου με τις «έκτακτες» προσλήψεις που αυτές συνοδεύονται ξεχειλίζει το ποτήρι. Στην παραπάνω εικόνα έρχεται να προστεθεί και το κυνήγι από ανεκδιήγητους διοικητές σε συνδικαλιστές -αγωνιστές της Αριστεράς στην Θεσσαλονίκη σε Γεννηματά και Ιπποκράτειο που ήδη ξεσηκώνουν τεράστιες αντιδράσεις”. Την Τρίτη 2 Ιούνη το απόγευμα, ενώ η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, το Συντονιστικό πραγματοποιούσε διαδικτυακά την πανελλαδική του συνέλευση με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή από όλα τα νοσοκομεία της χώρας στο συλλαλητήριο στις 16 Ιούνη στην Αθήνα. Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που συσπειρώνονται στις γραμμές του έχουν ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια για γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, περιοδείες ενημέρωσης των συναδέλφων τους. 

Ουρές

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας, με την γενική συνέλευση που πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη 27 Μάη. Δεκάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων συμμετείχαν στη συζήτηση, αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν την περίοδο της καραντίνας και τα οποία έχουν γίνει ακόμα πιο έντονα με την άρση της. Όπως κατήγγειλαν, καθημερινά στα Επείγοντα και τα Εξωτερικά Ιατρεία του νοσοκομείου δημιουργούνται τεράστιες ουρές με αποτέλεσμα ο συνωστισμός -και ο εκνευρισμός που αυτός φέρνει- να χτυπάει κόκκινο. Η ταλαιπωρία των ασθενών είναι τεράστια, το ίδιο και ο φόρτος εργασίας του ήδη εξαντλημένου προσωπικού. 

Ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων ενημέρωσε για την νέα 24ωρη πανυγειονομική απεργία στις 16 Ιούνη και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο την ίδια μέρα. «Μέχρι τότε ενημερώνουμε και ξεσηκώνουμε όλο το νοσοκομείο, αλλά και τους ασθενείς και τους συνοδούς, τη γειτονιά. Μπορούμε στις 16 Ιούνη να έχουμε όλη την κοινωνία στο πλευρό μας», είπε. Η συνέλευση αποφάσισε τη συμμετοχή στο νέο απεργιακό ραντεβού, που όλες και όλοι συμφώνησαν ότι αποτελεί τη συνέχεια των αγώνων που έχουν δώσει ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και των νικών που έχουν πετύχει –με τελευταία μόλις δυο βδομάδες πριν με την παραμονή στη δουλειά των συναδέλφων τους στη φύλαξη που έληγαν οι συμβάσεις τους. Αμέσως μετά τη συνέλευση, ακολούθησε μεγάλη περιοδεία στα τμήματα και συζήτηση με πολλούς ακόμα εργαζόμενους και εργαζόμενες. 

“Καλούμε όλους τους κλάδους του Δημοσίου να προχωρήσουν σε απεργιακό συντονισμό μαζί μας και απαιτούμε από την ΑΔΕΔΥ όχι να μας χειροκροτεί και να μας στηρίζει με δελτία τύπου αλλά στις 16 Ιούνη να προχωρήσει σε πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία συμπαράστασης στον αγώνα για μαζικές προσλήψεις, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ενίσχυση του Ε.Σ.Υ”, καταλήγει η ανακοίνωση του Συντονιστικού. 


Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία

Κλεισίματα-απολύσεις-διώξεις. Αυτό το τρίπτυχο αποτελεί την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Πριν ακόμα κοπάσουν καλά καλά τα χειροκροτήματα για τους «ήρωες του ΕΣΥ», η κυβέρνηση επιστρέφει στη γνωστή συνταγή των επιθέσεων με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των ιδιωτών.

Το πρώτο σκέλος ήρθε εκρηκτικά στην επιφάνεια την περασμένη εβδομάδα με την απόπειρα να μπει “λουκέτο” στο Κέντρο Μαστού του νοσοκομείου Έλενα -ένα Κέντρο που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εξυπηρετεί περίπου 20.000 γυναίκες το χρόνο. Το χτύπημα θα ήταν τεράστιο καθώς τόσες χιλιάδες γυναίκες είτε θα έμεναν χωρίς ιατρικές εξετάσεις είτε θα ήταν αναγκασμένες να απευθυνθούν στις ιδιωτικές δομές. Η κινητοποίηση των εργαζόμενων του νοσοκομείου σε συνδυασμό με την κατακραυγή που ξεσήκωσε η προκλητική αυτή απόφαση, ανάγκασε τον Κικίλια να την πάρει πίσω. Είναι δείγμα της δύναμης του υγειονομικού κινήματος, ιδιαίτερα όταν έχει στο πλευρό του την κοινωνία ολόκληρη. Είναι μια νίκη που χρειάζεται να αξιοποιηθεί εν όψει της απεργίας στις 16 Ιούνη και στη συνέχεια, απέναντι στο πετσόκομμα κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας που αποτελεί τη γενική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής.

Επιπτώσεις

Η αναστολή της λειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, που αναδείχτηκε παράλληλα με την επίθεση στο Κέντρο Μαστού του Έλενα, το επιβεβαιώνει. Το θέμα ανέδειξε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες με ανακοίνωσή του που ανέφερε πως “τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» έχουν οδηγήσει στην ολοκληρωτική αναστολή της λειτουργίας του, με δυσάρεστες επιπτώσεις για τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες. Η αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων και σοβαρών ιατρικών πράξεων του εν λόγω τμήματος έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στο χώρο, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αυτών των παιδιών, εάν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο τμήμα απευθύνονται παιδιά προερχόμενα από οικογένειες με χαμηλό εισοδηματικό προφίλ, οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος νοσηλείας εκτός δημόσιων νοσοκομείων”.

Η απάντηση του Κικίλια ότι το Κέντρο δεν έχει κλείσει αλλά έχει γίνει τμήμα για τον κορονοϊό και πως στη θέση του έχει επιστρατευτεί το Ωνάσειο χωρίς επιβάρυνση των οικογενειών των μικρών ασθενών, δεν καλύπτει ούτε τους εργαζόμενους ούτε τους γονείς. Όπως ανέφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «η Αγία Σοφία»: “Γιατί επελέγη η μοναδική δημόσια Παιδοκαρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα ως μονάδα covid και όχι κάποια άλλη από τις τόσες που υπάρχουν στα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία... Γιατί επέλεξαν να ακυρώσουν την λειτουργία ενός ολόκληρου κέντρου και μάλιστα μοναδικού στην Ελλάδα...”. Και συνέχιζε: “το Ωνάσειο δεν είναι Παιδιατρικό Νοσοκομείο όπως το Αγία Σοφία, όπου υπάρχουν όλες οι ειδικότητες στην υπηρεσία των παιδιών μας... μας χαροποιεί η τωρινή δέσμευση του Ωνάσειου για δωρεάν νοσηλεία ασφαλισμένων και ανασφάλιστων που ως τώρα δεν ίσχυε, εξ όσων, όμως, γνωρίζουμε, αυτό συμβαίνει μόνο κατά την εισαγωγή και άμεση μετεγχειρητική νοσηλεία και όχι για τις εξετάσεις και επισκέψεις προ εισαγωγής και επανελέγχου”.

Το δεύτερο σκέλος, των απολύσεων, αποτελεί μόνιμη κυβερνητική πολιτική. Αντί μια κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό, χιλιάδες συμβασιούχοι βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή της λήξης της σύμβασής τους και της ανεργίας. Η σημερινή περίοδος δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε κάθε νοσοκομείο (βλέπε σελίδα 4) οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους κινητοποιούνται ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων. Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, πάνω από είκοσι επικουρικοί εργαζόμενες/οι είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα. Τη Δευτέρα 1 Ιούνη συναντήθηκαν με το Διοικητή του νοσοκομείου που, μετά από ένα διάστημα υποσχέσεων, τους είπε ότι το ζήτημα δεν έχει λυθεί 5 μέρες πριν τη λήξη των συμβάσεών τους. Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα συγκέντρωση στο προαύλιο την Τετάρτη 3/6.

Τις παραπάνω επιθέσεις συμπληρώνουν οι διώξεις αγωνιστών/στριών που παλεύουν για να μην περάσει αυτή η πολιτική. Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ο ίδιος Διοικητής καλεί τον γιατρό Γιάννη Κούτρα, αντιπρόεδρο της ΕΝΙΘ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο, σε έγγραφη απολογία. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ ο Γ. Κούτρας “διώκεται για την συνδικαλιστική και αντιρατσιστική του δράση...  Μετά από ανυπόστατη καταγγελία της προϊσταμένης διεύθυνσης του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης κ.Καραμπελίδου Χριστίνας που διαβιβάστηκε από την 4η ΥΠΕ στο Ιπποκράτειο... Η κ. Καραμπελίδου Χριστίνα ζητά την πειθαρχική δίωξη του συνάδελφου Κούτρα Γιάννη για τη συμπεριφορά του σε τηλεφωνική του παρέμβαση ως αντιπροέδρου της ΕΝΙΘ (ιδιότητα την οποία της δήλωσε εξαρχής) η οποία έγινε ύστερα από καταγγελία συναδέλφου μέλους της ΕΝΙΘ. Η παρέμβαση αφορούσε την απόφαση της διοικήτριας να συνοδεύεται κάθε πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ από αστυνομικούς προκειμένου να εισέλθει σε οποιαδήποτε Καμπ προσφύγων. Η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και η ΕΝΙΘ έχουν μια μεγάλη παράδοση αντίστασης στο ρατσισμό και τους αποκλεισμούς των μεταναστών από την πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Ο Γιάννης Κούτρας όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών και όλων των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη στους στους πρόσφυγες ως στάση αρχής”.

Η δίωξη του Γ. Κούτρα αποτελεί συνέχεια αυτής της προέδρου της ΕΝΙΘ Δάφνης Κατσίμπα από το Διοικητή του νοσοκομείου Γεννηματάς Θεσσαλονίκης. Την Τετάρτη 3 Ιούνη στη 1μμ έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας με στάση εργασίας της ΕΝΙΘ στο Ιπποκράτειο για το θέμα, καθώς όπως συνεχίζει η ΚΕΕΡΦΑ: “Αυτές οι μεθοδεύσεις απέναντι σε συνδικαλιστές γιατρούς της πρώτης γραμμής, που έβαλαν πλάτη να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία τους μέσα στην καραντίνα αποτελούν ευθεία επίθεση στον αγωνιστικό - μαχητικό συνδικαλισμό. Δεν θα περάσουν!”

Γιάννης Κούτρας


Την Τετάρτη 27 Μάη συνεδρίασε το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων 3ου Διαμερίσματος Αθήνας. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το άνοιγμα των σχολείων μετά την περίοδο της καραντίνας και πώς αυτό γίνεται χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί κάποιες βασικές προϋποθέσεις για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, όπως η καθαριότητα. Σαν Ένωση διεκδικούμε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μεγάλης έλλειψης καθαριστριών με μαζικές προσλήψεις και μόνιμη σχέση εργασίας και όχι με μπαλώματα όπως επιχειρεί το υπουργείο.

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε το θέμα της συμπαράστασης στους εκπαιδευτικούς που παλεύουν ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της Κεραμέως, αλλά και σε όλους τους κλάδους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια τις επιθέσεις της κυβέρνησης, όπως οι υγειονομικοί που ετοιμάζονται για πανελλαδική απεργία στις 16 Ιούνη. Από όλα τα μέλη του ΔΣ υπήρχε σύμπνοια ότι αυτές είναι μάχες που χρειάζονται τη στήριξή μας. Πιστεύω ότι χρειάζεται να υπάρξει ανακοίνωση συμπαράστασης στους υγειονομικούς αλλά και φυσική παρουσία στην κινητοποίηση. Όχι μόνο γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και τα νοσοκομεία είναι κοινά, αλλά και γιατί ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Υγεία μας αφορά όλους.

Συζητήσαμε επίσης το θέμα της έξωσης των προσφύγων από τα καμπ και συμφωνήσαμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι να πεταχτούν τόσες χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο χωρίς στέγη. Δίνοντας έμφαση και στα προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτή η ρατσιστική επιλογή στα προσφυγόπουλα που πάνε στα σχολεία και θα αναγκαστούν να διακόψουν. 

Είναι όλα θέματα που συνδέονται μεταξύ τους και χρειάζεται το γονεϊκό κίνημα να βρεθεί μπροστά. Κινητικότητα ήδη υπάρχει, η πολιτική συζήτηση είναι γεγονός και σε αυτές τις συνεδριάσεις, το κρίσιμο είναι να εκφραστεί και σε δράση από την Ομοσπονδία, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους των Γονέων.

Αντώνης Σκαρπέλης
ειδικός γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων 3ου Διαμερίσματος Αθήνας

Οι εκπαιδευτικοί συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που ετοιμάζονται για την πανελλαδική τους απεργία στις 16 Ιούνη. Μας απέδειξαν το προηγούμενο διάστημα -όπως και σε όλη την κοινωνία- πόσο χρήσιμοι και αναντικατάστατοι είναι, παρά τις όποιες συκοφαντίες δέχονταν τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις. Είμαστε μαζί τους όταν διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους, των προσλήψεων, των μονιμοποιήσεων, της χρηματοδότησης. Είμαστε μαζί τους όταν παλεύουν για το ΕΣΥ.

Αλλά όχι “μόνο” γι' αυτό. Είμαστε μαζί τους και γιατί έχουμε βρεθεί στο δρόμο δίπλα δίπλα με κοινά αιτήματα. Στις περσινές απεργιακές κινητοποιήσεις των αναπληρωτών, πολλοί Σύλλογοι Εργαζόμενων από νοσοκομεία συμμετείχαν με τα πανό τους στις διαδηλώσεις μας. Δεν μας συνδέει απλά μια γενική αλληλεγγύη, μας συνδέουν κοινοί αγώνες για δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Η καλύτερη συμπαράσταση από την πλευρά των εκπαιδευτικών θα είναι να βρεθούμε επίσης στους δρόμους στις 16 Ιούνη. Ένας τέτοιος συντονισμός θα είναι ενισχυτικός και για το δικό μας αγώνα ενάντια στην επίθεση της Κεραμέως. Ήδη αυτή η πρόταση συζητιέται σε μαζέματα και συνελεύσεις εκπαιδευτικών, έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή στον κλάδο. Ενώ έχει φτάσει και στην ΑΔΕΔΥ που θα έπρεπε να κηρύξει πανεργατική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στο πλευρό των υγειονομικών και να ενώσει έτσι όλους τους αγώνες. Θα κάνουμε την προσπάθεια να φτάσουμε σε μια τέτοια κοινή απεργιακή κινητοποίηση.

Στέλιος Γιαννούλης
μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης