Γράμματα και σχόλια
Βασίλης Δημάκης: Η αλληλεγγύη νίκησε

Με μια μεγάλη νίκη έληξε η μάχη του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη ο οποίος επέστρεψε στο κελί του στις 27/5. Για πάνω από 40 ημέρες ο Β. Δημάκης πάλεψε για το δικαίωμά του στην εκπαίδευση, μετά την εκδικητική μεταγωγή του από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών. Αιτία της αιφνιδιαστικής μεταγωγής ήταν η ειρηνική κινητοποίηση των κρατούμενων με αίτημα να ληφθούν μέτρα προστασίας από την πανδημία -ο Β. Δημάκης ήταν αυτός που μετέφερε τα αιτήματα σε συνάντησή του με την ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου. 

Κατεβαίνοντας σε τρεις απεργίες πείνας μέσα σε αυτές τις 40 ημέρες ο Β. Δημάκης διεκδίκησε να επιστρέψει στο κελί του και να μπορέσει να συνεχίσει να παρακολουθεί τα μαθήματά του στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Η απάντηση του Υπουργείου Προ.Πο και της Σ. Νικολάου ήταν ο πλήρης εμπαιγμός με μπόλικη δόση χυδαιότητας και συκοφάντησης. Γύρω από τη μάχη του Β. Δημάκη συσπειρώθηκε ένα ολόκληρο κίνημα αλληλεγγύης που με καθημερινή συμπαράσταση και οργανώνοντας διαδηλώσεις στο Υπουργείο έσπασε τη συκοφαντία και ανέδειξε τη σημασία αυτού του αγώνα τόσο για το δικαίωμα στην εκπαίδευση συνολικά όσο και για τον ρόλο του σωφρονιστικού συστήματος. 

Στο κίνημα αυτό πρωτοστάτησαν οι συμφοιτητές και οι συμφοιτήτριες του Δημάκη και ο φοιτητικός τους σύλλογος, καθηγητές του και εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο συνήγορός του, Θανάσης Καμπαγιάννης, που έδωσε καθημερινή μάχη για να ακουστεί η αλήθεια πάνω από τον ορυμαγδό ψεμάτων της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής. Στη διαδήλωση συμπαράστασης της 26/5 στο Προ.Πο, δήλωσε: “Ξανά και ξανά εκδικητικά του θυμίζουν τα ποινικά του αδικήματα. Εκεί θέλουν να τον γυρίσουν, θέλουν να τον κάνουν αυτό που ήταν. Γιατί αυτό τους βολεύει, δεν τους βολεύει ο Δημάκης όπως έχει γίνει σήμερα... Δεν τους αξίζει η ζωή αυτού του ανθρώπου. Αυτός ο άνθρωπος θα αποφυλακιστεί, κάποια στιγμή θα ορκιστεί κιόλας, θα πάμε στην ορκωμοσία του, θα τον χειροκροτήσουμε. Είναι ένας άνθρωπος που το αξίζει να ζήσει”. 

Τις ώρες πριν νικήσει ο Β. Δημάκης, ανακοινώσεις συμπαράστασης είχαν βγάλει η Συνέλευση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, το ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ του Πάντειου Πανεπιστημίου και το Εθνικό Συνδικάτο Ανώτατης Εκπαίδευσης της Γαλλίας.