Η Αριστερά
Δυναμώνουμε την πάλη για να αλλάξουμε το σύστημα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 30 Μάη το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος με το γενικό τίτλο «Πανδημία, κρίση και επαναστατική προοπτική». Εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή στις συζητήσεις, πλατιά ήταν και η διαδικτυακή απήχηση με χιλιάδες προβολές του σχετικού βίντεο.

Εισηγήθηκαν τα θέματα κατά σειρά ο Ιάννης Δελατόλας από το Marx21 των ΗΠΑ, ο Νίκος Στραβελάκης οικονομολόγος, ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη, ο Προκόπης Παπαστράτης, ιστορικός, η Αργυρή Ερωτοκρίτου γιατρός εκλεγμένη στο ΔΣ του σωματείου στο Νοσοκομείο Γεννηματάς, η Έμμα-Μισέλ Νουαλάλ μετανάστρια από το Καμερούν και η Μαρία Στύλλου από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα κάτω.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από πολλούς ομιλητές και ομιλήτριες, συντρόφους και συντρόφισσες με έντονη δράση και ρόλο στις πολλές μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη, από τα σχολεία και τα νοσοκομεία μέχρι τον τουρισμό-επισιτισμό και τους εργάτες των τεχνών, αλλά και στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα. Κυρίαρχο μοτίβο ήταν η στήριξη, η οργάνωση από τα κάτω και ο συντονισμός των αγώνων ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ζητήματα που απασχολούν χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες μέσα στους χώρους.

Η κυβέρνηση αυτοπροβάλλεται σαν «σωτήρας» από την πανδημία και την κρίση, ενώ στην πραγματικότητα φοβάται ότι η εργατική αγανάκτηση θα ξεσπάσει εναντίον της όπως το 2010 όταν ξεκίνησαν τα Μνημόνια. Τα μέτρα Μητσοτάκη δεν είναι «γέφυρα» εξόδου από την κρίση, είναι πισωγύρισμα δέκα χρόνων με τα λεφτά των «πακέτων διάσωσης» να πηγαίνουν ξανά στους καπιταλιστές και τα χτυπήματα να πέφτουν στην εργατική τάξη. Σε όλους τους εργατικούς χώρους ανοίγει η συζήτηση για το πώς μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την προοπτική, πώς μπορούν να νικάνε οι αγώνες, πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό το σύστημα. Σε αυτές τις αναζητήσεις έρχεται να συμβάλει το ΣΕΚ.

Μέρες του 2008

Η επικαιρότητα των θεμάτων που συζητήθηκαν αναδεικνύεται άμεσα από το γεγονός ότι το Σάββατο 30 Μάη ήταν μέρα κορύφωσης των μαζικών αντιρατσιστικών διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία από αστυνομικούς του άοπλου αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του. Η εικόνα του αστυνομικού να πατάει με το γόνατό του το λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ και να τον πνίγει μέχρι θανάτου ξεσήκωσε τεράστιο κύμα αντίστασης με τους διαδηλωτές στη Μινεάπολη να καίνε το αστυνομικό τμήμα, θυμίζοντας μέρες του 2008 στην Ελλάδα μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ταυτόχρονα, το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν τεράστιες διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις της Γαλλίας καλεσμένες από την κίνηση Πορεία Αλληλεγγύης για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά. Οι διαδηλωτές έσπασαν τις απόπειρες της αστυνομίας να τους εμποδίσει με πρόσχημα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Σύντροφοι που πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση έστειλαν ευχαριστήρια στην ΚΕΕΡΦΑ για τη συμβολή της στην ανάπτυξη του αντιρατσιστικού κινήματος.

Οι βαρβαρότητες του καπιταλισμού μέσα στην κρίση του γεννούν μαζική εργατική οργή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη. Η ιστορική εμπειρία μας διδάσκει ότι τα κινήματα που ξεσπούν σε αυτές τις συνθήκες έχουν ανάγκη την επαναστατική στρατηγική της ανατροπής του συστήματος και κόμματα της Αριστεράς πιστά στην παράδοση της νικηφόρας επανάστασης του 1917 στη Ρωσία. Γι’ αυτή την προοπτική αγωνίζεται το ΣΕΚ και αυτό αναδείχθηκε χειροπιαστά από τις συζητήσεις και τις κινητοποιήσεις του Σαββάτου.