Εργατικό κίνημα
Οι εργάτες της Τέχνης επιμένουν αγωνιστικά

21/5, Διαδήλωση εργατών Τέχνης στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Νέο συλλαλητήριο την Τετάρτη 3 Ιούνη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια καλούν οι εργάτες της τέχνης. Έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που ξεκίνησε το γενικό lock down και ακόμα πολύ μεγάλο κομμάτι εργαζόμενων του κλάδου παραμένει χωρίς την οικονομική δυνατότητα να επιβιώσει και χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο από τη μεριά της κυβέρνησης και του Υπουργείου να αλλάξει αυτό. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι μονόδρομος με κεντρικό αίτημα το επίδομα για όλους. 

Αλλά και ενάντια στις μεθοδεύσεις της Μενδώνη με τη στήριξη που φτάνει στις τσέπες των επιχειρηματιών αφήνοντας εκτός χιλιάδες καλλιτέχνες και επιβάλλοντας τις χειρότερες εργασιακές σχέσεις στις εκδηλώσεις που χρηματοδοτούνται κρατικά. 

Όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η ΠΟΘΑ, με Κοινή Υπουργική Απόφαση “το υπουργείο Πολιτισμού προχωράει στη νομιμοποίηση της παθογένειας που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα. Μέσω των επιχορηγήσεων νομιμοποιεί την ανασφάλιστη εργασία και την απλήρωτη πρόβα, εισάγει για πρώτη φορά την πληρωμή με την παράσταση, υποχρεώνει στην παράδοση των συγγενικών δικαιωμάτων για 5 χρόνια... Την ίδια ώρα που όλα αυτά εμφανίζονται ως «μέτρα στήριξης» της Κυβέρνησης, το ποσόν της χρηματοδότησης (1.120.000) απευθύνεται κυρίως στις μεγάλες εταιρείες παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχορηγεί τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων επιδιώκοντας να δημιουργήσει κακό τετελεσμένο στο εργασιακό τοπίο”.

Στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας συζητήθηκε το θέμα της στήριξης των ανθρώπων της τέχνης την περίοδο της πανδημίας. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, ξεκίνησε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν οι εργάτες κι οι εργάτριες της Τέχνης που χρειάζονται στήριξη και συνέχισε με προτάσεις στην κατεύθυνση να δουλέψουν όλοι με πλήρη εργασιακά δικαιώματα με διασφάλιση μισθού και εκδηλώσεις σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Μετά τους δημοτικούς συμβούλους το λόγο πήραν καλλιτέχνες και εκπρόσωποι σωματείων του κλάδου. 

Ένσημα

“Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν πρόβα ενάμιση μήνα και στο τέλος παίρνουν ένσημα δύο ωρών. Ο Δήμος Αθηναίων το κάνει κι αυτός. Έχω κάνει εγώ παράσταση στο δήμο με αυτό τον τρόπο.”, είπε μεταξύ άλλων η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου στην ομιλία της. “Άρα δε μιλάμε για κάτι παράνομο ή μαύρη εργασία, αλλά νομότυπο. Άρα όταν η κυρία Μενδώνη λέει ότι για να μπει κάποιος στην πλατφόρμα χρειάζεται 50 ένσημα, είναι αδύνατον να τα έχει. Όχι γιατί δε δούλεψε ή δούλεψε μαύρα, αλλά πρέπει να κάνει 150 παραστάσεις για να τα μαζέψει. Να φτιαχτεί ταμείο αλληλεγγύης για το επόμενο 6μηνο. Ο κιθαρίστας της Πρωτοψάλτη που έπαιξε στην εκδήλωση του Δήμου είπε ο ίδιος ότι παλεύει να πάρει τα 800 ευρώ. Να στηρίξει ο Δήμος το αίτημά μας και να πιέσει το Υπουργείο. Τα χρήματα που έδωσε το Υπουργείο τα πήραν κρατικοί φορείς μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, τα ΔΗΠΕΘΕ δεν πήραν τίποτα.”

Ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός και σκηνοθέτης μίλησε εκπροσωπώντας την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών: “Αντιμετωπίσαμε μια πολιτική πολύ άκαμπτη και σε μεγάλη σύγχυση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι αγώνες συνεχίζονται και η αποφασιστικότητά μας είναι μεγάλη. Βλέποντας ότι ο δήμος και στο παρελθόν έχει εμπλέξει και τους καλλιτέχνες μέσα στα δρώμενα της πόλης προτείνουμε μια ανοιχτή διαφανή προκήρυξη που να μπορούν να συμπεριληφθούν αυτοί που πραγματικά στηρίζουν τον πολιτιστικό παλμό αυτής της πόλης και είναι οι ομάδες των κουκλοπαιχτών και των μουσικών του δρόμου και αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες. Είναι μια αυτονόητη πολιτική να χορηγηθούν παραστάσεις, αλλά χρειάζεται μεγάλη πυγμή για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, τα οποία τελικά δόθηκαν κατά παραγγελία και κατ' ανάθεση”

Το δημοτικό συμβούλιο τελικά υπερψήφισε την πρόταση για δωρεάν διάθεση χώρων του Δήμου στους καλλιτέχνες καθώς και την τροπολογία που κατέθεσε η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας για στήριξη του αιτήματος να δοθούν τα 800 ευρώ σε όλους τους εργάτες και εργάτριες της Τέχνης χωρίς αποκλεισμούς.